Πολιτικό έγκλημα τα εισοδηματικά κριτήρια για επιδόματα σε ανέργους!

Γραφεί ο Γιάννης Παπαϊωάννου *   

Με το άρθρο 19 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης [...]» εισάγονται τα εισοδηματικά κριτήρια ως προϋπόθεση για τις παροχές του ΟΑΕΔ ο οποίος πρόκειται να ονομαστεί Δημόσιας Υπηρεσία Απασχόλησης.


Τα εισοδηματικά κριτήρια και η κατάχρηση του όρου!

Οι εμπνευστές του νόμου δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη ότι εισοδηματικά κριτήρια μιας πυρηνικής οικογένειας προκύπτουν από φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους η οποία αναφέρει το δεδομένο εισόδημα που δήλωσε η οικογένεια ενώ εργάζονται και τα δυο μέλη!

Όμως αυτά τα κριτήρια (αυτονόητα) παύουν να ισχύουν την ώρα της απόλυσης ενός ή και των δυο μελών της οικογένειας!

Κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποτελούν κριτήριο για την λήψη κάποιου επιδόματος, βοηθήματος και της οποιαδήποτε παροχής ανεργίας όταν δηλαδή το ένα μέλος ή και τα δυο μέλη θα έχουν χάσει την δουλεία τους.

Για παράδειγμα φέτος για την λήψη του επιδόματος θέρμανσης για τον χειμώνα του 2021-22 χρησιμοποιήθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις του 2020 χωρίς να ληφθεί καμιά μεριμνά για όσους έχουν χάσει την δουλειά τους κατά την διάρκεια του 2021! Αυτή η απώλεια εισοδήματος θα καταγράφει φορολογικά στην φορολογική που θα κάνουν φέτος.

Πολιτική αναγκαιότητα

Θα περίμενε κανείς ότι όταν υπάρχει αποδεδειγμένη απώλεια εργασίας ενός ή και των δυο μελών μιας οικογένειας -κάτι που αυτονόητα θα σημαίνει ραγδαία και άμεση μείωση του οικογενειακού εισοδήματος- τότε η μέριμνα του κράτους για την λήψη επιδομάτων και των όποιων παροχών θα ήταν άνευ όρων.

Αντιθέτως ο υπουργός εργασίας κ Χατζηδακης αναζήτησε τρόπους ώστε να δυσκολέψει την είσοδο αλλά και την παραμονή στα μητρώα ανέργων.

Έτσι αντί να βοηθήσει τους ευάλωτους εργαζομένους έρχεται να εισάγει την εφαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων βάση δηλωθέντων εισοδημάτων του προηγουμένου έτους ώστε να δρουν ανασταλτικά στην χορήγηση κάθε είδους επιδομάτων και βοηθημάτων προς αυτους!

Ένας υπουργός εργασίας που θα ήθελε να βοηθήσει θα μπορούσε πολιτικά να προβλέψει σαφώς ότι η βεβαιωμένη ανεργία καταργεί τα οποία εισοδηματικά κριτήριά για την λήψη κάθε επιδόματος.

Παραβάτες και κατάχρηση

Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι πρέπει να είναι διαρκής η προσπάθεια για τον εντοπισμό κάποιων λίγων που δεν έχουν ανάγκη προστασίας ή κάνουν κατάχρηση των νόμων! Σε αυτή την προσπάθεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν οι προβλέψεις για τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελής διαβίωσης αντί να μπουν στο στόχαστρο οι οικογένειες που μπαίνουν στην ανεργία .

Σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα όταν υπάρχει αποδεδειγμένη απόλυση και ανεργία με εγγραφή στα μητρώα άνεργων, όλα τα επιδόματα και κοινωνικά βοηθήματα που "τρέχουν" εκείνη την στιγμή από την πολιτεία θα πρέπει να δίνονται για την στήριξη αυτής της ευάλωτης πλέον οικογένειας!

Η όποια εξέταση για την νομιμότητα της χορήγησης και ο σχεδιασμός επανένταξης στην εργασία θα ακολουθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, και θα οδηγεί σε βαριές ποινές για όσους εντοπιστούν να παρανομούν η να τελούν κατ επάγγελμα «ευάλωτοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια :