Πρώην ανώτατοι δικαστές: Κατάπτυστο το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους


 Πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτες, και πρώην πρόεδρος Εφετών προσέφυγαν στο ΣτΕ!


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθεί μέσα στο επόμενο διάστημα για τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά του προστίμου των 100 ευρώ που έχει επιβληθεί σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Οι προσφυγές συζητήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους προσφεύγοντες είναι μεταξύ άλλων ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι και άλλα πρόσωπα.

Η συζήτηση έγινε στο ΣτΕ χωρίς φυσική παρουσία νομικών εκπροσώπων του Δημοσίου.

Στην έναρξη της διαδικασίας εξέτασης των προσφυγών, τέθηκε έγγραφο αίτημα αναβολής της δίκης εκ μέρους του Δημοσίου, το οποίο και απορρίφθηκε.

Η εισηγήτρια σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη επισήμανε ότι αν και ζητήθηκε εγγράφως οι αρμόδιοι φορείς του Δημοσίου και του ΕΟΠΠΥ δεν απέστειλαν στο δικαστήριο τα έγγραφα που αφορούν στην εκδικαζόμενη υπόθεση.

Οι συνήγοροι των προσφευγόντων κατήγγειλαν την στάση του Δημοσίου, ενώ επεσήμαναν ότι αν το ΣτΕ απορρίψει τις αιτήσεις ακύρωσης για το πρόστιμο των 100 ευρώ, τότε η Πολιτεία θα μπορεί να υποχρεώνει τους ανεμβολίαστους να πληρώνουν τα νοσήλια στην περίπτωση νόσησης.

Χαρακτήρισαν δε “κατάπτυστο” το πρόστιμο, θεωρώντας ότι αποτελεί “ωμό ανήθικο εκβιασμό”, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη απόφαση με την οποία επιβλήθηκε, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια :