Zero Hedge : Χωρίς να το γνωρίζουν οι περισσότεροι, έρχεται μια οικονομική επανάσταση που απειλεί να αλλάξει τα πάντα (και όχι προς το καλύτερο)

 

TYLER DURDEN

Συγγραφέας του Nick Corbishley μέσω του NakedCapitalism.com,

Δεδομένου του πόσο διακυβεύεται, αυτή η οικονομική επανάσταση είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα με τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι σημερινές κοινωνίες. Θα πρέπει να συζητείται σε κάθε κοινοβούλιο κάθε χώρας και σε κάθε τραπέζι σε κάθε χώρα του κόσμου.

Περίπου 90 κεντρικές τράπεζες είτε βρίσκονται στη διαδικασία πειραματισμού είτε ήδη εφαρμόζουν πιλοτικά τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDC). Σε έναν κόσμο με λίγο περισσότερες από 190 χώρες που είναι ένα μεγάλο απόσπασμα, αλλά δεδομένου ότι περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που εκπροσωπεί μόνη της 19 οικονομίες της ζώνης του ευρώ, ο πραγματικός αριθμός των εμπλεκόμενων οικονομιών είναι πολύ περισσότερο από 100. Περιλαμβάνουν όλες τις οικονομίες της G20 και μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Τρία CBDC έχουν ήδη κυκλοφορήσει πλήρως τα τελευταία δύο χρόνια: το λεγόμενο DCash στην Ανατολική Καραϊβική, το Sand Dollar στις Μπαχάμες και το eNaira στη Νιγηρία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το πιο ισχυρό υπερεθνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο, έχει δανείσει την τεχνογνωσία του στην εξάπλωση των CBDC. Σε μια πρόσφατη ομιλία της η Πρόεδρος του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα  επαίνεσε  τα πιθανά οφέλη (για τα οποία αργότερα) των CBDC, ενώ επαίνεσε την «εφευρετικότητα» των κεντρικών τραπεζών που προσπαθούν ένθερμα να τα δημιουργήσουν.

Επίσης, σταθερά συμμετέχει ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, η BlackRock, η οποία βοηθά πολλές από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve και της ΕΚΤ, να διαχειρίζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ προφανώς κρατούν μακριά όλες τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. Το αμοιβαίο κεφάλαιο ήταν ο  μεγαλύτερος δικαιούχος  από τη διάσωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της αγοράς την Άνοιξη του 2020.

Στην τελευταία του επιστολή προς τους επενδυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ,  είπε ότι  η ουκρανική σύγκρουση έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει την ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων σε όλο τον κόσμο.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση που βιώσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, ένας μεγάλης κλίμακας αναπροσανατολισμός των αλυσίδων εφοδιασμού θα είναι εγγενώς πληθωριστικός…

«Ο πόλεμος θα ωθήσει τις χώρες να επαναξιολογήσουν τη νομισματική τους εξάρτηση. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, αρκετές κυβερνήσεις προσπαθούσαν να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στα ψηφιακά νομίσματα και να καθορίσουν τα ρυθμιστικά πλαίσια κάτω από τα οποία λειτουργούν…

Ένα παγκόσμιο σύστημα ψηφιακών πληρωμών, σχεδιασμένο προσεκτικά, μπορεί να βελτιώσει τον διακανονισμό των διεθνών συναλλαγών μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς. Τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση του κόστους των διασυνοριακών πληρωμών, για παράδειγμα όταν οι ομογενείς εργαζόμενοι στέλνουν τα κέρδη πίσω στις οικογένειές τους».

Την Τρίτη (22 Μαρτίου), η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών δημοσίευσε τα ευρήματα μιας  μελέτης  που είχε διεξαγάγει με τέσσερις κεντρικές τράπεζες —την Reserve Bank of Australia, Bank Negara Malaysia, τη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης και τη Νότια Αφρική Αποθεματική Τράπεζα— τις πρακτικές προκλήσεις της εκτέλεσης διασυνοριακών πληρωμών μεταξύ διαφορετικών ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν CBDC που εκδίδονται από τις συμμετέχουσες κεντρικές τράπεζες για να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους σε μια κοινή πλατφόρμα:

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) Innovation Hub, η Reserve Bank of Australia, η Bank Negara Malaysia, η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης και η South African Reserve Bank ανακοίνωσαν σήμερα την ολοκλήρωση των πρωτοτύπων για μια κοινή πλατφόρμα που επιτρέπει διεθνείς διακανονισμούς με χρήση πολλαπλών κεντρικών τραπεζών ψηφιακά νομίσματα (mCBDCs).

Με επικεφαλής το Κέντρο Καινοτομίας του Κέντρου Σιγκαπούρης, το Project Dunbar απέδειξε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούσαν να χρησιμοποιούν CBDC που εκδίδονται από τις συμμετέχουσες κεντρικές τράπεζες για να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους σε μια κοινή πλατφόρμα. Αυτό έχει τη δυνατότητα να μειώσει την εξάρτηση από μεσάζοντες και, αντίστοιχα, το κόστος και τον χρόνο που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των διασυνοριακών συναλλαγών.

Το έργο οργανώθηκε κατά μήκος τριών ροών εργασίας: η μία επικεντρώνεται σε λειτουργικές απαιτήσεις και σχεδιασμός υψηλού επιπέδου και δύο ταυτόχρονες τεχνικές ροές που ανέπτυξαν πρωτότυπα σε διαφορετικές τεχνολογικές πλατφόρμες (Corda και Partior).

Το έργο εντόπισε τρία κρίσιμα ερωτήματα: σε ποιες οντότητες θα πρέπει να επιτρέπεται να κατέχουν και να συναλλάσσονται με CBDC που εκδίδονται στην πλατφόρμα; Πώς θα μπορούσε να απλοποιηθεί η ροή των διασυνοριακών πληρωμών με παράλληλη τήρηση των ρυθμιστικών διαφορών μεταξύ των δικαιοδοσιών; Ποιες ρυθμίσεις διακυβέρνησης θα μπορούσαν να προσφέρουν στις χώρες επαρκή άνεση για να μοιράζονται σημαντικές εθνικές υποδομές, όπως ένα σύστημα πληρωμών;

Το έργο πρότεινε πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, οι οποίες επικυρώθηκαν μέσω της ανάπτυξης πρωτοτύπων που απέδειξαν την τεχνική βιωσιμότητα κοινών πλατφορμών πολλαπλών CBDC για διεθνείς οικισμούς.

Τα ευρήματα του πειραματικού προγράμματος CBDC θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υιοθέτηση του διεθνούς διακανονισμού CBDC για τα έθνη της G-20, αν και δεδομένων των αυξανόμενων γεωπολιτικών ρωγμών στη λεγόμενη «τάξη που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες», δεν είναι καθόλου σαφές ποιες χώρες θα ήταν πρόθυμες να εμπλακούν μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο.

Η Κίνα έχει ήδη λανσάρει το δικό της ψηφιακό γιουάν και εφαρμόζει πιλοτικά τη χρήση του σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις και περιοχές. Πειραματίζεται επίσης με τη διασυνοριακή του λειτουργικότητα. Αυτό έχει πυροδοτήσει φόβους στη Δύση ότι αυτή η «οικονομική ηγεσία» των ΗΠΑ απειλείται – φόβοι που έχουν μεγεθυνθεί από τον τρόπο που οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ιδιαίτερα η κατάσχεση ενός μεγάλου μέρους των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων, απέτυχαν, ενθαρρύνοντας να μην μόνο η Ρωσία αλλά πολλές χώρες στον πλανήτη να αναζητήσουν ένα εναλλακτικό σύστημα διασυνοριακών πληρωμών.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στη νέα παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική. Για το σκοπό αυτό, συγκέντρωσε μια δοκιμαστική κοινοπραξία «επτά από τις μεγαλύτερες ευθυγραμμισμένες με τη Δύση κεντρικές τράπεζες, με επικεφαλής στην πράξη την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα… με στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος «διαλειτουργικών» CBDC», αναφέρει. Ο μπλόγκερ και αναλυτής NS Lyons με έδρα την Ουάσιγκτον DC στο άρθρο,  Just Say No to CBDCs .

Τι είναι όμως τα CBDC; Πώς θα λειτουργήσουν; Ποιους σκοπούς θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν; Πώς μπορεί να επηρεάσουν τους γενικούς πληθυσμούς των χωρών όπου εισάγονται; Για να απαντήσετε στις δύο πρώτες ερωτήσεις, ακολουθεί ένα απόσπασμα από το ” Απλώς Πείτε Όχι στα CBDCs “:

Μπορεί να υποθέσετε ότι χρησιμοποιείτε ήδη “ψηφιακό νόμισμα” τακτικά εάν χρησιμοποιείτε σπάνια πλέον φυσικά μετρητά και αντ’ αυτού αγοράζετε σχεδόν τα πάντα με μια πιστωτική κάρτα ή μια εφαρμογή ψηφιακής πληρωμής. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων από το Α στο Β είναι πολύ πιο περίπλοκη από αυτό. Περιλαμβάνει ένα κουβάρι από φορείς επεξεργασίας πληρωμών, τράπεζες, γραφεία χρηματοοικονομικής εκκαθάρισης και, εάν τα χρήματά σας διασχίζουν σύνορα, διεθνή συστήματα επικοινωνίας και ανταλλαγής, όπως το Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT). Τα ίδια τα χρήματα δεν κινούνται πουθενά γρήγορα, επομένως κάθε ενδιάμεσο ίδρυμα πρέπει να αναλάβει κινδύνους για να εκπληρώσει τη συναλλαγή σας αποδεχόμενοι υποσχέσεις, στέλνοντας εμβάσματα, επαληθεύοντας τη λήψη κεφαλαίων κ.λπ. Πολλά τέλη εισπράττονται στην πορεία για τέτοιες υπηρεσίες.

Ένα σύστημα CBDC θα απλοποιηθεί ριζικά. Ένας πελάτης θα άνοιγε έναν λογαριασμό απευθείας στην κεντρική τράπεζα μιας χώρας και η κεντρική τράπεζα θα εκδώσει (δημιουργούσε) ψηφιακό χρήμα στον λογαριασμό. Κυρίως, αυτό καθιστά τα χρήματα άμεση υποχρέωση της Fed, παρά μιας ιδιωτικής τράπεζας. Χρησιμοποιώντας μια απλή εφαρμογή smartphone ή άλλα εργαλεία, ο πελάτης μπορεί στη συνέχεια να ξεκινήσει απευθείας συναλλαγές μεταξύ των λογαριασμών της Fed. Το ψηφιακό χρήμα διαγράφεται σε έναν λογαριασμό και δημιουργείται ξανά σε έναν άλλο αμέσως. Η διασυνοριακή διακίνηση χρημάτων δεν απαιτεί πλέον κάτι τόσο περίπλοκο όπως το SWIFT ή τα τραπεζικά εμβάσματα και τα νομίσματα μπορούν να ανταλλάσσονται άμεσα, εφόσον οι φιλικές κεντρικές τράπεζες έχουν συμφωνίες για να το κάνουν. Δεν απαιτούνται υποσχέσεις ή εμπιστοσύνη. κάθε συναλλαγή καταγράφεται μόνιμα σε ένα ψηφιακό κρυπτογραφικό καθολικό σε πραγματικό χρόνο—κάπως σαν το Bitcoin,

Αυτό μας φέρνει στο ερώτημα 3: ποιους σκοπούς θα εξυπηρετούν τα CBDC; Η πιο συχνά αναφερόμενη αιτιολόγηση για την κυκλοφορία των CBDC είναι η αντιμετώπιση του κινδύνου που ενέχουν τα λεγόμενα «σταθερά νομίσματα», τα οποία είναι σχετικά νέες μορφές κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με την αξία ενός νομίσματος fiat (π.χ. το δολάριο ή το ευρώ). σε υλικά περιουσιακά στοιχεία όπως χρυσός ή περιουσία ή σε άλλο κρυπτονόμισμα.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες θα αρχίσουν να αμφισβητούν καθιερωμένες τράπεζες και φορείς πληρωμών για μερίδιο αγοράς στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως συνέβη ήδη στην Κίνα με την Tencent και την Alibaba. Όπως μια πρόσφατη κοινοβουλευτική έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου με τίτλο «Ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας: Μια λύση σε αναζήτηση ενός προβλήματος;» το έθεσε , «η χρήση φυσικών μετρητών μειώνεται σε πολλές χώρες και ορισμένες κεντρικές τράπεζες ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο νομισματικό σύστημα εάν τα άτομα δεν είναι σε θέση να μετατρέψουν τα χρήματα της εμπορικής τράπεζας σε μετρητά, κάτι που αποτελεί άμεση αξίωση κατάσταση.”

Τον Μάρτιο του 2020, η Τράπεζα της Αγγλίας δημοσίευσε μια διαβούλευση που καθόριζε επτά τρόπους με τους οποίους μια CBDC θα μπορούσε να υποστηρίξει τους στόχους της Τράπεζας για τη διατήρηση της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας:

Υποστηρίζοντας ένα ανθεκτικό τοπίο πληρωμών.

Αποφεύγοντας τους κινδύνους νέων μορφών δημιουργίας ιδιωτικού χρήματος.

Με την υποστήριξη του ανταγωνισμού, της αποτελεσματικότητας και της καινοτομίας στις πληρωμές.

Με την κάλυψη μελλοντικών αναγκών πληρωμών σε μια ψηφιακή οικονομία.

Με τη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της χρηστικότητας των χρημάτων της κεντρικής τράπεζας.

Αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της μείωσης των μετρητών.

Ως μέσο για καλύτερες διασυνοριακές πληρωμές.

Σε μια ομιλία για να σηματοδοτήσει την έναρξη της έκθεσης της G7 για τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας, ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak περιέγραψε τα CBDC ως «μέρος της ευρύτερης ιστορίας της ψηφιακής καινοτομίας» που σαρώνει τον πλανήτη. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στη Δύση δεν γνωρίζουν καν τα CBDC, πόσο μάλλον πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με  έρευνα της G+D Currency Technology, μιας από τις εταιρείες που βοήθησαν στην ανάπτυξη των CBDC, λιγότερο από το 20% των ανθρώπων στις ΗΠΑ και τη Γερμανία γνώριζαν αντίστοιχα το ψηφιακό δολάριο ή το ψηφιακό ευρώ.

Πώς θα μπορούσαν λοιπόν τα CBDC να επηρεάσουν τη ζωή μας;

Ακολουθούν τέσσερις από τους πιο σημαντικούς τρόπους:

Θα παραχωρήσει στις κεντρικές τράπεζες πολύ μεγαλύτερη εξουσία όσον αφορά τη συμπεριφορά μας στις πληρωμές . 

Ένα σύστημα ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας τεχνικά δεν θα απαιτεί πλέον μεσάζοντες όπως τράπεζες ή εταιρείες πιστωτικών καρτών. Τούτου λεχθέντος, μπορεί κανείς με ασφάλεια να υποθέσει ότι τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν βοηθήσει στην εγκατάσταση της αρχιτεκτονικής για το σύστημα CBDC, θα βρουν έναν νέο ρόλο στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Η NS Lyons σημειώνει:

[Οι κεντρικές τράπεζες] θα διατηρήσουν την πλήρη εποπτεία και τον έλεγχο της δημιουργίας, της καταστροφής και της «διακίνησης» χρημάτων, ανεξάρτητα από το πού «κρατούνται» ή ποιος τα «έχει». Όπως είπε ο Agustin Carstens, γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών σε μια σύνοδο κορυφής του ΔΝΤ το 2020: «Δεν ξέρουμε ποιος χρησιμοποιεί χαρτονόμισμα 100 δολαρίων σήμερα και δεν γνωρίζουμε ποιος χρησιμοποιεί χαρτονόμισμα 1.000 πέσο σήμερα. Η βασική διαφορά με το CBDC είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα έχει τον απόλυτο έλεγχο [πάνω] των κανόνων και των κανονισμών που θα καθορίσουν τη χρήση αυτής της έκφρασης ευθύνης της κεντρικής τράπεζας και επίσης θα έχουμε την τεχνολογία για να το επιβάλουμε».

Αυτή η δύναμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον «προγραμματισμό» των δαπανών μας. 

Ένας τρόπος με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη διευρυμένη επιρροή τους είναι να ασκήσουν έλεγχο στις συνήθειες δαπανών των ανθρώπων. Τον Ιούνιο του 2021, η  Daily Telegraph  ανέφερε (πίσω από το paywall)  ότι η Τράπεζα της Αγγλίας είχε ζητήσει από τους υπουργούς της κυβέρνησης να αποφασίσουν εάν ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας θα έπρεπε να είναι «προγραμματιζόμενο». Σύμφωνα με τον Tom Mutton, διευθυντή της Τράπεζας της Αγγλίας, «θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποια κοινωνικά ευεργετικά αποτελέσματα από αυτό, αποτρέποντας τη δραστηριότητα που θεωρείται ότι είναι κοινωνικά επιβλαβής κατά κάποιο τρόπο». Αυτό θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια πλεονεκτήματα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις κεντρικές τράπεζες, λέει η Lyons:

Η Fed θα μπορούσε να αφαιρεί άμεσα φόρους και προμήθειες από οποιονδήποτε λογαριασμό, σε πραγματικό χρόνο, με κάθε συναλλαγή ή εκκαθαριστικό σημείωμα, εάν το επιθυμούσε. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη φοροδιαφυγή. η Fed θα έχει πλήρες αρχείο κάθε συναλλαγής που γίνεται από όλους. Το ξέπλυμα χρήματος, η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, οποιαδήποτε άλλη μη εγκεκριμένη συναλλαγή θα γινόταν εξαιρετικά δύσκολη. Πρόστιμα, όπως για υπερβολική ταχύτητα ή jaywalking, θα μπορούσαν να επιβληθούν σε πραγματικό χρόνο, εάν οι λογαριασμοί CBDC ήταν συνδεδεμένοι σε ένα δίκτυο επιτήρησης «έξυπνων πόλεων». Ούτε θα υπήρχε ανάγκη να ταχυδρομήσετε επιταγές τόνωσης, επιστροφές φόρων ή άλλα οφέλη, όπως οι πληρωμές βασικού καθολικού εισοδήματος. Τέτοια χρήματα θα μπορούσαν απλώς να κατατεθούν απευθείας σε λογαριασμούς. Αλλά ένα CBDC θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να λειτουργεί με πολύ υψηλότερη ανάλυση από αυτήν, εάν το επιθυμούσε. Στοχευμένες επιχορηγήσεις μικροχρηματοδότησης,

Άλλες πιθανές μορφές εφαρμογών προγραμματισμού περιλαμβάνουν τον καθορισμό ημερομηνιών λήξης για τα κεφάλαια τόνωσης ή τις πληρωμές πρόνοιας για να ενθαρρύνουν τους χρήστες να τα ξοδεύουν γρήγορα.

Όπως ανέφερε η FT, τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να συμβαδίζουν με ψηφιακά αναγνωριστικά: «Αυτό που φαίνεται να δείχνει η έρευνα και ο πειραματισμός της CBDC είναι ότι θα είναι σχεδόν αδύνατη η έκδοση τέτοιων νομισμάτων εκτός μιας ολοκληρωμένης εθνικής ψηφιακής Σύστημα διαχείρισης ταυτότητας. Σημασία: Τα CBDC πιθανότατα θα συνδέονται με προσωπικούς λογαριασμούς που περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα, πιστωτικό ιστορικό και άλλες μορφές σχετικών πληροφοριών.”

Ο συνδυασμός ψηφιακών νομισμάτων με ψηφιακά αναγνωριστικά κατά τη σταδιακή κατάργηση ή ακόμα και την απαγόρευση της χρήσης μετρητών θα έδινε στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθούν κάθε αγορά που κάνουμε αλλά και να προσδιορίζουν σε τι μπορούμε και σε τι δεν μπορούμε να ξοδέψουμε χρήματα.

Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να ενθαρρύνουν έντονα την «επιθυμητή» κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά, ενώ τιμωρούν όσους δεν ακολουθούν τη γραμμή. Όπως επισημαίνει η Lyons, «Τα πιο επικίνδυνα άτομα ή οργανισμοί θα μπορούσαν απλώς να διαγράψουν προσωρινά τα ψηφιακά τους στοιχεία ή να παγώσουν την ικανότητα των λογαριασμών τους να συναλλάσσονται με το πάτημα ενός κουμπιού, κλειδώνοντάς τους έξω από το εμπορικό σύστημα και μετριάζοντας σημαντικά την απειλή που αποτελούν. Δεν θα απαιτείται χρήση εξουσιών έκτακτης ανάγκης ή εξαναγκασμός ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων: οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συνταγματικό δικαίωμα που να κατοχυρώνει την ελευθερία συναλλαγών».

