Έντονη κινητικότητα εντός ΝΔ – Ετοιμάζονται για εκλογές στα τέλη Μαΐου

 

Σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ «βλέπουν» εκλογές τον Μάιο – Πλέον υπάρχει κινητικότητα και στη «γαλάζια» παράταξη

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα εντός ΝΔ, καθώς πολλά είναι τα «γαλάζια» στελέχη που ετοιμάζονται για εκλογές… άμεσα. 

Ήδη έχουν ξεκινήσει τα σχετικά τηλεφωνήματα από υποψήφιους βουλευτές, οι οποίοι ζητούν τη στήριξη των ψηφοφόρων τους «όταν γίνουν οι εκλογές». Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι αρκετοί είναι οι βουλευτές της ΝΔ που ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες να παίρνουν τηλέφωνα (δια των γραμματέων τους), ενώ την ίδια ώρα και ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ πιστεύουν ότι θα γίνουν τον Μάιο οι εκλογές.

Μια κίνηση που «φούντωσε» εκ νέου τα σενάρια είναι η ανακοίνωση του Κ.Μητσοτάκη ότι ο Μ.Χρυσοχοΐδης θα είναι στην εκλογική περιφέρεια του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών. Μια ανακοίνωση που ταυτόχρονα επιβεβαιώνει εμφατικά και το γεγονός ότι τα πολλά στελέχη που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και τα οποία ο πρωθυπουργός αξιοποίησε στο υπουργικό σχήμα, είναι βέβαια πλήρως αφομοιωμένα ως «γαλάζια» στελέχη.

«Κυκλώνουν» το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου

Αλλά η ανακοίνωση αυτή, η οποία προδίδει ότι ο Κ.Μητσοτάκης κινείται ήδη για τα καλά με το μυαλό στις εκλογές, αποτελεί και ακόμη μία ψηφίδα στην αναζωπύρωση των σεναρίων που φέρνουν τις επικείμενες κάλπες ακόμα και στο άμεσο μέλλον.

Τελευταίο τέτοιο σενάριο, που έχει πυροδοτηθεί μετά την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στο βάθεμα της προϋπάρχουσας ενεργειακής κρίσης, είναι η επίσπευση των εκλογών και η διεξαγωγή τους πριν από το καλοκαίρι.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση «κυκλώνουν» το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου ως εξεταζόμενο χρόνο πραγματοποίησης των πρώτων εκλογών που θα γίνουν με την απλή αναλογική (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο διεξαγωγής δεύτερων εκλογών με τον εκλογικό νόμο της ΝΔ). Αλλά κατά το ίδιο σενάριο οι πρόωρες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν ακόμα και νωρίτερα από το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου, συνδέοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τις εξελίξεις στην οικονομία.

Γενικότερα το βασικό σκεπτικό του σεναρίου για εκλογές πριν από το καλοκαίρι, που πράγματι ακούγεται έντονα τις τελευταίες μέρες, είναι ο πρωθυπουργός να θελήσει να προλάβει την ακόμα μεγαλύτερη φθορά της κυβέρνησης από το βάθεμα της ενεργειακής κρίσης και τις αυξανόμενες συνέπειές της στην οικονομία και στην τσέπη των πολιτών.

Το σενάριο του Σεπτεμβρίου

Από την άλλη υπάρχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που θεωρούν ότι η τελευταία διάψευση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη των πρόωρων εκλογών, η οποία αναφερόταν συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο διεξαγωγής τους λόγω της παρούσας συγκυρίας, καθιστά δύσκολη τη δικαιολόγηση της πραγματοποίησής τους πριν από το καλοκαίρι.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο εδώ και καιρό κυκλοφορεί στα κυβερνητικά γραφεία, είναι οι εκλογές να γίνουν το προσεχές φθινόπωρο, μετά την τουριστική σεζόν, προκειμένου αυτή να αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό ως βασικό του αφήγημα. Βέβαια σε αυτό το σενάριο δεν είχαν ακόμα συνυπολογιστεί οι διαφαινόμενες συνέπειες του πολέμου στον τουρισμό, ενώ ανοιχτό ενδεχόμενο παραμένει πάντα να έχουν προηγηθεί νέες καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα «φωτιά» έχουν πάρει τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, τα οποία σε καθημερινή βάση πλέον έχουν άρθρο το οποίο αναφέρεται στην πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε να μπορέσει να υπάρξει «ισχυρή» κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική ήταν και η ανάρτηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος αναφέρθηκε σε «επικίνδυνα παιχνίδια για τη δημοκρατία». 

loading...