Έρχεται η δημιουργία μιας «νέας ΝΔ» πριν τις εκλογές; – «Γαλάζια» στελέχη δυσαρεστημένα με τον Κ.Μητσοτάκη

 Τι δήλωσε ο Ν.Καραχάλιος – Οι κινήσεις που γίνονται – Η πολιτική κίνηση που ανακοίνωσε ο Κ.Μπογδάνος

Αρκετά πιθανό είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο θα προσπαθήσει να πάρει τις ψήφους που θα απωλέσει η Νέα Δημοκρατία λόγω της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Πλέον όλα δείχνουν ότι είναι αρκετά πιθανό να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας, καθώς το σχέδιο που υπήρχε στο Μαξίμου για εκλογές τον Μάιο-Ιούνιο απορρίφθηκε για αρκετούς λόγους τους οποίους αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας.

Κάτι που επιβεβαίωσε και ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι «νομίζω ότι ούτε το φθινόπωρο θα υπάρχει ελεύθερος διάδρομος για εκλογές».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον είναι αρκετά πιθανό να έχουμε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Κάτι που δίνει το κατάλληλο χρονικό διάστημα σε μικρότερα κόμματα να κάνουν τις κατάλληλες «ζυμώσεις» ώστε να αποκτήσουν δυναμική εισόδου στη Βουλή, αλλά επιτρέπει και τη δημιουργία νέων κομμάτων.  

Αυτή τη στιγμή παρατηρείται ένα τεράστιο κενό στα δεξιά, καθώς η Νέα Δημοκρατία, η οποία να θυμίσουμε ότι κατάφερε να «αγγίξει» το 40% στις εκλογές του 2019, «πρόδωσε» τους ψηφοφόρους της σε μια σειρά από θέματα. Φυσικά δεν χρειάζεται να αναφέρουμε την λανθασμένη πολιτική που ακολούθησε τόσο στο θέμα του Covid-19, όσο και στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία έχει οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση τη χώρα.

Γι’ αυτό το λόγο αρκετά είναι τα πρώην στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης που σκέφτονται τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Ήδη ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος αναμένεται να ανακοινώσει τη δημιουργία της πολιτικής κίνησης «Εθνική Συμφωνία», ο ίδιος φιλοδοξεί να τοποθετηθεί μεταξύ της εθνικιστικής δεξιάς και της κεντροδεξιάς. Το προσκλητήριο απευθύνεται, μεταξύ άλλων, και στον Θάνο Τζήμερο και τον Φαήλο Κρανιδιώτη.

Παρόλα αυτά είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει δημιουργία ενός ακόμη κόμματος που θα τοποθετείται στα κεντροδεξιά, το οποίο θα αποτελείται επίσης από πρώην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

«Πιστεύω ότι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο μπορεί να δούμε και μια καινούργια πολιτική κίνηση. Σίγουρα, να ξέρετε, αν δεν είμαι εγώ αυτός που θα ηγηθεί, σίγουρα υπάρχουνε ικανότατοι άνθρωποι και πολύ αξιολογότεροι εμού που αυτή τη στιγμή είναι δυσαρεστημένοι από το πώς πολιτεύεται ο κ. Μητσοτάκης. Άνθρωποι που έχουν διατελέσει υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς υπουργείων, επιστήμονες, πρυτάνεις. Αυτοί οι άνθρωποι συνομιλούνε μαζί μας. Και να ξέρετε πως θα υπάρχει κόμμα που θα προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς στις ερχόμενες εκλογές, θα υπάρχει ψηφοδέλτιο και πιστεύω ότι θα έχει με μεγάλες αξιώσεις να διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή», είπε ο Νίκος Καραχάλιος, πρώην σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Να θυμίσουμε ότι ο Νίκος Καραχάλιος έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκέφτεται την κάθοδο στις εκλογές, έχοντας παρουσιάσει προ έτους του «Δημοκράτες», αποτελούμενοι από δυσαρεστημένα στελέχη της ΝΔ και του κεντρώου χώρου και με αρκετή παρουσία Καραμανλικών. Εδώ φαίνεται ότι συνυπάρχουν μεταξύ άλλων, ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο Θανάσης Γιαννόπουλος, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Γιώργος Ορφανός και η Φεβρωνία Πατριανάκου.

«Δημιουργήσαμε την κίνηση των Δημοκρατών, φαίνεται πως έχει μια ανταπόκριση. Υπάρχει μια σειρά ανθρώπων, παλιών στελεχών από το χώρο της ΝΔ και όχι μόνον, από το χώρο της κεντροδεξιάς με τους οποίους έχουμε μια συναντίληψη. Αν το επόμενο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι και αυτές οι επαφές που ήδη γίνονται πυκνώσουν και δούμε πως υπάρχουν και άνθρωποι στην κοινωνία που θέλουν να κάνουμε κίνηση, θα την κάνουμε όχι γιατί θα θέλουμε να μπούμε στη Βουλή και να βάλουμε τον τίτλο του βουλευτή στην πόρτα του γραφείου αλλά γιατί αλλιώς δεν βρίσκεις χώρο στην Ελλάδα της μη Δημοκρατίας να εκφραστείς. Ως ένα καινούργιο κόμμα θα μας δώσουν τουλάχιστον τον συνταγματικά και νομικά επιβαλλόμενο χρόνο και χώρο. Άρα μπορεί, θα το δούμε, είναι μια πολύ σοβαρή κίνηση αυτή που γίνεται με τους «Δημοκράτες» σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Μένει να δούμε το τι τελικά θα γίνει με τις συγκεκριμένες παρατάξεις, εάν δηλαδή πριν τις εκλογές συμπορευθούν και υπάρξει ένα νέο δεξιό κόμμα το οποίο θα προσπαθήσει επί της ουσία να καλύψει το κενό που άφησε η μετατροπή της Νέας Δημοκρατίας σε… Ποτάμι, ή εάν θα κινηθούν μόνα τους.

Να τονίσουμε ότι ήδη στο χώρο υπάρχουν αρκετά μικρότερα κόμματα, μερικά από τα οποία ίσως θα μπορούσαν να «συστρατευτούν» με μια τέτοια κίνηση, ενώ φυσικά υπάρχει και το ερώτημα του τι θα γίνει σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελέσει παρελθόν από την ηγεσία της ΝΔ και επιλεγεί ένας άλλος αρχηγός, ένα σενάριο που είναι αρκετά πιθανό.

loading...