Μ.Γκάγκα: «Η ανοσία από την τρίτη δόση κρατάει λιγότερο – Το φθινόπωρο έρχεται η τέταρτη»

 Τι συμβαίνει με τους πλήρως εμβολιασμένους και γιατί έχουμε πολλά κρούσματα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής της συνέντευξης, ανέφερε μεταξύ άλλων πώς «η ανοσία από την τρίτη δόση κρατάει λιγότερο», τονίζοντας πως «το φθινόπωρο ενδεχομένως έρχεται η τέταρτη».
Αξίζει να σημειωθεί πώς αυτές οι δηλώσεις, έρχονται λίγο μετά από την αίτηση της Pfizer στον FDA για τη χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου.
«Να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, αλλά η πανδημία δεν έχει φύγει», συνέστησε.
«Το βλέπουμε όλοι ότι δεν έχει φύγει η πανδημία. Υπάρχουν αρκετές εισαγωγές, δεν είμαστε βέβαια κοντά στα επίπεδα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Μειώνονται σταθερά, αλλά πολύ αργά. Και αυτές τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια μικρή αύξηση. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, ο περισσότερος κόσμος είναι εμβολιασμένος. Πολλοί επίσης έχουν κολλήσει και έχουν περάσει τη νόσο» δήλωσε η Μίνα Γκάγκα.
«Άρα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, αλλά ακόμη έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, υπάρχει μεγάλη διαμόλυνση και υπάρχει ένας διάχυτος φόβος επειδή έχουμε πολύ μεγάλες ροές προσφύγων, επειδή έχουμε έναν πόλεμο δυστυχώς και μαζί με αυτόν επιβαρύνεται και η υγεία. Αυτό το έχουμε δει πάντα με τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και με ανθρώπους που ζουν σε συγχρωτισμό σε δύσκολες συνθήκες. Άρα εκεί μπορεί να υπάρξει διαμόλυνση και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις» συμπλήρωσε.
Ζητώντας της σχολιάσει το αίτημα για έγκριση και τέταρτης δόσης εμβολίου για τους ενήλικες άνω των 65 ετών που κατέθεσαν οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και BioNTech στην αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων FDA επεσήμανε ότι οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι ο γενικός πληθυσμός θα κάνει νέα δόση το φθινόπωρο.
«Και βέβαια είναι κάτι καινούργιο που το πάμε βήμα-βήμα. Αυτοί που φαίνεται να χρειάζονται τέταρτη δόση είναι οι ανοσοκατασταλμένοι, πιθανώς να συζητηθεί στις πολύ μεγάλες ηλικίες και στα χρόνια νοσήματα, αλλά προς το παρόν τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι χρειάζεται για όλο τον πληθυσμό τέταρτη δόση» σημείωσε.
«Φαίνεται από τις μελέτες ότι η ανοσία από την τρίτη δόση του εμβολίου κρατάει λιγότερο και αυτό βέβαια μπορεί να έχει σχέσεις και με νέες μεταλλάξεις. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ιδιαίτερα προβλήματα μετά την τρίτη δόση, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να δούμε περισσότερες μελέτες. Το καλοκαίρι, οι καιρικές συνθήκες βοηθούν περισσότερο γιατί δεν έχουμε τον ίδιο συγχρωτισμό, είναι λιγότερα τα κρούσματα, είδαμε ότι τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια πέρασαν καλά» συμπλήρωσε.
loading...