Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποιεί την ΕΕ για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου: «Περισσότερο κακό παρά καλό»

Zero Hedge, 23-24-22

Julianne Geiger via OilPrice.com,

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Η πλήρης απαγόρευση της ΕΕ για τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου ενδέχεται να έχει ακούσιες οικονομικές συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Δυτικούς συμμάχους τους, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη. Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι μια τέτοια απαγόρευση θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό..

Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δήλωσε ο Γιέλεν, «ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν σκεφτόμαστε μια πλήρη Ευρωπαϊκή απαγόρευση, ας πούμε, των εισαγωγών πετρελαίου».

ΕΙΚΌΝΑ AP: Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν, αριστερά, ανταλλάσσει χειραψία με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμάιχάλ, λίγο πριν τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσινγκτον, την Πέμπτη.

Η Ευρώπη δέχεται πιέσεις να σταματήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου – μια ενέργεια που θα διακόψει τις ροές εσόδων για τη Ρωσία, αλλά θα στερήσει επίσης την ΕΕ από τον απαραίτητο ενεργειακό εφοδιασμό.

Η προειδοποίηση του Γιέλεν ακολουθεί την προειδοποίηση της JP Morgan νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οποία ανέφερε ότι η πλήρης και άμεση απαγόρευση στην ΕΕ για τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό θα μειώσει πάνω από 4 εκατομμύρια bpd ρωσικού πετρελαίου και θα στείλει τις τιμές του αργού πετρελαίου στα 185 δολάρια το βαρέλι.

Η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητούν εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, ωστόσο η ομάδα είναι διχασμένη στο θέμα, με χώρες όπως η Γερμανία να αντιτάσσονται σθεναρά λόγω της σημαντικής εξάρτησής της από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Ακόμα και αν όλα τα μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν σε μια τέτοια απαγόρευση, θα χρειαστούν μήνες για να συνταχθεί και να προετοιμαστεί, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την προηγούμενη εβδομάδα. Η ΕΕ βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες με τελικό στόχο την απόκτηση εναλλακτικών προμηθευτών πετρελαίου, ώστε να μπορεί να απογαλακτιστεί ευκολότερα από την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου.

Ο Γιέλεν συμφώνησε ότι μια ευρωπαϊκή ενεργειακή απαγόρευση θα αύξανε τις τιμές του πετρελαίου, «και, αντίθετα, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει πολύ μικρό αρνητικό αντίκτυπο στη Ρωσία» επειδή ενώ η Ρωσία θα μπορούσε να καταλήξει να εξάγει λιγότερο πετρέλαιο, η τιμή που θα έπαιρνε για κάθε βαρέλι θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στρέφεται κατά των υψηλών τιμών της βενζίνης – αποτέλεσμα των υψηλών τιμών αργού πετρελαίου – από το περασμένο φθινόπωρο.

loading...