Το φυσάνε και δεν κρυώνει!!


 
Ρήτρα 5,5 δισ. δολάρια θα πληρώσει η Αυστραλία στη Γαλλία για την ακύρωση της αγοράς των πολεμικών υποβρυχίων

Πέρυσι, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ακύρωσε το συμβόλαιο με τον γαλλικό όμιλο Naval Group για τη ναυπήγηση υποβρυχίων κλασικού τύπου (με κινητήρες ντίζελ), επιλέγοντας ως εναλλακτική λύση τα πυρηνοκίνητα, στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που σύναψε η Αυστραλία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία (AUKUS).


Σήμερα, όταν ρωτήθηκαν από μία γερουσιαστή της αντιπολίτευσης, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας αποκάλυψαν ότι η εγκατάλειψη της σύμβασης με τη Γαλλία συνεπάγεται την καταβολή υψηλής ρήτρας.


«Οι φορολογούμενοι θα πρέπει επομένως να πληρώσουν 5,5 δισεκ. δολάρια (Αυστραλίας) για υποβρύχια που δεν υπάρχουν;» ρώτησε η Πένι Γουόνγκ κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στην Καμπέρα.


Το ποσό που θα προκύψει κατόπιν διαπραγμάτευσης «θα κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα», απάντησε ο υφυπουργός Άμυνας Τόνι Ντάλτον. Διευκρίνισε ότι το ακριβές ποσό δεν έχει αποσαφηνιστεί επειδή οι διαπραγματεύσεις με τη Naval Group συνεχίζοναι.


Μια πηγή προσκείμενη στον γαλλικό όμιλο επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και «δεν έχει ακόμη καθοριστεί κάποιο ποσό». Τα 5,5 δισεκ. δολάρια που αναφέρθηκαν στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας «αντιστοιχούν στο σύνολο των δαπανών» που έχουν γίνει από το 2016, όχι μόνο από τη Naval Group αλλά και από τη Lockheed Martin (τον κατασκευαστή των αμυντικών συστημάτων των υποβρυχίων), καθώς επίσης και το κόστος κατασκευής ενός ναυπηγείου στο Όσμπορν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.


Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας Σάιμον Μπέρμιγχαμ επέμεινε ότι η απόφαση ακύρωσης της σύμβασης με τη Γαλλία ήταν «αναγκαία για τις επόμενες δεκαετίες», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «γνώριζε ότι οι συνέπειες θα ήταν σημαντικές».


Σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο από το αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής, το πρόγραμμα AUKUS θα στοιχίσει περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια και θα χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να μπει σε φάση λειτουργίας. Θα έδινε όμως στην Αυστραλία σημαντικό πλεονέκτημα, όσον αφορά τη δυνατότητά της να αποκρούσει μια επίθεση.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :