Είναι ξεκάθαρο πως σε έναν πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια – οπότε δεν γνωρίζει κανείς τι πραγματικά συμβαίνει.

Πόσο μάλλον όταν στις Η.Π.Α. το Fox News κατηγορεί την κυβέρνηση Biden και τους συνεργάτες της στο ΝΑΤΟ για διπροσωπία – ενώ την ίδια στιγμή όλες οι ανησυχίες της Ρωσίας σε σχέση με την ασφάλεια της γελοιοποιούνται, ως προπαγάνδα του Κρεμλίνου. 

Δεν είναι πάντως καθόλου καλό το κλίμα εναντίον των Ρώσων που καλλιεργείται από τα ΜΜΕ – αφού ο εισβολέας, ο Putin, δεν είναι συνώνυμος με το ρωσικό λαό, όπως δεν είναι οι Έλληνες με την εκάστοτε κυβέρνηση τους. Αυτό το κλίμα, ο φανατισμός, οδηγεί σε βίαιες επιθέσεις εναντίον Ρώσων στη Δύση που ασφαλώς δεν ευθύνονται για τις ενέργειες του Putin – όπως στο περιστατικό με την επίθεση φορτηγού στη ρωσική πρεσβεία στην Ιρλανδία.

 Δεν είναι επίσης σωστή η χρηματοδότηση του πολέμου από τους φορολογουμένους Πολίτες της Δύσης – αφού ο πόλεμος δεν σταματάει ποτέ με πόλεμο, ενώ ακόμη δεν είναι ξεκάθαρες οι αιτίες του. Για παράδειγμα, γνωστός οικονομολόγος αναλύει τα κέντρα ολιγαρχικής ισχύος των Η.Π.Α. και γράφει πως «Η Αμερική νίκησε για τρίτη φορά τη Γερμανία, μέσα σε έναν αιώνα» – κάτι που σίγουρα έχει τη λογική του, αφού εάν λειτουργούσε ο Nord Stream 2 (α) η Γερμανία θα είχε καταφέρει να κυριαρχήσει πλήρως στην Ευρώπη, εκδιώκοντας τις Η.Π.Α. ενώ (β) θα μπορούσε να ενωθεί με τη Ρωσία, γεγονός που αποτελεί το νούμερο ένα αμερικανικό εφιάλτη. 

Σε κάθε περίπτωση, μόνο ο ορθολογικός διάλογος μπορεί να επιλύσει τις συγκρούσεις και να εξασφαλίσει την ειρήνη – ο οποίος όμως δεν είναι εφικτός, όταν καλλιεργείται από τα ΜΜΕ και τις κυβερνήσεις ο φανατισμός. Όλοι είμαστε υπέρ του αμυνομένου, αλλά δεν πρέπει να λειτουργούμε τυφλά – αναζητώντας την αλήθεια, η οποία δεν είναι ποτέ εύκολο να βρεθεί.

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...