Αυτοί είναι λίγοι από τους λόγους που αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει χθες κιόλας.

Αυτός ο πόλεμος θα επισκιάσει τα πάντα, ιδίως την Ευρώπη οι αποφάσεις των δήθεν ”ηγετών” της μέρα με τη μέρα θα δείχνουν πόσο καταστρεπτικές είναι. Η μεγάλη αύξηση των ενεργειακών τιμών, ορυκτών, μετάλλων, τροφίμων, λιπασμάτων, ανταλλακτικών κλπ θα γίνουν η αιτία να τιναχτούν στον αέρα όλοι οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί, τα ελλείμματα τους, τα εμπορικά ισοζύγια τους και τα δημόσια χρέη τους να αυξηθούν.Ο πληθωρισμός θα χτυπάει το ατομικό εισόδημα για καιρό.

Οι υπερχρεωμένες χώρες θα δουν τα αρνητικά τους ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών να εκτινάσσονται το ίδιο και τα χρέη τους. Εμείς ως χώρα ήδη διαθέτουμε ένα χρέος διπλάσιο του ΑΕΠ μας.

Αντίθετα η Ρωσία θα μπορεί να χρηματοδοτεί τον πόλεμο και την οικονομία της με το απόλυτα ελεγχόμενο ρούβλι, δεν την αγγίζει η εξωτερική ισοτιμία του αφού έχει αποκλειστεί από την Δύση, διαθέτει μεγάλα αποθέματα σε χρυσό και σκληρό συνάλλαγμα, είναι εμπορικά πλεονασματική, παραγωγικά αυτάρκης σε μεγάλο βαθμό, ενώ παράλληλα διαθέτει ενα από τα μικρότερα δημόσια χρέη παγκοσμίως.

Έχει αναπτύξει με τα λεγόμενα Brics δικό τους σύστημα πληρωμών ανεξάρτητο από το swift σε δικό τους νόμισμα και μπορεί να διοχετεύσει τις εξαγωγές της εκεί.

Και ναι, μπορεί να εκβιάσει πληρωμές για προμήθεια ενέργειας σε ρούβλια με δεδομένο ότι της έκοψαν την νομισματική πρόσβαση στη Δύση, όσο η Ευρώπη έχει τεράστια εξάρτηση.

Αν τελικά αρνηθεί όπως απειλεί και η Ρωσία κλείσει στις στρόφιγγες, θα δημιουργηθούν καταστάσεις απείρου οικονομικής καταστροφής.

Η Ευρώπη είναι σε σαφώς υποδεέστερη θέση και θα τα συνειδητοποιεί καθημερινά με τεράστιες συνέπειες ειδικά στους ασθενέστερους.

Αυτοί είναι λίγοι από τους λόγους που αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει χθες κιόλας.

Όταν όμως ο κάθε ανάλγητος Μπάιντεν έρχεται στην Ευρώπη, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά με τις γνωστές φράσεις του, τόσο πιο γρήγορα οδηγεί την Ευρώπη στον μεσαίωνα…

loading...