Πυρηνικά όπλα: Τι έχουν το ΝΑΤΟ, η Κίνα και η Ρωσία
Τα πυρηνικά της Ρωσίας

Μόνο κατ’ εκτίμηση μπορεί κάποιος να προσεγγίσει τους αριθμούς, αλλά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, η Ρωσία έχει 5.977 πυρηνικές κεφαλές, αν και σε αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται περίπου 1.500 που είναι σε απόσυρση ή έχουν σταλεί για αποσυναρμολόγηση.Από τις σχεδόν 4.500 που απομένουν, οι περισσότερες θεωρούνται ότι αποτελούν στρατηγικά πυρηνικά όπλα – βαλλιστικοί πύραυλοι ή ρουκέτες που μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε μεγάλη απόσταση. Αυτά είναι όπλα που συνδέονται συνήθως με τον πυρηνικό πόλεμο.

Τα υπόλοιπα είναι μικρότερα, όχι τόσο καταστροφικά ή με μικρότερο βεληνεκές και χρησιμοποιούνται στα πεδία των μαχών ή στη θάλασσα.

Αυτά τα στοιχεία δεν σημαίνουν ότι η Ρωσία έχει εκατοντάδες πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς έτοιμα προς χρήση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 1.500 ρωσικές πυρηνικές κεφαλές είναι ανεπτυγμένες αυτή τη στιγμή, που σημαίνει ότι βρίσκονται σε πυραύλους, σε βάσεις βομβαρδιστικών ή σε υποβρύχια.
Η ισορροπία του τρόμου

Πυρηνικά όπλα διαθέτουν εννέα χώρες: η Κίνα, η Γαλλία, η Ινδία, το Ισραήλ, η Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Αν ο πραγματικός αριθμός των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας είναι 4.500, τότε είναι λιγότερα από όσα κατέχουν όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ μαζί που υπολογίζονται σε 5.943.Η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι μεταξύ των κρατών που υπέγραψαν τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (ΝΤP).

Σύμφωνα με αυτή, τα συμβαλλόμενα κράτη οφείλουν να μειώσουν τα αποθέματα πυρηνικών κεφαλών και, θεωρητικά, δεσμεύτηκαν να τις καταστρέψουν τελείως. Σε αυτές τις χώρες τα αποθέματα πυρηνικών κεφαλών μειώθηκαν κατά τις δεκαετίες ’70 και ’80.

Η Βόρεια Κορέα αποχώρησε από τη Συνθήκη το 2003, ενώ το Ισραήλ ποτέ δεν έχει παραδεχθεί επίσημα ότι διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα.

Η Ουκρανία δεν έχει πυρηνικά όπλα και, παρά τις κατηγορίες του Πούτιν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επιχείρησε να αποκτήσει.

Το επιχείρημα για τη διατήρηση αυτών των όπλων μαζικής καταστροφής είναι ότι όποιο κράτος έχει τη δυνατότητα να εξαφανίσει τους εχθρούς του, τους αποτρέπει από την απόφαση να του επιτεθούν. Ο γνωστός όρος για αυτή την κατάσταση είναι η Αμοιβαίως Εγγυημένη Καταστροφή (Mutually Assured Destruction – Mad).

Δεν υπάρχουν σχόλια :