ΑΥΤΟΙ λένε δικτάτορα τον Πούτιν!!! Κυβερνητικά ΠΡΟΣΤΙΜΑ στις εφημερίδες για να περάσουν υπό ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ

 

Τροπολογία ΣΟΚ!!!

Κατηγορούν για μέγα δικτάτορα τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που στην κυβέρνηση κατέθεσαν τροπολογία που δίνει για πρώτη φορά την δυνατότητα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα, ύψους 10.000 ευρώ, σε εφημερίδες!!! Τα πρόστιμα, ύψους 10.000 ευρώ, επιβάλλονται αν ο διευθυντής και ο διευθυντής σύνταξης του φύλλου δεν είναι μέλη Επαγγελματικού Σωματείου Δημοσιογράφων και αν δεν αναγράφονται ο νόμιμος εκπρόσωπος, διευθυντής, ο διευθυντής σύνταξης και το όνομα του μετόχου που κατέχει τουλάχιστον το ήμισυ των μετοχών.

Η τροπολογία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με την μεγαλύτερη δημοσιογραφική ένωση της χώρας (ΕΣΗΕΑ) αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανησυχούν εντόνως και να κάνουν λόγο ακόμα και για αντισυνταγματικότητα.

Όπως μεταδίδεται από μέσα ενημέρωσης, η τροπολογία φέρεται να προωθήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, και ενσωματώθηκε με διαδικασίες-εξπρές σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίσθηκε την Τρίτη στην Βουλή.

Σημειώνεται πως το ΕΣΡ από την ίδρυσή του το 1989 μέχρι και χθες είχε αρμοδιότητες (ρυθμιστικές, ελεγκτικές και κυρωτικές) αποκλειστικά για το πεδίο της ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε την ανησυχία της για την αιφνίδια ένταξη των εφημερίδων στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης αρχής.

Όπως αναφέρει: «Οι συνοδές διατάξεις που εμπλέκουν το ΕΣΡ στην διαδικασία συμμόρφωσης των υπόχρεων εκδοτικών επιχειρήσεων εγείρουν θέματα και ως προς την σκοπιμότητα και ως προς την συνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς εμπλέκει το ΕΣΡ σε ένα πεδίο άσχετο με τα ραδιοτηλεοπτικά θέματα. Ειδικά σε μια εποχή που το φαινόμενο της βιομηχανίας αγωγών, διεθνώς αποκαλούμενο ως SLAPPs, λαμβάνει και στην Ελλάδα ανησυχητικές διαστάσεις, η εν λόγω ρύθμιση θα μπορούσε να απειλήσει την βιωσιμότητα των ΜΜΕ, ειδικά των μικρότερων σε μέγεθος».

Τι κάνει η τροπολογία; Προβλέπει πως σε πανελλαδική εφημερίδα ορίζεται διευθυντής και διευθυντής σύνταξης οι οποίοι πρέπει να είναι μέλη του επαγγελματικού σωματείου. Αν υπάρχει παράβαση του όρου, τότε το ΕΣΡ βάζει (επαναληπτικά) πρόστιμα 10.000 ευρώ. Τα δε πρόστιμα, αν δεν πληρωθούν από το νομικό πρόσωπο (δηλαδή την εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα) πρέπει να πληρωθούν από τον μέτοχο της εταιρείας. Ο τρόπος πληρωμής έχει επίσης ενδιαφέρον. Το ποσό κατακρατείται από έναν ιδιώτη, δηλαδή το Πρακτορείο Διανομής.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, ο καθένας έχει δικαίωμα, να εκδώσει εφημερίδα. Το ποιος θα είναι διευθυντής ή αρχισυντάκτης είναι δουλειά του εκδότη και όχι του κράτους. Το αν είναι μέλη ή όχι του επαγγελματικού Σωματείου οι διευθυντές είναι μια υπόθεση ποιότητας και όχι νομική. Δεν μπορεί δηλαδή να τιμωρείς με πρόστιμα μια εφημερίδα γιατί δεν έχει καλό διευθυντή Σύνταξης ή δεν τον έχει κάνει μέλος το Σωματείο του.

Εκτός και αν πλέον οι έντυπες και ηλεκτρονικές (;;;) εφημερίδες θα υποχρεώνονται να προσλαμβάνουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ!!!

Στόχος της διάταξης είναι σύμφωνα με τον κύριο Οικονόμου η αντιμετώπιση του φαινομένου ιδιοκτητών-αχυρανθρώπων στους οποίους δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση, αφού δεν εμφανίζονται στην ταυτότητα των εφημερίδων τους.

loading...