Τουρκία, Ουκρανία, Ρωσία και … STAR!

Τον Φεβρουάριο 2022, μετά τις στοχευμένες επιστολές του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ και τις συνεχείς, μονότονα επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Τσαβούσογλου, Ακάρ και πλήθους άλλων «αστέρων» του τουρκικού καθεστώτος περί δήθεν υποχρέωσης της Ελλάδος να ξεγυμνώσει από στρατιωτική παρουσία τα νησιά της στο Αιγαίο, το τοπίο των μακροπρόθεσμων σχεδιασμών της Άγκυρας άρχισε να ξεκαθαρίζει.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2022, 19 μέρες πριν την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοινώθηκε ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν και ο Χ. Ακάρ ασθένησαν ταυτόχρονα από κορονοϊό – ίσως για να απομονωθούν ανενόχλητοι προκειμένου να εξετάσουν σενάρια πιθανών εξελίξεων εν όψει της επικείμενης Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2022, 6 μέρες πριν από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από την επίσκεψη–επαιτεία στους πρώην «συνεργάτες και χρηματοδότες του Γκιουλέν», «ανέντιμους που έδρασαν εναντίον των Τούρκων στην Λιβύη» και νυν «αδελφούς» που υπόσχονται χρήμα στην τουρκική οικονομία (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), θεώρησε ότι έπρεπε να αποκαλύψει το στρατηγικό σχέδιο των παντουρκιστών: «Εάν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, η Άγκυρα θα άρει την αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας επ’ αυτών»!

Με άλλα λόγια η Τουρκία, ο εισβολέας σε Κύπρο, Συρία, Ιράκ και Λιβύη (με μισθοφόρους), απαιτεί φορτικά από την Ελλάδα να απομακρύνει τις στρατιωτικές δυνάμεις που προστατεύουν τα ελληνικά νησιά από την τουρκική στρατιά του Αιγαίου, η οποία βρίσκεται αναπτυγμένη στα μικρασιατικά παράλια, αλλιώς θα πάψει να αναγνωρίζει την ελληνική κυριαρχία επ΄ αυτών!

Η ασυνήθιστα συχνά επαναλαμβανόμενη διακήρυξη των τουρκικών «απαιτήσεων» ήδη από τα τέλη του 2021, σε συνδυασμό με τις ενέργειες προς τα Ηνωμένα Έθνη και την κατεπείγουσα τουρκική υπέρ-προσπάθεια να αποκαταστήσει «φιλικές σχέσεις» με «πρώην εχθρούς» (Η.Π.Α., Ε.Ε., Ισραήλ, Σ. Αραβία, Η.Α.Ε., Αίγυπτος, Αρμενία κ.ο.κ.ε.) γλείφοντας εκεί που έφτυνε για πολλά χρόνια, μόνο συμπτωματική δεν ήταν.

Μόλις μάλιστα συμπληρώθηκε το πρώτο 24ωρο από την έναρξη της Ρωσικής εισβολής, ο Ρ. Τ. Ερντογάν ξεκαθάρισε ακόμα καλύτερα τους στόχους του, «δείχνοντας» προς την Ελλάδα: «Εδάφη ευρωπαϊκών χωρών ήταν τουρκικά μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα», αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πως ο (γκρίζος) λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.

Ούτε φυσικά ήταν συμπτωματική η άμεση απάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ: «Μόνο επιζήμιο θα είναι για την Τουρκία να επιχειρήσει να αξιοποιήσει καιροσκοπικά αυτή τη συγκυρία και ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων».

Η Τουρκία κωλυσιεργεί συστηματικά να «κλείσει» οριστικά τον Βόσπορο, όπως ζήτησε η «φίλη» και «καλός πελάτης» Ουκρανία – τουλάχιστον μέχρι να ξεχωρίσει ο νικητής. Αυτό άλλωστε έκανε και στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο όταν «κήρυξε τον πόλεμο» στην Γερμανία, μόλις η ήττα της κατέστη βέβαιη (23 Φεβρουαρίου 1945).

Παράλληλα, η «απερίφραστη καταδίκη» της Ρωσικής εισβολής αποκάλυψε αυτομάτως σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια την αναπόφευκτη, κραυγαλέα σύγκριση με την πολύ χειρότερη από κάθε πλευρά, εισβολή της Τουρκίας στην ανίσχυρη και παραλυμένη το 1974 Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η Τουρκία ψάχνει απεγνωσμένα ένα φύλλο συκής προκειμένου να «καλύψει» στοιχειωδώς, όσα σχεδιάζει εναντίον Ελλάδος και Κύπρου, ανάλογα με την πορεία της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μπροστά σε αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνει μονομερώς η Τουρκία για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, ένας από τους επτά τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας της χώρας μας, λειτουργεί σαν να βρίσκεται στον κόσμο του.

Μεταδίδει καθημερινά την τουρκική γλώσσα μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι συνεχώς από το έτος 2018, αδιαφορώντας εντελώς για την εθνική ευαισθησία των τηλεθεατών του.

Πρόκειται για τον τηλεοπτικό σταθμό Star, συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη, ο οποίος μεταδίδει καθημερινά μια παμπάλαια, τζάμπα-πράμα, ανόητη και ατέλειωτη τουρκική σαπουνόπερα, η οποία υπάρχει ολόκληρη, μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο, δωρεάν στο διαδίκτυο και φυσικά βρίσκεται συνήθως στον πάτο της τηλεθέασης.

Όλα αυτά βέβαια δεν εμποδίζουν καθόλου τον τηλεοπτικό σταθμό να «φορτώνει» καθημερινά την τουρκοσειρά με δεκάδες διαφημίσεις, αξιοποιώντας πλήρως την «μηχανή χρήματος» που λειτουργεί στον σταθμό από το έτος 2018. Ήδη, μέχρι τις 28/2/2022 έχει μεταδώσει 1.038 «ελληνικής κοπής» επεισόδια και θα συνεχίσει για πολλούς μήνες ακόμα– τα αυθεντικά επεισόδια της σειράς είναι μόλις 940!

Είναι εξ άλλου χαρακτηριστικό ότι π.χ. την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022, η τουρκοσειρά βρέθηκε, ως συνήθως, στον πάτο της τηλεθέασης ολόκληρης της απογευματινής ζώνης, με 4,5 μονάδες τηλεθέασης στο δυναμικό κοινό. Δύο άλλες εκπομπές του ιδίου σταθμού στην απογευματινή ζώνη (Shopping Star και Τροχός της τύχης) σημείωσαν τριπλάσια και τετραπλάσια ποσοστά τηλεθέασης (11,1 και 18,4 αντίστοιχα). Παρ΄όλα αυτά, στην τουρκοσειρά «φορτώθηκαν» 31 διαφημιστικά μηνύματα, χωρίς φυσικά στις άλλες δύο εκπομπές του σταθμού να μεταδοθούν τριπλάσια και τετραπλάσια διαφημιστικά μηνύματα.

Ένας πιθανός λόγος της μαζικής προσφοράς διαφήμισης στην τουρκοσειρά είναι οι «επιστροφές» σε media shops ή διαφημιστικές, προκειμένου να πείσουν ευκολόπιστους ή αδιάφορους διαφημιζόμενους να πληρώσουν διαφήμιση σε μια σειρά που βρίσκεται στον πάτο της τηλεθέασης, αλλά μεταδίδει την τουρκική γλώσσα μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Έτσι βλέπουμε τους καφέδες Dimello να μεταδίδουν αφύσικα πολλές διαφημίσεις ειδικά μέσα στην τουρκοσειρά τον Φεβρουάριο, όπως και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις (ΚΑΜΑΡΑΤΟΣ & ΣΙΑ (Allanton), Elvida Foods, KOPE, Creta Farms, ΕΛΟΜΑΣ, Alumil, ΑΦΗΣ, ΚΡΗΤΙΚΟΣ, Κατσέλης, Παπαγιάννης, ΔΕΗ, Optima κ.α.π.- ο πλήρης κατάλογος βρίσκεται εδώ) να συνωστίζονται, μαζί με διάφορες πολυεθνικές, ποιος θα πρωτο-διαφημιστεί σε μια ανόητη τουρκοσειρά που βρίσκεται… στον πάτο της τηλεθέασης!

Τον Φεβρουάριο του 2022 όλα τα διαφημιστικά μηνύματα που μεταδόθηκαν μέσα στην τουρκοσειρά του τηλεοπτικού σταθμού ΣΤΑΡ ήταν 539 έναντι 465 μηνυμάτων του Φεβρουαρίου 2021, πιθανόν λόγω της επιλεκτικής «αδυναμίας» των media shops και των διαφημιστικών εταιριών προς την τουρκοσειρά – ιδίως όταν πρόκειται για πελάτες που είναι συνεταιρισμοί ή πρωτοεμφανιζόμενοι.

Οι κορυφαίοι διαφημιζόμενοι στην τουρκοσειρά του ΣΤΑΡ τον μήνα Φεβρουάριο2022, ήταν οι εξής:
Α/Α ΕΤΑΙΡΙΕΣ Διαφ/σεις
1 Procter & Gamble Ελλάς 65
2 FERRERO/ Kinder, Nutella, Roche 39
3 Reckitt Benckiser Hellas/ Nurofen, Finish, Calgon, Dettol, Air Wick κ.α. 31
4 Glaxo Smith Kline/Voltarol, Otrivin, Otrimer, Corega κ.α. 19
5 ΟΠΤΙΜΑ/ Αποστόλου, Kerrygold, Adoro 16
6 Dimello 15
7 ΚΑΜΑΡΑΤΟΣ & ΣΙΑ/ Allanton, Sanofi Aventis/ Pharmaton – Geriatric, Mucosolvan 14
8 COSMOTE-ΓΕΡΜΑΝΟΣ, PharmaSyn/ Prospan, Trachisan, Nassasin, GALENICA/ Biofenac, Ronal, BAYER/ Aspirin, Bepanthen, ΒΟΧ. 11
9 DIAMANT/ Τηλεπωλήσεις 10
10 ΕΛΟΜΑΣ, J D E / Bravo, L‘Or, JACOBS, Beiersdorf / Nivea, ΛΕΟΝΤΟΣ 9
Πηγή: Παρατηρητήριο Διαφημίσεων Τουρκοσειρών του ΙΗΑ

Tο Ιnternational Hellenic Association (ακομμάτιστος, μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός) απευθύνει για μια ακόμα φορά έκκληση προς τα στελέχη των διαφόρων εταιριών να σταματήσουν να αδιαφορούν απέναντι στις εθνικές ευαισθησίες των πελατών τους, διακόπτοντας την ενίσχυση της μοναδικής τουρκοσειράς που μεταδίδεται ακόμα στην Ελλάδα με το διαφημιστικό χρήμα των πελατών τους.

Εμείς στο ΙΗΑ θα συνεχίσουμε να μην παρακολουθούμε κανένα πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΤΑΡ μέχρι να σταματήσει η καθημερινή μετάδοση της τουρκικής γλώσσας μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ήδη ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΤΑΡ κατρακυλάει πλέον συχνά στην 5η ή 6η θέση συνολικής τηλεθέασης, ανάμεσα σε 7 τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας!

Εμείς στο ΙΗΑ θα συνεχίσουμε να μην αγοράζουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που πληρώνουν από την δική μας τσέπη διαφημιστικό χρήμα στην τουρκοσειρά του ΣΤΑΡ.

Η μετάδοση τουρκικής γλώσσας και ύπουλης τουρκικής προπαγάνδας για τον «γενναίο Τούρκο στρατιώτη» μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι, θα σταματήσει οριστικά μόνο όταν ολοένα και περισσότεροι τηλεθεατές και καταναλωτές αρχίσουννα ευαισθητοποιούνται με πράξεις όπως η επιλογή άλλου καναλιού και η αποχή από την αγορά των προϊόντων και των υπηρεσιών που διαφημίζονται.

Σημειώσεις:

(1) Εάν επιθυμείτε να διαμαρτυρηθείτε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ για την μετάδοση της τουρκικής γλώσσας μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι, μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά στα τηλέφωνα 211 18 91 000, 211 18 92 000 και 211 18 91 004 ή να αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα διαμαρτυρίας στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του καναλιού ([email protected])

(2) Όλες οι εταιρίες, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που διαφημίζονται σε τουρκοσειρά, συμπεριλαμβάνονται κάθε μήνα σε ειδικές καταστάσεις που αναρτώνται στο Παρατηρητήριο Διαφημίσεων Τουρκοσειρών του ΙΗΑ.

(3) Στην καταμέτρηση των διαφημίσεων δεν συμπεριλαμβάνονται όσες διαφημίσεις περιέχουν κοινωνικά μηνύματα (Εμβολιαζόμαστε, Χαμόγελο του παιδιού, Καθαρές θάλασσες, Αδέσποτα, Missing Alert κ.ο.κ.)

(4) Η επόμενη ανακοίνωση μηνός Φεβρουαρίου, θα εκδοθεί την Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2022.

Επιτροπή «Τουρκοσειρών» του ΙΗΑ

Περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα ΤΟΥΡΚΟΣΕΙΡΕΣ 2020/22International Hellenic Association
Delaware U.S.A
www.professors-phds.com

INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

loading...