Μόσχα σε ΗΠΑ: «Βρήκαμε τα βιολογικά όπλα σας στην Ουκρανία – Φτιάχνατε ιούς σε εργαστήρια»

 «Απαιτούμε τώρα εξηγήσεις» λέει η Μ.Ζαχάροβα στις ΗΠΑ

Σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ έκανε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία θέτει νέα ερωτήματα για τα αμερικανικά εργαστήρια παρασκευής βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας την παραδοχή της τρίτης τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, Βικτόρια Νούλαντ για τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον μήπως η Ρωσία καταλάβει εργαστήρια έρευνας για βιολογικά όπλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα επεσήμανε ότι η Νούλαντ «επιβεβαίωσε την ύπαρξη όχι μόνο των εν λόγω εργαστηρίων, αλλά, όπως τα αποκαλούν στην πραγματικότητα, ερευνητικά. Και είπε μια αξιοσημείωτη φράση – δηλαδή το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων, που χρειαζόταν και τώρα έχουμε – ότι [οι ΗΠΑ] έκαναν τα πάντα για να μην καταλήξουν αυτά τα υλικά στα χέρια της Ρωσίας. Δεν χρειάζεται να μαντέψουμε τι είδους υλικά είναι αυτά, δεν υπάρχει τίποτα να μαντέψουμε πια εν προκειμένω. Αυτά είναι τα υλικά που αποδεικνύουν την παράνομη και εγκληματική δραστηριότητα των ΗΠΑ σε ουκρανικό έδαφος», είπε η Ζαχάροβα.

Σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Πέμπτης η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, παρατήρησε ότι «δεν γνωρίζουμε πόσα χρόνια αναζητούσαν ευκαιρίες να αναπτύξουν αυτά τα όπλα».

«Βρήκαμε αυτά τα βιολογικά όπλα, βρήκαμε τα εργαστήρια ανάπτυξής τους, βρήκαμε το υλικό αυτό και για στρατιωτικούς σκοπούς στην Ουκρανία» είπε η Μ.Ζαχάροβα απευθύνοντας αμείλικτα ερωτήματα στις ΗΠΑ: «Τι έκανε το υλικό αυτό εκεί; Δεν έχετε σύνορα με τη χώρα αυτή, δεν έχετε στρατιωτικές δυνάμεις υπό το κάλυμμα της επιστημονικής ανακάλυψης. Τι έκαναν οι εμπειρογνώμονες που έδιναν οδηγίες στους Ουκρανούς τι να κάνουν;»

«Σήμερα θα θέλαμε απαντήσεις, ο κόσμος πρέπει να μάθει τι σκοπό είχατε εκεί; Ποιος ήταν ο σκοπός του προγράμματος; Ποιος ήταν ο όγκος των επενδύσεων για τις βιολογικές έρευνες στην Ουκρανία;» συνέχισε το σφυροκόπημα η εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η Μαρία Ζαχάροβα είπε, ακόμα, ότι «το προσωπικό των ουκρανικών εργαστηρίων έλαβε στις 24 Φεβρουαρίου έγγραφα για την απομάκρυνση ιών χολέρας και άλλων ασθενειών που αποθηκεύονταν στα εργαστήρια και υπάρχουν έγγραφα γι’ αυτό».

«Πλέον δεν ζητάμε απαντήσεις, απαιτούμε. Μιλάμε για την προσπάθεια της ουκρανικής επιστημονικής κοινότητας να αναπτύξει ιούς. Στα ουκρανικά εργαστήρια υπήρχαν στελέχη βιολογικών ιών. Η καταστροφή του υλικού αυτού διατάχθηκε για να κρυφτούν πληροφορίες. Καταστράφηκε το σύνολο;» αναρωτήθηκε η Μαρία Ζαχάροβα.

«Την εντολή έδωσε το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας. Και ποιος ήταν ο επικεφαλής; Ποιος ήταν αυτός που ενεπλάκη στην υγειονομική προστασία; Κατεστράφη πλήρως το υλικό ή όχι; Και πώς μπορούμε να το ελέγξουμε; Μήπως βρίσκεται στα χέρια ακραίων στοιχείων και πώς μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό;» έθεσε νέα ερωτήματα η Μαρία Ζαχάροβα.

Η ίδια παρατήρησε, μάλιστα, ότι «τα βιολογικά όπλα, όπως καταλαβαίνετε, έχοντας ζήσει την εμπειρία του κορωνοϊού, είναι κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις. Όλες οι χώρες αντί να διαβάζουν τα σκουπίδια σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για την τύχη αυτών των βιολογικών όπλων».

Συνεχίζοντας την επίθεση στις ΗΠΑ η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας είπε ότι «υπάρχουν βιολογικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο και το Υπ. Άμυνας των ΗΠΑ ελέγχει αυτό το πρόγραμμα και αυτά τα εργαστήρια που δεν βρίσκονται σε καθεστώς παρακολούθησης».

loading...