Όταν η πολιτική αναλγησία γίνεται πολιτική καριέρα, τότε μπαίνουν στο στόχαστρο οικογένειες με άνεργα μέλη!

Γραφεί ο Γιάννης Παπαϊωάννου *    

Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ανάμεσα στα άλλα, εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια, ανάλογα αυτών που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης, με τα οποία θα συνδέονται οι παροχές του ΟΑΕΔ προς αυτούς που χάνουν την δουλειά τους.

Αναλυτικότερα όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή, για να έχει κάποιος την ιδιότητα του ανέργου, θα πρέπει να έχει ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμο άνεργο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα μισθό! Οποιαδήποτε οικογένεια έχει ένα μέλος της με ένα μισθό, όταν το άλλο μέλος χάσει την δουλειά του δεν θα θεωρείται άνεργος! Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα που είχαν όσο διάστημα εργάζονταν και οι δυο δεν θα επιτρέπει να θεωρείται άνεργος.

Ο στόχος είναι οι οικογένειες με ανέργους! Αν ο ένας εργάζεται ή έχει εισοδήματα από την δουλειά του είναι ένοχος! Αν χάσει την δουλειά του δεν θα έχει την ιδιότητα του ανέργου!

Άμεσα εκτός ανεργίας θα βρεθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες εργαζόμενων σε εποχικά επαγγέλματα, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αναπληρωτών καθηγητών και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με κάποια σύμβαση 8μηνη κλπ! Επειδή ο χάρακας μπαίνει στο οικογενειακό εισόδημα η εργασία και το εισόδημα του ενός συζύγου θα αφαιρεί την ιδιότητα του ανέργου στον άλλον!

Χωρίς την ιδιότητα του ανέργου χάνονται τα εξής:

Το πενιχρό επίδομα ανεργίας!

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα ΟΑΕΔ, με μοριοδότηση ανεργίας ως κριτήριο πρόσληψης ή κατάταξης σε προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς και στη δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα Κοινωνικής Προστασίας, όπως ο Κοινωνικός Τουρισμός και το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα.

Επιπλέον το μέλος που θα χάσει την δουλειά του θα χάνει και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που διαβαθμίζεται σε ανέργους ηλικίας έως 29 ετών, αλλά και παροχές ασθένειας σε είδος στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών, αλλά και παροχές ασθένειας σε είδος στους μακροχρόνιους ανέργους 55 ετών και άνω.

Επίσης, χάνει την δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ για όσους έχουν κάρτα ανεργίας.

Το 2021 είχαμε στην χώρα 1.100.000 άνεργους και σχεδόν κάθε οικογένεια έχει έναν άνεργο μέλος!

Η στρέβλωση της κοινής λογικής είναι τέτοια που αν ένας καταγεγραμμένος άνεργος βρει να κάνει κάποια μεροκάματα δεν θα το δηλώνει γιατί θα αυξάνει το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημά του με κίνδυνο να χάσει τις όποιες παροχές!

Περεταίρω βιώνουμε την τραγική κατάσταση όπου η εφαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στο οικογενειακό εισόδημα, να αποτελεί κίνητρο για ένα ζευγάρι να προχωρήσει σε διαζύγιο. Με το διαζύγιο οι μονογονεϊκές πλέον οικογένειες θα μπορούν να λαμβάνουν όλα τα οφέλη της νομοθεσίας.

Και επειδή έρχονται εκλογές πρέπει να ειπωθεί ότι εμπνευστής της συγκεκριμένης πολιτικής πρότασης είναι ο κ. Κωστής Χατζηδάκης

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, βουλευτής Βόρειου Τομέα Β’ Αθηνών και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης το 1965.

Εκλέγεται βουλευτής από το 2007.

Δικηγόρος Αθηνών.

Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (1992-1994).

Ευρωβουλευτής (1994-2007).

Έχει διατελέσει και υπουργός στα υπουργεία Μεταφορών (2007-2009), Ανάπτυξης (2012-2014) και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (2019-5/1/2021).

loading...