Οι αυξήσεις στο ρεύμα οδηγούν σε χρεοκοπία τους Δήμους – Φόβοι για μπλακ άουτ

 Oι Δημοτικές Επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό ενεργειακό κόστος.

Στα όρια της χρεοκοπίας βρίσκονται οι δήμοι της χώρας και είναι ορατός ο κίνδυνος από τον επόμενο μήνα να ξεκινήσουν οι διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές, καθώς οι Δημοτικές Επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο έως το τέλος της χρονιάς εκτιμάται ότι μπορεί να σκαρφαλώσει έως και στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ethnos, «Αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη. Η kWh από 6,3 λεπτά, έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και τα 55, για να μας κάνει τη χάρη να πέσει περίπου στα 25 αυτές τις ημέρες. Μιλάμε για 4πλάσιο κόστος. Οι δήμοι δίνουν το χρόνο 360 εκ. ευρώ σε ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση. Ο πολλαπλασιασμός του ποσού αυτού Χ4, αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, δείχνει αμέσως το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Μιλάμε για κόστος 1 δις ευρώ!» επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στην έκτακτη συνάντηση που είχαν σήμερα οι δήμαρχοι της χώρας στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις, αλλά και οι νέες αρμοδιότητες στους δήμους, οι οποίες δε συνοδεύονται από τους απαιτούμενους πόρους έχουν φτάσει στα όριά τους τους ΟΤΑ, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν αρχίσει ήδη να δέχονται αυξημένες προσφυγικές ροές αυτή τη φορά από την εμπόλεμη Ουκρανία.

Παράλληλα μόνιμο βραχνά αποτελούν και τα 1.000 από τα 1.400 δάνεια της Αυτοδιοίκησης, τα οποία έχουν επιτόκιο πάνω από 5,9%.

Και όλα αυτά την ώρα που το τέλος ταφής για τα απορρίμματα που οδηγούνται σε χωματερές και όχι σε ανακύκλωση απειλεί να «φουσκώσει» τα δημοτικά τέλη με άλλα 100 εκ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση της ακρίβειας και στα υλικά απειλεί με στάση εργασιών τα δημοτικά έργα, καθώς οι εργολάβοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Το ζήτημα έθιξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβας, ενώ και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητησε ρεαλιστικές αναθεωρήσεις στις τιμές των υλικών προειδοποιώντας πως «αλλιώς δε θα είναι μακριά η στιγμή που εργολάβοι θα αρχίσουν να κάνουν παύσεις εργασιών και εμείς να μένουμε με τα σκάμματα ανοιχτά».

Κίνδυνος για διακοπές ρεύματος

Αναφερόμενος στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ενίσχυσή τους μέσω μίας γενναίας επιδότησης της kWh – όπως ακριβώς έγινε με αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών – «αλλιώς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές» σημείωσε προσθέτοντας πως κανείς δε θέλει να μετακυληθεί το κόστος αυτός στους δημότες με διπλασιασμούς ή και τριπλασιασμούς των λογαριασμών ύδρευσης.

Λύση θα μπορούσε να αποτελέσει η ενεργειακή αυτονόμηση δήμων και ΔΕΥΑ, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να συζητηθεί και η δημιουργία κοινής πλατφόρμας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στην οποία όλοι οι πάροχοι θα ανεβάζουν σε πραγματικό χρόνο λογαριασμούς και πληρωμές προκειμένου οι δήμοι να γνωρίζουν σε πρώτο χρόνο πόσα χρήματα τους οφείλονται από τους παρόχους, με βάση τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από τους δημότες τους.

Στέλιος Πέτσας: Η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους δήμους στα δύσκολα

Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι αναγνώρισε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα των δήμων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα δρομολογηθούν λύσεις, σε συνεργασία και με άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία σε όλα τα ζητήματα που έχουν θέσει οι δήμοι με προτεραιότητα στην επιμήκυνση στην 20ετία του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων των δήμων στο ΤΠ&Δ, τη διασφάλιση της ένταξης έργων όλων των δήμων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», την επιβολή και το ύψος του τέλους ταφής, τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη αλλά και τις δράσεις για τα αδέσποτα.

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου είναι η ενίσχυση των δήμων με προσωπικό, καθώς και η επιτάχυνση των ρυθμών για την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων της χώρας, παραβρέθηκε και μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν οι Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γιώργος Πατούλης περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Μαρκόπουλος, πρόεδρος ΠΕΔ Αττικής, δήμαρχος Γαλατσίου, Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηναίων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

loading...