Β.Πούτιν: «Την Μαριούπολη την πήραμε – Όσους είναι στα υπόγεια του Azovstal θα τους βγάλει η πείνα και η δίψα»

 Εντολή να μην μπουν τα ρωσικά στρατεύματα μέσα στα υπόγειά του εργοστασίου χαλυβουργίας, Azovstal, έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊκού. 

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί που βρίσκονται κρυμμένοι στα υπόγεια του Azovstal θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα να παραδοθούν, λόγω πείνας και δίψας. 

Ο Σεργκέι Σοϊκού ενημέρωσε και επίσημα τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Μαριούπολη. 

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο ίδιος στην ενημέρωση του, υπάρχουν ακόμη Ουκρανοί στρατιώτες μέσα στο εργοστάσιο χαλυβουργίας, Azovstal.

Ο Σοϊγκού είπε στον Πούτιν ότι 1.478 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει το τεράστιο εργοστάσιο.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας τόνισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπλοκάρει κάθε έξοδο από το εργοστάσιο.

Τι ζήτησε ο Β.Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Σοϊγκού ότι δεν χρειάζεται τα ρωσικά στρατεύματα να επιτεθούν στο εργοστάσιο Azovstal. Αυτό σημαίνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα το κρατήσουν περικυκλωμένο, περιμένοντας και τους υπόλοιπους στρατιώτες της Ουκρανίας να παραδοθούν.

«Αυτή είναι η περίπτωση που πρέπει να σκεφτόμαστε -δηλαδή, πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε, αλλά ακόμη περισσότερο σε αυτήν την περίπτωση – τη διατήρηση της ζωής και της υγείας των στρατιωτών και των αξιωματικών μας. Δεν υπάρχει λόγος να σκαρφαλώνουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να μπαίνουμε στα υπόγεια κατά μήκος αυτών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Κλείστε αυτή τη βιομηχανική ζώνη για να μην πετάξει ούτε μύγα».

Και συμπλήρωσε:

«Περίπου 1.500 εθνικιστές έχουν παραδοθεί, ενώ όσοι έχουν απομείνει χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες στη βιομηχανική ζώνη».

Οι δύο άνδρες μίλησαν για πλήρη κατάληψη της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Πούτιν συνεχάρη τον Σοϊγκού για την επιτυχία της κατάληψης της πόλης. Μάλιστα, τόνισε ότι η Ρωσία εγγυάται τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτών που θα αποχωρήσουν από το εργοστάσιο Azovstal και επισήμανε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα τους φερθούν με σεβασμό.

Στο μεταξύ ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίφορ έλεγε πριν από λίγες ώρες ότι το εργοστάσιο Azovstal «θα είναι πλήρως υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας πριν ή μετά το μεσημέρι».

loading...