Είναι ψευτρακος , η τόσο ανίκανος, τόσο άχρηστος, τόσο επικίνδυνος πρωθυπουργός;

Νίκος Νικολόπουλος: *    

Εν πρώτοις Πρώτο δίμηνο 2022.

Γεννήσεις 12.161 Θάνατοι 27.976

Σε μια σοβαρή χώρα τα νούμερα αυτά θα προκαλούσαν συναγερμό και συνεννόηση όλων των κομμάτων για λήψη δραστικών μέτρων.

Και τώρα πάμε στην διακεκαυμένη κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα !

Έκθετος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής σχετικά με τη φορολόγηση υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που αποτελεί πάγιο αίτημα του χειμαζόμενου ελληνικού λαού , αφού οι τιμές των καυσίμων και της ενέργειας και συνακόλουθα οι τιμές των πρώτων υλών, σίτου, τροφίμων κατέστησαν το κόστος διαβίωσης δυσβάστακτο για τις μεσαίες και κατώτερες οικονομικά κοινωνικές τάξεις.

Και όμως ακούγεται απίστευτο αλλά δυστυχώς είναι αληθινό !

Ο ΠΘ της χώρας δικαιολογούμενος για την τραγική αποτυχία της αντιμετώπισης του προβλήματος να μας λέει από το βήμα της Βουλής πως ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ παραμέτρους του ζητήματος οπως για παραδειγμα αν οι πάροχοι ενέργειας έχουν υπερκέρδη οπότε και δεν μπορεί να τους… φορολογήσει για να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων …

Ειναι ψευτρακος , η τόσο ανίκανος, τόσο άχρηστος, τόσο επικίνδυνος πρωθυπουργός;

Ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι έχει δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για να αναλύσει τα δεδομένα ώστε να κινηθεί αναλόγως, μιλώντας για μία «δύσκολη τεχνικά άσκηση».

Ωστόσο η ΡΑΕ εδώ και καιρό έχει εισηγηθεί επιστροφή χρημάτων στην κατανάλωση από τα κέρδη της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας και μάλιστα έχει δώσει και αναλυτικά στοιχεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της δικης του φιλικής εφημερίδας «Καθημερινής», η ΡΑΕ ήδη «από τον Μάρτιο και μετά ποσοτικοποιεί με μεγάλη ακρίβεια και εξακρίβωση τα περιθώρια κέρδους για κάθε μονάδα παραγωγής ανά ώρα και ανά ημέρα και κοινοποιεί τα στοιχεία τόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και το Μαξίμου». Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι «τα στοιχεία αυτά, δηλαδή το κέρδος που προκύπτει ανά ώρα και ανά ημέρα από κάθε μονάδα παραγωγής, είναι στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας για να τα αξιοποιήσει».

Μάλιστα τα στοιχεία τα αποστέλλει η ΡΑΕ ήδη από την 1η Μαρτίου. Συνεπώς ο πρωθυπουργός όχι μόνο κρατάει επί 22 μέρες κρυμμένη στο συρτάρι του την εισήγηση της ΡΑΕ, αλλά πέταξε ένα πυροτέχνημα, το οποίο τελικά έσκασε στα χέρια του.

Ο πορφυρογέννητος ΚΟΥΛΗΣ τι δεν έχει ακόμα αντιληφθεί;

Πως η ρευστότητα έχει εξανεμιστεί από την ακρίβεια και τους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου που είναι τρεις και τέσσερις φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι και πως η όποια κίνηση στην κατανάλωση καυσίμων δημιουργεί αδιέξοδο ενώ στεγνώνουν οι αγρότες από καύσιμα , λιπασματα, εφόδια και οι παντος είδους κερδοσκόποι καιροφυλακτούν …;

Μόνο μια οριζόντια μείωση των φόρων και ειδικά του ΦΠΑ θα λειτουργήσει επαρκώς για να αποκλιμακωθούν οι τιμές μια και οι σκέψεις για “έξυπνους” μηχανισμούς μόνο για ευάλωτους, δεν δίνουν άμεση λύση στο θέμα της έλλειψης ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τα ποσά των επιδομάτων θέρμανσης, που αν και ευπρόσδεκτα, δε λύνουν το θέμα και σίγουρα δε βελτιώνουν την “ψυχολογία”.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το συνολικό κύμα ακρίβειας που “κουρεύει” τη ρευστότητα. Ήδη, με βάση την ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που μάλιστα έγινε στο τέλος του 2021 και δεν έχει ενσωματώσει τα σημερινά δεδομένα, σχεδόν για τα μισά ελληνικά νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του, μόλις για 19 ημέρες.Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ενώ ακολουθούν οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, στη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης , με την δυσβασταχτη επιβάρυνση στο καλάθι της νοικοκυράς να οδηγεί σε απόγνωση τα πιο ευάλωτα φτωχά νοικοκυριά.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδανΣτις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητος παρατηρούμε πως το 60,9% των νοικοκυριών δηλώνει ότι μέτρα που έχει μέχρι σήμερα λάβει η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και πιστεύουν ότι η μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα και την ενέργεια σε συνδυασμό με αυξήσεις μισθών και συντάξεων αποτελούν τα καταλληλότερα μέτρα για να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν.

Επίσης, ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοικοκυριών διαβιεί επί μακρόν σε συνθήκες οικονομικής επισφάλειας, με το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά να επαρκεί για 19-20 ημερες .

Είναι τόσο μεγάλη η ρευστότητα που επικρατεί σήμερα , ώστε να θεωρείται λίαν παρακινδυνευμένη οιαδήποτε πολιτική και οικονομική πρόβλεψις για τη χώρα μας στο μέλλον. ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ εξελίχθηκαν σε τεράστια ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση στην Ουκρανία και κλονίζουν συθέμελα τις Ευρωπαϊκές οικονομίες με «πρωτοπόρα» την Ελληνική

Στα τελευταία 12 χρόνια η Χώρα μας βρίσκεται κάτω από την ασφυκτική πίεση πρωτοφανών διαδοχικών κρίσεων, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού.

• ΤΗΝ 10ΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ με τα τρία διαδοχικά μνημόνια οικονομικής προσαρμογής που οδήγησαν:

– Στην ανεργία 1.300.000 εργαζόμενους

– Στην απώλεια του 45%-50% του εισοδήματος των συνταξιούχων και στην υποχρέωση να στηρίξουν τα άνεργα και ημιαπασχολούμενα παιδιά και εγγόνια τους

– Στην αύξηση της συμμετοχής επί της αξίας του πλήθους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο 45% κατά μέσο όρο, όταν η νομοθετημένη συμμετοχή ανέρχεται στο 25%(!) και

– Στην φτωχοποίηση των οικονομικά αδύναμων

• ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΗ ΣΚΛΗΡΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ που από τον Μάρτιο του 2020 συνεχίζεται ακάθεκτη και ανέστειλε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με αύξηση των ανέργων και με αρχόμενα πληθωριστικά φαινόμενα

Για να άρχισε να σε δείχνει στο 27% το μεγκα, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα…

Στις κρυφές μετρήσεις που φθάνουν στο Μαξίμου το πραγματικό ποσοστό κατεβαίνει γύρω στο 23 με 24 τοις εκατό. Με έντονη πτωτική τάση. Αν συνεχίσει έτσι, κινδυνεύει να βρεθείσε χαμηλό ποσοστό ιστορικά χαμηλό όμοιο εκείνου που είχε σημειώσει τον Μάιο 2012 ο Αντώνης Σαμαράς:18,85%.

https://anchor.fm/nikosnikolopoulos/episodes/ep-e1g6iks

loading...