Χωρίς όριο στα αρνητικά επιτόκια .

Πέρα από το να έχουν πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στις συνήθειες δαπανών των ανθρώπων, οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα επιτόκια σε πολύ βαθύτερα αρνητικά εδάφη. Εάν δεν υπάρχουν μετρητά, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να ξεφύγουν οι άνθρωποι από τα αρνητικά επιτόκια όσο αρνητικά κι αν πάνε. Αυτό είναι ένα από τα οφέλη που επαινείται συχνά από τον οικονομολόγο του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρόγκοφ, μιας κοινωνίας εντελώς χωρίς μετρητά. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να επιμένουν ότι τα φυσικά μετρητά δεν θα εξαλειφθούν όταν τα CBDC είναι πλήρως λειτουργικά. Όμως, όπως έχω σημειώσει προηγουμένως, οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι ακριβώς γνωστές για την τήρηση του λόγου τους.

Οικονομικός αποκλεισμός για τα στεροειδή .

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη των μετρητών είναι η καθολικότητά τους, καθιστώντας τα ζωτικό δημόσιο αγαθό, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους της κοινωνίας. Επίσης, σε μια κοινωνία καθαρά χωρίς μετρητά θα αποκλείεται όποιος αντιτίθεται στο να κατασκοπεύουν άλλοι τις συναλλαγές τους (h/t hickory). Όπως σημειώνω στο βιβλίο μου,  Scanned: Why Vaccine Passports and Digital Identity Will Mean the End of Privacy and Personal Freedom , εάν οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις επρόκειτο να καταργήσουν τα μετρητά ή να επιταχύνουν κατά πολύ την εξαφάνισή τους επιβάλλοντας κυρώσεις στη χρήση τους (παρακινώντας την χρήση των CBDC), πιθανότατα θα βλέπαμε τεράστια αύξηση στον οικονομικό αποκλεισμό:

Ακόμη και οι υποστηρικτές των CBDC παραδέχονται ότι τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να έχουν σοβαρά μειονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω επιδείνωσης της ισότητας του εισοδήματος και του πλούτου.

«Οι πλούσιοι μπορεί να είναι πιο ικανοί από άλλους να επωφεληθούν από νέες επενδυτικές ευκαιρίες και να αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη», λέει ο Eswar Prasadm, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings και συγγραφέας του The Future of Money: Hoe the Digital Revolution Is Transforming Currency and Χρηματοδότηση. «Καθώς οι οικονομικά περιθωριοποιημένοι έχουν περιορισμένη ψηφιακή πρόσβαση και στερούνται χρηματοοικονομικής παιδείας, ορισμένες από τις αλλαγές θα μπορούσαν να βλάψουν όσο θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτά τα τμήματα του πληθυσμού».

Έτσι, όχι μόνο η εισαγωγή των CBDC θα αφαιρέσει τους παγκόσμιους πολίτες από ένα από τα τελευταία απομεινάρια ελευθερίας, ιδιωτικότητας και ανωνυμίας (δηλαδή, μετρητά), αλλά θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει την ανοδική μεταφορά πλούτου και εξουσίας που έχουν δει πολλές κοινωνίες μετά την COVID- 19 ξεκίνησε η πανδημία.

Η Lyons προειδοποιεί ότι τα CBDC, «εάν δεν περιορίζονται σκόπιμα και προσεκτικά εκ των προτέρων από το νόμο,… έχουν τη δυνατότητα να γίνουν κάτι περισσότερο από το όνειρο ενός τεχνοκρατικού κεντρικού σχεδιαστή. Θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη επέκταση της ολοκληρωτικής εξουσίας στην ιστορία».

Δεδομένου του πόσο διακυβεύεται, τα CBDC είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα με τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι σημερινές κοινωνίες – όχι μόνο από οικονομική ή επιχειρηματική σκοπιά αλλά και από ηθική και νομική άποψη. Θα πρέπει να συζητούνται σε κάθε κοινοβούλιο κάθε χώρας και σε κάθε τραπέζι σε κάθε χώρα του κόσμου.

zerohedge.com

loading...