Ένας άγνωστος Άγιος που εορτάζει στις 28 Απριλίου: Ο Iωάννης εκ Πέτρας Ολύμπου!


Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της ΜαίρηςΥπάρχουν αρκετοί Άγιοι που δεν είναι ευρύτερα γνωστοί στο πανελλήνιο. Ένας από αυτούς είναι και ο Άγιος Ιωάννης εκ της Πέτρας Πιερίας που εορτάζει σήμερα! Στις 27 του μηνός, στη Μονή Παναγίας Πέτρας, τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρου, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου. Αξίζει να επισημανθεί ότι στο χώρο του μοναστηρίου παλιότερα λειτουργούσε Σανατόριο (1929) και στη συνέχεια θεραπευτήριο ψυχικών νοσημάτων (1970)! Ακολουθεί μια μικρή περιγραφή του βίου του Αγίου:

Για τον Άγιο νεοϊερομάρτυρα Ιωάννη δε διαθέτουμε πληροφορίες για την ακριβή χρονολογία γεννήσεώς του (η οποία πιθανολογείται περί τα τέλη του 18ου αιώνος) και την καταγωγή του. Η αγάπη του για τον Χριστό τον κατεύθυνε στην ιστορική Ιερά Μονή Πέτρας Ολύμπου, όπου έζησε ενάρετα με πολλή άσκηση. Λόγω της καθαρότητος του βίου του αξιώθηκε να γίνει ιερέας για να τελεί τα άχραντα μυστήρια.

Τον Μάρτιο του 1822, συρρέουν από την περιοχή του Ολύμπου μετά από πρόσκληση των οπλαρχηγών της Ναούσης, Χριστιανοί για να βοηθήσουν στην εξέγερση κατά των Τούρκων. Απαραίτητη για το σκοπό αυτή ήταν και η πνευματική συμπαράσταση των πατέρων της Ιεράς Μονής της Πέτρας. Η Μονή απέστειλε, για τη δύσκολη αυτή αποστολή, τον ιερομόναχο Ιωάννη, που έσπευσε να ενθαρρύνει και να ενδυναμώσει πνευματικά τους Χριστιανούς της Νάουσας. Την Πέμπτη της Διακαινησίμου ο Άγιος τελούσε αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στη Νάουσα. Παρευρίσκονταν συμπροσευχόμενοι δίπλα του ο π. Δημήτριος o Σακελλάριος, ο πνευματικός π. Γεράσιμος και άλλοι δυο των οποίων τα ονόματα δεν σώθηκαν.

Μετά τον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων οργισμένοι αγαρηνοί εισέβαλαν στον ναό και κατεσφαγίασαν πολλούς πιστούς, τον Άγιο Ιωάννη και τους υπόλοιπους τέσσερις ιερείς.

Η μνήμη αυτών των νεομαρτύρων (των πέντε ιερέων και των πιστών που μαρτύρησαν) τελείται την Κυριακή του Θωμά. Ιδιαίτερα, η μνήμη του Αγίου Ιωάννου τιμάται στην Ιερά Μονή Πέτρας Ολύμπου την Πέμπτη της Διακαινησίμου και στην πόλη της Κατερίνης την Κυριακή του Παραλύτου. (πηγές: https://imkitrous.gr/, https://enromiosini.gr/).

Εν κατακλείδι, ας αποτελέσει η ζωή και η θυσία του Αγίου Ιωάννη εκ Πέτρας έμπνευση και οδηγός για όλους μας σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται για το υλιστικό της πνεύμα! Έτσι πρέπει να υπηρετούμε με αυταπάρνηση τις αξίες και τα ιδανικά του έθνους, καθώς και της ορθόδοξης πίστης!

Υ.Γ. Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στoν τριαδικό Θεό (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα), στη μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου και των Αγίων του Θεού Πάντων!

Ακόμη, το αφιερώνω στους αποθανόντες πατέρα μου Θωμά, παππούδες μου Βασίλειο και Βασίλειο, στις γιαγιάδες μου Φανή και Στυλιανή, στις προγιαγιάδες μου Βασιλική, Μαρία, Φωτεινή και Ευανθία, καθώς και στους προππαπούδες μου ιερέα Δημήτριο, Θωμά, Αθανάσιο, Σπυρίδωνα και Ιωάννη! Επίσης, το αφιερώνω στους ζώντες μητέρα μου Μαίρη και αδερφή μου Ινώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια :