ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΧΙΣΜΑ! Η Ανατολή τελειώνει την Δύση! ΗΠΑ, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα χάνουν τον έλεγχο

Τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της συνάντησης των «Big 20», όπως αποκαλείται ανεπίσημα η ομάδα των είκοσι σημαντικότερων βιομηχανοποιημένων και αναδυόμενων χωρών , στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών έπρεπε να αναζητήσουν κοινές απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν προκαλέσει παγκόσμια ταραχή!

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο λεγόμενος Καγκελάριος του Στέμματος, Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσαν αμέσως ότι θα μποϊκοτάρουν οποιεσδήποτε εκδηλώσεις της G20 στις οποίες παρευρίσκεται ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov. Έτσι, ο διάλογος μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών της Ανατολής και της Δύσης -για τις οποίες μάλιστα κάποτε δημιουργήθηκε η G20- έγινε φάρσα, πριν ακόμα ξεκινήσει!

Εξαιτίας αυτού, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 αναγκάστηκαν εκ των προτέρων να αντιταχθούν στην υιοθέτηση κοινού τελικού ανακοινωθέντος σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης στην Ουάσιγκτον, καθώς αυτό αποδείχθηκε αδύνατο λόγω της παρουσίας της Ρωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων. Τα δυτικά κράτη αρνήθηκαν κατηγορηματικά να συνομιλήσουν στην Μόσχα από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία και έχουν επίσης ζητήσει την αποβολή της Ρωσίας από την G20.

“Η Ρωσία και ο Πρόεδρος Πούτιν έχουν δείξει ότι είναι παρίες στον κόσμο. Και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι κανένας από τους δύο δεν έχει θέση σε ένα διεθνές φόρουμ”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

“Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, το ΑΕΠ της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 11 τοις εκατό. Η κρατική χρεοκοπία της Ρωσίας είναι μόνο θέμα χρόνου”, δήλωσε με σιγουριά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πριν από τη συνεδρίαση της G20 στην Ουάσιγκτον, δείχνοντας την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει τις εντάσεις παρά τις ολοένα και πιο αισθητές παρενέργειες για τις δυτικές οικονομίες, λόγω τω κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Προσπαθώντας να παρασύρουν το μη δυτικό μέρος του κόσμου στον πόλεμο κυρώσεων που έχει εξαπολύσει η Δύση κατά της Ρωσίας και την εκστρατεία απομόνωσης της χώρας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους χώρισαν τους G20 σε δύο στρατόπεδα.

Εκτός από την G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η G20 περιλαμβάνει επίσης τις χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) και ορισμένες άλλες χώρες που επίσης δεν υποστηρίζουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας – συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, του Μεξικού, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και της Νότιας Κορέας.

Με αυτή την προσέγγιση, όμως, οι «δυτικοί εταίροι» της Ρωσίας έχουν ξεπεράσει κάθε «κόκκινη γραμμή». Συγκεκριμένα, αγνοούν την θέση του σημερινού ηγέτη της G20 – Ινδονησίας – προσπαθώντας να του στερήσουν το καταστατικό του δικαίωμα να ορίσει την ατζέντα της συνάντησης.

Στις 20 Απριλίου 2022, η G20, η οποία είχε ιδρυθεί τον Δεκέμβριο του 1999 ακριβώς με σκοπό να ξεπεράσει το χάσμα μεταξύ Δύσης και Ανατολής καθώς και για την διαχείριση παγκόσμιων κρίσεων, βρέθηκε σε μια κατάσταση για πρώτη φορά στην ιστορία της, στην οποία ορισμένα μέλη εμπλέκονται στους εντεινόμενους κινδύνους αντί να τους περιορίζουν.

Κυριολεκτικά «πυροβολούν τα πόδια τους». Το κόστος που έχει ήδη επιβληθεί στο διεθνές σύστημα από την τρέχουσα κρίση θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ υπονομεύει περαιτέρω τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ και οι δυτικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτά περιλαμβάνουν την απώλεια της κεντρικής θέσης του δολαρίου ΗΠΑ στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά συστήματα και την επιταχυνόμενη δημιουργία νέων διεθνών συστημάτων χρηματοοικονομικών συναλλαγών που θα καταστήσουν αδύνατη την διατήρηση, πόσο μάλλον την αποκατάσταση, της διεθνιστικής παγκόσμιας τάξης, στην οποία η Ουάσιγκτον έπαιξε κεντρικό ρόλο.

 Άρθρο του γερμανόφωνου RussiaToday, Σεργκέι Στρόκαν:

loading...