Ο κανόνας του 1+1 στην αποθήκευση τροφίμων

Ακούμε συχνά για τον κίνδυνο να εμφανιστούν ελλείψεις σε είδη διατροφής και βασικά αγαθά διαβίωσης εξαιτίας των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης. Όμως, ακόμα και τώρα ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί, διστάζει και δεν αποφασίζει να οργανώσει ένα απόθεμα ασφαλείας σε τρόφιμα.

Ίσως αυτό οφείλεται στην νοοτροπία που έχει επικρατήσει στην εποχή μας που θεωρεί ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, παρά τις όποιες επιμέρους ελλείψεις πάντα θα βρίσκουμε τρόφιμα στην αγορά.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουμε νιώσει ποτέ πείνα και το συναίσθημα της απελπισίας. Κάτι που βίωσαν οι προηγούμενες γενιές σε δύσκολες εποχές που πέρασε η χώρα μας.

Επίσης, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η δημιουργία αποθέματος είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων αφού πολλά από τα τρόφιμα που θα αγοράσουν τελικά θα καταλήξουν στον κάδο των σκουπιδιών. Πιστεύουν ότι απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις και αρκετά χρήματα.

Τα πράγματα όμως είναι πολύ απλά και εύκολα, αρκεί να εφαρμόσουμε ορισμένους απλούς κανόνες.

1. Όταν αγοράσουμε κάτι από το Supermarket, αγοράζουμε ακόμα ένα για το απόθεμα. Έτσι σιγά σιγά θα δημιουργηθεί μια αποθήκη τροφίμων χωρίς να το καταλάβουμε. Το σημαντικό είναι ότι θα αποτελείται από προϊόντα της αρεσκείας μας που καταναλώνουμε ούτως ή άλλως. Δεν θα χρειαστεί να υπερβούμε τον προϋπολογισμό μας, αφού η διαδικασία είναι αργή και ελεγχόμενη.

2. Προτιμούνται προϊόντα διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους. Κονσέρβες, ζυμαρικά, τρόφιμα σε βαζάκι. Έτσι θα έχουμε το χρονικό περιθώριο να τις ανανεώσουμε χωρίς πρόβλημα.

3. Τα προϊόντα της αποθήκης τα ανακυκλώνουμε στην πάροδο του χρόνου καταναλώνοντας τα πρώτα και αποθηκεύοντας τα τελευταία.

Στην ουσία πρόκειται για την δημιουργία μιας κουλτούρας ενός νοικοκυρεμένου τρόπου ζωής που αποφεύγει τις υπερβολές και την σπατάλη στην διατροφή μας.

epiviosi.gr

loading...