Δάκρυσε η εικόνα του Κων. Μητσοτάκη σε εφημερίδα της Αστόριας!





 του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Θέλεις η Μεγάλη Σαρακοστή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επερχόμενη επισιτιστική κρίση, ένα θαύμα ήρθε να συγκλονίση το χριστεπώνυμο πλήρωμα της καθ’ημάς Αστορίας. Φανατικός θεράπων της εφημερίδος (δεν λέμε όνομα για να μην κάνωμε διαφήμιση, δωρεάν) ο οποίος σε καθημερινή βάση φροντίζει την εικόνα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, καθώς πλησίασε για τον συνήθη καθαρισμό με κρασί και νερό, κατά τα Ορθόδοξα πρότυπα κι’όχι με Αζαξ όπως οι αναίσθητοι και οι αιρετικοί, διεπίστωσε ότι συμπυκνωμένα δάκρυα είχαν κατέλθει από τον δεξιό οφθαλμό του εικονιζομένου (ο αριστερός οφθαλμός έχει στερέψει). Συγκλονισμένος, έθεσε τα δάχτυλα επί των τύπων των ήλων και αντελήφθη ότι τα δάκρυα ήταν ανάγλυφα, δεν επρόκειτο δηλαδή για μέρος της αγιογραφήσεως, υπήρχε δε ακόμη και σχετική υγρασία που φανέρωνε το πρόσφατον του συμβάντος. Πάραυτα ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον εκκλησιαστικό συντάκτη της εφημερίδος ο οποίος του είπε να καλέση αμέσως την αρχιεπισκοπή και να μην αφήση να πλησιάση κανείς το προσκύνημα! Να σημειωθή ότι η εικόνα ευρίσκεται εντός περικαλούς παρεκκλησίου στο κτίριο της εφημερίδος και αναπαριστά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έφιππο να καρφώνη τον δράκο Κυριάκο Παπαχρόνη που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο τη δεκατία του ’80. Λέγεται ότι ο αγιογράφος επηρρεάστηκε και από την ελληνική μυθολογία, καθώς ο εικονιζόμενος φέρνει στον νου τον Κρόνο που έτρωγε τα παιδιά του, εξ ού και η επιλογή Κυριάκου ως δράκου ενώ θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος. Χώρια που υπάρχει και φυσική ομοιότητα μεταξύ των δύο Κυριάκων ή δράκων εν προκειμένω. Αλλοι πάλι θεωρούν ότι ο δράκος θυμίζει …Σαμαρά! Την εικόνα είχε φιλοτεχνήσει ο μακαρίτης αγιογράφος Νίκος Μπριζνόβαλης, ο οποίος τους χρώσταγε κάτι λεφτά σε διαφημίσεις και τους εξόφλησε τοιουτοτρόπως.

Πληροφορηθείς το συμβάν και επιβαίνων μοτοσακού για να αποφύγη την κίνηση, έφυγε κατευθείαν από τα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν ο μέχρι πρότινος ιερατικώς προϊστάμενος της Κοινότητος Αγίου Δημητρίου Αστορίας, κ.κ. Εκτάριος Ζαφειροπαπαδόπουλος. Δεν έφτασε όμως ποτέ στον προορισμό του γιατί έπεσε πάνω σε διερχόμενο Κινέζο ντελιβερά ο οποίος λόγω εγγενούς αχρωματοψίας έβλεπε μόνο πράσινο. Ωστόσο άλλες πηγές λένε ότι πάγωσε από τον φόβο του βλέποντας το παπί με τον Ζαφειροπαδόπουλο επάνω, τα μούσια να σείονται, ούτε των ΖΖ Top να ήτανε, και τα μαύρα σατέν ράσα να ανεμίζουν σαν κουρσάρικη σημαία στην ντάλα του μεσημεριού. Ο ντελιβεράς πίστεψε ότι πρόκειται για οπτασία με κάποιο από τα τέρατα της κινεζικής μυθολογίας και χέστηκε πάνω του, μένοντας παγωτό, κατά την προσφιλή έκφραση ιερατικώς προϊσταμένου εν τη Αστορία. Δεν υπήρξαν τραυματίες στη σύγκρουση, όμως έσπασαν τα κλαπατσίμπανα με τις παραγγελίες του Κινέζου, με αποτέλεσμα να παλαμιστή από πάνω ως κάτω ο συμπαθής αρχιμανδρίτης, ο οποίος εν συνεχεία εισήλθε ολόκληρος σε καθαριστήριο, ίνα πληρωθή το ρηθέν υπό του προφήτου λέγοντος “νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος επίσης δεν είχε φτάσει στο παρεκκλήσιο μέχρι που έκλεισε το ρεπορτάζζζζ επειδή ακόμη περιμένει να λάβη σχετική άδεια από την προϊσταμένη του αρχή, το τουρκικό Υπουργείο Θρησκευμάτων.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων …Μίζερος Νέας Υόρκης, κ. Γιώργος Γεωργόπουλος παρήγγειλε στέφανον εξ ακανθών διαμέτρου 15 μέτρων ως ένδειξι σεβασμού, περιμένει όμως στο λουλουδάδικο να περάση κάποιος να το πληρώση, πιστός στο μητσοτακικό αξίωμα να κάνης το καλό καγαθό υπό την προϋπόθεσιν ότι άλλοι τα σκάνε…

Ο Αρχων του Οικουμενικού Θρόνου Στήβεν Τσερπέλης ο οποίος είναι τακτικός επισκέπτης και προσκυνητής στο παρεκκλήσιο, μόλις πληροφορήθηκε το θαύμα ξεκίνησε γονυπετής από το Λονγκ Αϊλαντ όπου διαμένει προκειμένου να μεταβή στην Αστόρια. Τελευταίο στίγμα τον έφερε να είναι στο Νόρδερν Μπούλεβαρντ, πλησίον του Γκρέιτ Νέκ. Με αυτή την ταχύτητα υπολογίζεται να φτάση στο ιερό προσκύνημα σε έναν μήνα περίπου και σίγουρα κατόπιν εορτής αφού θα έχη περάση και το Πάσχα…

Τρεις ομογενείς μάγοι με επικεφαλής τον θρυλικό Καμάρ (Καμαράδος το ελληνικό επίθετο) προσήλθον φέροντες σμύρναν, χρυσόν και λίβανον. Εκδιώχτηκαν όμως κακήν κακώς όταν διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για οφθαλμαπάτη…

Μέρος του προσωπικού τους κοσμηματοφυλακίου κατέθεσαν κυρίες της …Φιλοπρώκτου. Μάλιστα τα μέλη της επιτροπής προσέφεραν με ευλάβεια τις ολόχρυσες και διαμαντοστολισμένες ζώνες “Γκούτσι” που φορούσαν ενώ παρέθεσαν και τσάι με γκλούτεν φρι κουλουράκια για το φιλοθεάμον κοινό που από νωρίς κατέκλυσε το κτίριο της εφημερίδος.

Πολιτική χροιά έδωσε από την Κύπρο με δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Δρ. Γιάννος Χαραλαμπίδης. Οταν ρωτήθηκε αν πιστεύη ότι πρόκειται για θαύμα, απήντησε χαρακτηριστικώς: “Περιπαίζεις με, βρε κουμπάρε; Εδώ ο γιός του πάειν και τρώγειν με τον Αττίλαν. Οχι δάκρυαν, σε αναφιλυτάν έπρεπεν να ξεσπάση, γαμώ το σσσσσίστον σας, γαμώ”!

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης είδε το θέμα στην ιστορική του διάσταση. “Είναι διακριβωμένο από την Μεσαίωνα ήδη, αν θέλετε μπορούμε να ανατρέξουμε στις πηγές, ιαματικές και μη, ότι εικόνες κλαίνε σε περιόδους μεγάλων αναταραχών. Οταν ο Σαμαράς ήταν στην κυβέρνηση καμμία εικόνα δεν δάκρυσε γιατί όλα πήγαιναν ρολόι ενώ τώρα …κομπολόι”!

Να σημειωθή ότι έγινε προσπάθεια να βρεθούν οι καθαιρεθέντες επίσκοποι Παϊσιος και Βικέντιος, πρώην ΓΟΧ (Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χιλιαστές) και τώρα …Ωχ, τους τα πήρε όλα ο Βαρθολομαίος και τους έβγαλε στον δρόμο από όπου ξεκίνησαν, οι οποίοι είναι ξεματοχινοί σε εικόνες που δακρύζουν και έχουν τη σχετική εμπειρία. Παρά τη βοήθεια από ιπτάμενα ραντάρ της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, δεν έχει καταστεί δυνατόν να εντοπισθούν οι κρύπτες όπου μονάζουν μακρυά από τον μάταιον τούτο κόσμο που έλεγε και ο μακαρίτης ο Μητσοτάκης. (Μαθαίνω ότι ο Βικέντιος ασθενεί. Του εύχομαι καλή και ταχεία ανάρρωση…)

Με το άκουσμα της είδησης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέβη σε κατάταξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ένα βήμα δηλαδή πριν την αγιοποίηση. Ο υποψήφιος άγιος έχει τρία αποδεδειγμένα θαύματα στο ενεργητικό του: το πρώτο όταν ομογενής, υποφέρων από καρκίνο επί σειρά ετών, πήγε στην εφημερίδα να βάλη αγγελία θανάτου συγγενικού του προσώπου και μόλις είδε την εικόνα πέθανε ακαριαίως και λευτερώθηκε! Το δεύτερο θαύμα αφορά στην ιδιωτική επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Αρχιεπισκοπή, όταν κόλλησε το ασανσέρ (ήμουν παρών)! Οπως θυμάται ο Αρχιεπίσκοπος, πρώην Αμερικής Δημήτριος “το θαύμα, αδελφοί μου, δεν ήτο πως κόλλησε ο ανελκυστήρ, αλλά ότι προλάβαμε να βγούμε έξω πριν κλείσουν οι πόρτες! Ακόμη τρομάζω στην ιδέα να έμενα με τον Μητσοτάκη δυο-τρεις ώρες αποκλεισμένος όπως έγινε με τον Κώστα Καραμανλή στον ανελκυστήρα του Γενικού Προξενείου. Τουλάχιστον αυτός εξομολογήθηκε, ο Μητσοτάκης θα είχε την απαίτηση να του εξομολογηθώ εγώ”! Το τρίτο και …μακρύτερο θαύμα είναι η εικόνα που δακρύζει, άρα έχουμε τρίλιζα όπως έλεγε και η Μαρία Αλιφέρη!

Ο επίσης πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων …Μίζερος Νέας Υόρκης, κ. Πέτρος Γαλάτουλας που ασθενεί και ευρίσκεται στο κρεβάτι του πόνου (εύχομαι καλή και ταχεία ανάρρωση) ζήτησε να του πάνε την εικόνα στο νοσοκομείο για να γίνη καλά. Το ξανασκέφτηκε όμως, έπειτα και από παρέμβαση οικείων προσώπων, διότι δεν παίζει κανείς μ’αυτά τα πράματα…

Δεν είναι όμως όλοι εντυπωσιασμένοι με την είδηση του θαύματος. Απορριπτικός εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο αντικανονικός Μητροπολίτης Αστορίας, Ελμχερστ, Τζάκσον Χάιτς και πάσης Κομητείας του Κουήνς Νικόλαος, ο κατά κόσμος Ανδριώτης. “’Οπως όλοι γνωρίζουν, ένας άγιος υπάρχει στην Αστόρια κι’αυτός είμαι εγώ! Οι άλλοι είναι ιματασιόν και εκ του πονηρού, αλλά ρύσαι ημάς!”

Ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά των αμφισβητιών/ρεβιζιονιστών, νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για θαύμα αλλά για απλή, ακούσια βεβήλωση. Οπως ομολόγησε η 47η καθαρίστρια της εφημερίδος (ο πρώην εκδότης θα είναι υποψήφιος βουλευτής αποδήμων οπότε έχει διορίσει πάνω από 50 πολύτεκνες καθαρίστριες προσβλέπων εις τους ψήφους), κα. Ζαχαρούλα Χεσμένογλου, με καταγωγή από τη μαρτυρική Ζαχάρω Ηλείας, καθώς καθάριζε πλησίον του προσκυνητηρίου φταρνίστηκε με αποτέλεσμα κομμάτια μίξας ενισχυμένα με τριμόψυχα από του κουλούρι που μασούλαγε, να χτυπήσουν τον εικονιζόμενο κατά πρόσωπο! Το ημίφως των καντηλιών, αλλά και η προχωρημένη μυωπία της κας. Χεσμένογλου δεν βοήθησαν ώστε να δη τί έγινε με αποτέλεσμα να το αφήση έτσι και να φύγη για να το βρη την άλλη μέρα το πρωϊ ο θεράπων σφογγοκωλάριος…

Ωστόσο και παρά τις όποιες αμφισβητήσεις, η εφημερίδα ανακοίνωσε την κυκλοφορία εκτάκτου ενθέτου όπου οι πιστοί μπορούν, έναντι τιμήματος φυσικά, να υποβάλλουν τις προσκυνηματικές τους καταχωρήσεις.

Σε μιά άλλη είδηση τώρα, αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόσκληση για την ερχόμενη Τετάρτη σε νηστίσιμη φασολάδα του Συλλόγου Ωμογενών Κανιβάλων “Νικηταράς ο Τουσκοφάγος” στο εν Αστορία Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής. Θα ακολουθήση διάλεξη με θέμα “…Ληστεία και Προσευχή”. Συνιστάται η κράτηση θέσεων διότι υπάρχουν μόλις 200 καθίσματα και οι κανίβαλοι της ωμογένειας είναι πολύ περισσότεροι…

Να εκφράσω επίσης την ευγνωμοσύνη μου στο (νυχτερινό) Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού για την τιμητική πρόταση που μου έκανε να υποδυθώ τη Φαλακρή Τραγουδίστρια σε παράσταση του ομώνυμου έργου του …Ιονέσκου! Τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στη …φωνή μου!

(Φυσικά τίποτα από αυτά δεν συνέβη, όλα είναι αποκυήματα της νοσηρής φαντασίας μου τιμώντας το έθιμο της πρωταπριλιάς. Και δεν θέλω πικρίες ή θυμούς! Πάντοτε η σάτυρα εκ μέρους μου γίνεται με αγάπη και στοργή προς τα αντικείμενά της, επειδή με ό,τι κάνουν ή δεν κάνουν μας βγάζουν γέλιο κι’όχι μόνο το λάδι…)

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει …κτηνίατρος, τελειόφοιτος της Μεγάλης του Γένους …Χολής, με ειδίκευση στα αμνοερίφια και τα κτήνη γενικώς…

ΥΓ: 1) Ευτυχώς που δεν είναι κλειστοφοβικός ο Ερντογάν γιατί με τόση διεθνή απομόνωση θα τα είχε παίξει!

2) Και ο ρωσσικός στρατός έχει Ναζί!

Οι μονάδες Σπετσνάζ είναι Ναζί από τις …Σπέτσες!

3) Δεν ήξερα ότι η γυναίκα του Γουίλ Σμιθ έχει την ίδια πάθηση με εμένα – αλωπεκία, τουτέστιν καράφλα! Τώρα ξέρω και ποιόν να ενημερώσω σε περίπτωση που ξανακάνουν πλάκα μαζί μου για να τους σπάση τα μούτρα!

4) Η πραγματική Ελληνική επανάστασις έγινε τη δεκαετία του ’60! Όχι αυτή που νομίζετε! Όταν άρχισε ο μαζικός τουρισμός και πλακώσανε Γερμανίδες, Σουηδέζες και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ξελαμπικάρη το γένος!

5) Μας έλειψε η Γιάννα φέτος! Πιο πολύ όμως το ταγάρι της που συνόψισε τα νοήματα των 200 χρόνων του εορτασμού. Μεγάλοι οι συμβολισμοί της ημέρας κι’όμως χώρεσαν σε ένα ταγάρι!

6) Έχει γούστο να γίνει πυρηνικός πόλεμος τώρα που κοντεύω να ξεχρεωθώ! Δεν μπορούσε να γίνη τρεις μήνες πριν;;;

https://www.neohellenika.com

loading...