Τι σημαίνει θα αγοράζουμε ενέργεια με ρούβλια;

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος Ph.D

Είναι να απορεί κανείς το τι ‘μπαρουφολογία’ διακινείται στα ΜΜΕ μετά την απόφαση του Πούτιν ότι η Ρωσσία θα πουλάει εφεξής αέριο και πετρέλαιο με ρούβλια. Άρα ο Πούτιν ξέμεινε από ρούβλια συμπέρανε ένας σοβαρός κατά τα άλλα καθηγητής. Δεν του πέρασε από το μυαλό ότι η Ρωσσια εκδίδει το νόμισμα της, το ρούβλι, και συνεπώς δεν μπορεί να ξεμείνει από ρούβλια. Όσα θέλει εκδίδει.

Ας ξεκαθαρίσουμε τι επιδιώκει ο Πούτιν με αυτή του την ενέργεια. Ας δούμε πως μέχρι τώρα εκτελείτο μια εμπορική πράξη εισαγωγών-εξαγωγών μεταξύ δύο χωρών, της Ρωσσίας και της Γερμανίας π.χ., που αφορούσε στην ενέργεια, στην πιο απλή της μορφή.

Η Γερμανία παραγγέλνει ένα εκατ. ευρώ αέριο από την Ρωσσία και καταθέτει ένα εκατ. ευρώ στην Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας η οποία με την σειρά της, ειδοποιεί την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσσίας ότι στο λογαριασμό ‘Ρωσσία’ εχουν κατατεθεί ένα εκατ. ευρώ για την Ρωσσία. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσσίας με την σειρά της μεταφέρει το αντίστοιχο ποσό σε ρούβλια στην εταιρεία την ρωσσική που πούλησε το αέριο και η συναλλαγή κλείνει. Η Γερμανία έχει το αέριο της, η Ρωσσία έχει ένα εκατ. ρούβλια κατάθεση στην Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας και η εταιρεία τα ρούβλια που αντιστοιχούν στο ένα εκατ. ευρώ. Ολοι ευτυχείς.

Τι μπορει να κάνει με το ένα εκατ. ευρώ η Ρωσσία που έχει στην Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας. 1/ Μπορεί να αγοράσει εμπορεύματα Γερμανικά και να τα στείλει στη Ρωσσία. 2/ Να αγοράσει ομόλογα του Γερμανικού Δημοσίου και να κερδίζει καποιο τόκο. 3/ Να αγοράσει περιουσία (κτήματα, σπίτια, εταιρείες ή να ιδρύσει εταιρείες και οτιδήποτε άλλο) στη Γερμανία. 4/ να τα αφήσει να κάθονται στην Κεντρική Τράπεζα. 5/ να αποπληρώνει το εξωτερικό της χρέος. 6/ Να βγει στην αγορά χρήματος και κεφαλαίων και να πουλήσει το ένα εκατ. ευρώ αγοράζοντας ένα άλλο νόμισμα μιας άλλης χώρας (ας πούμε λίρες Αγγλίας) που εχει ανάγκη για να αγοράσει κάτι από αυτή την χώρα.

Με την εισβολή της Ρωσσίας στην Ουκρανία, με τις όποιες δικαιολογίες δίκαιες ή άδικες είχε η Ρωσσίας, οι οποίες δεν υποβιβάζουν την εισβολή από το να μην είναι εγκληματική, οι Δυτικοί πάγωσαν τους λογαριασμούς της Ρωσσίας σε ξενο νόμισμα που ήσαν κατατιθεμένοι στις Κεντρικές τους Τράπεζες. Καμμία από τις έξη παραπάνω επιλογές η Ρωσσία δεν μπορεί πια να πραγματοποιήσει. Ξέμεινε από συνάλλαγμα.

Μπρος σε αυτή την κατάσταση ο Πούτιν αποφάσισε ότι εφ΄ εξής, οι χώρες που επέβαλλαν στη Ρωσσία αυτή την ‘τιμωρία’, θα αγοράζουν πετρέλαιο και αέριο με ρούβλια, και ετσι οι έγκριτοι καθηγητές και δημοσιογράφοι συμπέραναν ότι η Ρωσσία ξέμεινε από ρούβλια. Λες και τα ρούβλια τα εκδίδουν ξένες χώρες. Όχι η Ρωσσία ξέμεινε, όσο ξέμεινε, από το δικό της ξένο συνάλλαγμα που η Ρωσσία δεν εκδίδει.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ‘το αγοράζεις με ρούβλια ενέργεια’. Οι χώρες ‘τιμωροί εφ’ εξής θα καταθέτουν το ξένο συνάλλαγμα σε μια ορισμένη Τράπεζα της Μόσχας με σκοπό την αγορά ενέργειας. Αυτή με την σειρά της θα καταθέτει το ξενο συνάλλαγμα στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσσίας, η οποία θα μετατρέπει το ξένο συνάλλαγμα σε ρούβλια. Αυτά θα επιστρέφουν και θα κατατίθενται σε λογαριασμούς των χωρών στην Τράπεζα της Μόσχας. Με αυτά πια τα ρούβλια θα αγοράζουν ενέργεια από την Ρωσσία οι χώρες ‘τιμωροί’.

Επι της ουσίας άλλαξε κάτι δραματικά. Το διεθνοποιημένο τραπεζικό σύστημα δέχτηκε ένα χτύπημα ως προς την πίστη του, γιατι στην πίστη στηρίζεται το χρηματοδοτικό σύστημα. Δεν μπορεί να γίνεται υποχείριο οποιασδήποτε πολιτικής και γίνεται δεύτερη φορά μετά το 2008. Εχω την αίσθηση ότι θα έχουμε εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Το άλλο σημαντικό είναι ότι πια η Ρωσσία θα εχει στη Μόσχα τις συναλλαγματικές της καταθέσεις πράγμα που δεν θα αλλάξει ποτέ και από εδώ νομίζω ότι θα έχουμε και άλλες εξελίξεις.

Συνοψίζοντας η Ρωσσία αρχίζει να μαζεύει σπίτι τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα και δεν ξέμεινε από ρούβλια.

[email protected]

loading...