Eκτίμηση-ΣΟΚ: «Ποιός θα αγοράζει ψωμί όταν αυτό έχει 3-4 ευρώ ΤΟ ΚΙΛΟ;;;»

 «Δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Οι τιμές θα ανεβαίνουν συνεχώς», είπε ο κ. Μόσχος.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ΚΥΡΙΩΣ οι αυτοκτονικές κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία έχουν φέρει τα πάνω κάτω στις τιμές βασικών αγαθών οι οποίες αυξάνονται καθημερινά.

Πέρα από τα καύσιμα τα οποία πλέον βάζουν με μέτρο οι οδηγοί, μεγάλες ανατιμήσεις παρατηρούνται σε φρούτα και λαχανικά. Στα ύψη οι τιμές βασικών αγαθών με τους περισσότερους καταναλωτές να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, μίλησε στο Newsbomb.gr για τις αυξημένες τιμές στην λαϊκή αγορά και τους καταναλωτές που συγκρίνουν τις τιμές για να πάρουν οικονομικότερα αγαθά για το σπίτι.

«Το εισόδημα των καταναλωτών έχει ελαχιστοποιηθεί. Παρόλο που έχει κόσμο στις λαϊκές αγορές ο τζίρος έχει πέσει. Πρέπει η μείωση του τζίρου να έχει φτάσει το 20% – 30%».

Για τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει ο τομέας των φρούτων και λαχανικών από την παύση των εξαγωγών στην Ουκρανία, ο κ. Μόσχος, ανέφερε πως «δεν χρειάζεται να ανησυχούμε γιατί έχουμε ισοζύγιο σε αυτά που εξάγουμε και εισάγουμε. Ωστόσο, πιστεύω πως σε 2 – 3 μήνες θα έχουμε πρόβλημα στο σιτάρι».

Οι λογαριασμοί ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι «οι καλλιέργειες δεν μπορεί να είναι ίδιες από τον Μάρτιο και μετά, λόγω κόστους. Ο τριπλασιασμός στις τιμές των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις. Δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Οι τιμές θα ανεβαίνουν συνεχώς».

Για τις ανατιμήσεις των προϊόντων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, σχολίασε:

«Θα υπάρχουν προϊόντα που θα είναι πολύ ακριβά και δεν θα μπορούν να αγοραστούν γιατί όπως σας είπα και νωρίτερα το εισόηματων καταναλωτών θα έχει ελαχιστοποιηθεί. Όταν οι τιμές θα είναι στα ύψη πολλά προϊόντα θα μένουν απούλητα στους πάγκους. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει ψωμί για να αγοράσουμε, αλλά ποιος μπορεί καθημερινά να το πληρώνει 3 και 4 ευρώ το κιλό;»

loading...