Ληξουριώτισσα: Αλήθειες και ψέμματα από τα σύνορα ποιοι περνάνε και ποιοι ΔΕΝ «περνάνε» στην Ρουμανία

Σημείωση: Τα βιντεοντοκουμέντα ελήφθησαν τη Κυριακή πρωί, 27/2/2022, από την μαχητική, μέχρι τελικής πτώσεως, ανεξάρτητη γερουσιαστή Diana Ivanovici-Șoșoacă, Βόριο-Δυτικά της Ρουμανίας, στον συνοριακό σταθμό Σιρέτ (και όχι «Σιρέτς», που γράφανε στο Σταρ όπου έριξα μια ματιά χθες το βράδυ και είχε νυχτερινή, ζωντανή μετάδοση, του τύπου: «της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει»).

https://www.facebook.com/silvestru.sosoaca.35/videos/5046869588722582

https://www.facebook.com/DianaSosoacaOficial/videos/4777215698980806

Κατόπιν απεγνωσμένου καλέσματος εκ μέρους εντόπιων πολιτών και έπειτα από ένα εννεάωρο ταξίδι, η γερουσιαστής Diana Ivanovici-Șoșoacă έφθασε, οικογενειακός, στα σύνορα και άρχισε να μοιράζεται, σε ζωντανή μετάδοση, τις διαπιστώσεις που έκανε και τις άτυπες, ad-hoc, συνεντεύξεις που κατέγραψε. Εκτός από τις εικόνες που φωνάζουν από μόνες τους, ακούγονται και μαρτυρίες πολιτών και ρουμάνων συνοριοφυλάκων κ.α..

Τα συμπεράσματα είναι, συνοπτικά, τα εξής:

1.Από την μεριά της Ουκρανίας σχηματίστηκε ουρά 25χμ.` από αυτοκίνητα και υπάρχει ήδη, σε εξέλιξη, ανθρωπιστική κρίση, με άμεση ευθύνη των Ουκρανικών και Ρουμανικών κυβερνήσεων μαζί, που κάνουν, θα έλεγε κανείς, συντονισμένες προσπάθειες για να ΜΗΝ εισέλθουν στη Ρουμανία οι ρουμανόφωνοι και ρωσόφωνοι πρόσφυγες!

2.Περνάνε, άνευ όρων, μόνο οι φοιτητές και οι εργάτες άλλων εθνικοτήτων – όπως και οι ινδοί που εμφανίζονται στα βίντεο -, για τους οποίους φροντίζουν οι εκάστοτε πρεσβείες να τους μεταφέρουν, με λεωφορεία, στο Βουκουρέστι και από εκεί, με αεροπλάνο, στις χώρες τους.

Περνάνε επίσης, αραιά και που, ακριβά αυτοκίνητα, των 60-80.000 ευρώ, που ενίοτε τρέχουν με χίλια ανάμεσα στον ταλαίπωρο κόσμο. Ακόμα πιο αραιά περνάει κάποια μαμά.

3.Οι μαρτυρίες λένε ότι η «ταρίφα» που πρέπει να πληρώσει κανείς για να βγει από την Ουκρανία κυμαίνεται από 200 έως 800 ευρώ.

Ενίοτε, οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες απαιτούν από τις μανάδες να επιδείξουν την εξουσιοδότηση του πατέρα για την μετακίνηση του/των παιδιού/παιδιών. Απαγορεύεται η έξοδος των ανδρών πάνω των 18 και κάτω των 60.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ, ΟΙ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ ΡΙΞΑΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ!

4.Οι ντόπιοι, που σπεύσανε, ιδιωτικά, να προσφέρουν βοήθεια στα δύστυχα γυναικόπαιδά (που παραμένουν ακόμα και για τρία 24ωρα στο κρύο, χωρίς νερό, φαγητό, στέγη και υλικά πρώτης ανάγκης, όπως πάνες), συναντάνε τις απαγορεύσεις που έχουν θέσει η κυβερνήσεις των δυο χωρών. Το κύριο επιχείρημα γι’ αυτές είναι ότι τα υλικά που έχουν ήδη λάβει οι πρόσφυγες είναι υπεραρκετά, επειδή κάθε κοντόβραδό, λέει, έρχεται ένα φορτηγό γεμάτο.

Ο πολίτης που είχε τηλεφωνήσει στην κυρία Σοσοάκα να έρθει για «αυτοψία», είχε προσπαθήσει επανειλημμένα να προσφέρει φιλοξενία σε δυο οικογένειες, σε δυάρι, σε κοντινή πόλη` σαν κι’ αυτόν υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι και οργανισμοί. Ταυτόχρονα εξαθλιωμένες μάνες και παιδιά αντιμετωπίζουν το κρύο του χειμώνα, αβοήθητοι, στην ύπαιθρο.

Η αρχή της τοπικής ρουμανικής περιφέρειας, ακόμα και συνέλλεξε τα υλικά που είχαν έτοιμα οι εθελοντές για τα κύματα ουκρανών προσφύγων (που «σκόνταψε» όμως, στο οικείο συνοριακό «φράγμα»!), με το πρόσχημα ότι έχουν… παλαιώσει. Ακολούθως τα αποθήκευσε σε αυλή γηροκομείου, σε κοντινή πόλη.

5.Όλοι οι ερωτηθέντες για την κατάσταση που επικρατεί στην επικράτεια της Ουκρανίας, απάντησαν ότι τα πράγματα είναι… ήρεμα!

……………

ληξουριώτισσα

loading...