Μόσχα: «Στόχος μας είναι η δημιουργία χερσαίου διαδρόμου από το Ντόνμπας μέχρι την Υπερδνειστερία»

 Ο διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας αποκάλυψε τον αντικειμενικό σκοπό της επέμβασης στην Ουκρανία

H Ρωσία ανακοίνωσε πως ο βασικός της στόχος είναι ο έλεγχος του νότου της Ουκρανίας που θα της δώσει χερσαία πρόσβαση στην Κριμαία και στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας που βρίσκεται στην Μολδαβία.

Σημειώνεται ότι στην Μολδαβία υπάρχει ακόμα μία αυτόνομη περιοχή η οποία θέλει να ενωθεί με την Ρωσία, η Γκαγκαουζία.

Οι Γκαγκαούζιοι είναι Ορθόδοξοι που όμως μιλούν μία τουρκική διάλεκτο καθώς στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαν αποφασίσει να κρατήσουν την Πίστη αλλά όχι την γλώσσα προκειμένου να σταματήσουν την τουρκική φορολογία.

Βέβαια ο στόχος αυτός αν και στρατηγικός, δείχνει πως η Μόσχα δεν επιθυμεί τουλάχιστον στην παρούσα φάση την κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας.

Η Μόσχα επί της ουσίας διεκδικεί την ενοποίηση των ρωσικών πληθυσμών γύρω από την Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού Interfax, «κατά την διάρκεια της δεύτερης φάσης της ειδικής επιχείρησης που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, ο ρωσικός στρατός σχεδιάζει να θέσει πλήρη έλεγχο στο Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία, για να παράσχει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία», είπε ο Ρουστάμ Μινεκάεφ, εν ενεργεία διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας».

«Από την έναρξη της δεύτερης φάσης της ειδικής επιχείρησης, που έχει ήδη ξεκινήσει μόλις πριν από δύο ημέρες, ένα από τα καθήκοντα του ρωσικού στρατού είναι να θέσει υπό πλήρη έλεγχο στο Ντονμπάς και την νότια Ουκρανία. Αυτό θα παράσχει έναν χερσαίο διάδρομο στην Κριμαία, καθώς επίσης θα επηρεάσει ζωτικής σημασίας στόχους της ουκρανικής οικονομίας», – δήλωσε ο Μινεκάεφ στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Περιφέρειας Sverdlovsk.

«Ο έλεγχος του ρωσικού στρατού στα νότια της Ουκρανίας θα δώσει επίσης την ευκαιρία να αποκτηθεί πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, δήλωσε η διοίκηση της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας. “Ο έλεγχος στη νότια Ουκρανία είναι μια άλλη διέξοδος προς την Υπερδνειστερία, όπου υπάρχουν επίσης γεγονότα καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού“, τόνισε ο Μινεκάεφ.

Πηγές του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Tass σημειώνουν πως «ο ρωσικός στρατός είπε ότι η απόκτηση του ελέγχου της νότιας περιοχής της Ουκρανίας θα τους παράσχει μια άλλη πύλη προς την Υπερδνειστερία, στην Μολδαβία».

Στην Υπερδνειστερία η Ρωσία διατηρεί μία μικρή στρατιωτική δύνμαη 1.300 ανδρών που από μόνη της δεν μπορεί να πράξει κάτι το ριζοσπαστικό.

Συνεπώς η όποια ρωσική ενέργεια θα γίνει από τις δυνάμεις της Μόσχας που ήδη πολεμούν στην Ουκρανία.

Για να στραφούν προς την Οδησσό πρέπει να ξεκαθαρίσει υπέρ των Ρώσων περισσότερο η κατάσταση στο Ντόνμπας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν» την κινητοποίηση των στρατευμάτων, αλλά «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση.

loading...