ΟΙ (ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ, ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ, ) ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ. ΚΑΙ ΟΜΩΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ !!

Όπως γνωρίζουμε, η συντριπτική πλειοψηφία των παγκοσμίων ηγετών έχει ταχθεί κατά του Πούτιν, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπάρχουν , όμως, και κάποιοι που, έστω και να δεν υποστήριξαν φανερά, εντούτοις δεν απομακρύνθηκαν από κοντά του, σύμφωνα με μία έρευνα που έκαναν κάποια αλβανικά ΜΜΕ. Ας ρίξουμε, όπως, μία ματιά σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ :

Καθώς οι δυτικές χώρες εντάχθηκαν γρήγορα σε μια χορωδία κριτικής κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι σύμμαχοι της Μόσχας αντέδρασαν με πιο ήπιους τόνους επειδή βρέθηκαν να περπατούν πάνω σε ένα λεπτό σύρμα. Από τη μια πλευρά είναι τα προβλήματα ασφάλειας και από την άλλη τα οικονομικά συμφέροντα. Οι Ουκρανοί ξύπνησαν την Παρασκευή (25/2) από τον ήχο των εκρήξεων καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούσαν στη χώρα μέσω χερσαίας, ναυτικής και αεροπορικής επίθεσης που μέχρι στιγμής έχει εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους στο εξωτερικό.

Ακολουθεί μια ματιά στο πώς αντέδρασαν οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ρωσίας στη ρωσική στρατιωτική δράση:

ΙΝΔΙΑ

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χρειάστηκε περισσότερες από 24 ώρες για να ζητήσει «άμεση παύση της βίας» μετά την κήρυξη πολέμου από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, ο Μόντι ζήτησε «συντονισμένες προσπάθειες από όλες τις πλευρές », αλλά δεν προέβη σε καμία ενέργεια κατά του συμμάχου του.

Οι δύο χώρες απολαμβάνουν στενούς οικονομικούς δεσμούς, οι οποίοι ενισχύθηκαν περαιτέρω από μια ιστορική συνάντηση τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όταν οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μια σειρά διμερών αμυντικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης περισσότερων από 600.000 όπλων από την Ινδία.

Σε δήλωση που εκδόθηκε την Πέμπτη, μετά το τηλεφώνημα ανέφερε ότι οι διπλωματικές ομάδες των δύο χωρών θα συνεχίσουν τις τακτικές επαφές “για θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος” .

Ο Ινδός ηγέτης επανέλαβε την «πεποίθησή του ότι οι διαφορές μεταξύ της Ρωσίας και της ομάδας του ΝΑΤΟ μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω εντίμου και ειλικρινούς διαλόγου » . Ο Μόντι εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για την ασφάλεια περίπου 20.000 Ινδών φοιτητών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή αποκλεισμένοι στην Ουκρανία.

Ο Igor Polikha, πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ινδία, εξέφρασε «βαθιά δυσαρέσκεια» για τη θέση της Ινδίας. “Δεν είναι ώρα για δηλώσεις που σχετίζονται με το πρωτόκολλο”, είπε ο Polikha σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΚΙΝΑ

Η Ρωσία και η Κίνα χρειάζονται η μία την άλλη αλλά για την Κίνα αυτή [η κατοχή] δεν συνάδει με την ιδέα τους για έναν σταθερό κόσμο που προσπαθεί να δημιουργήσει περισσότερο εμπόριο, αλλά μάλλον ότι θα δημιουργήσει περισσότερη « αβεβαιότητα » , δήλωσε στο Al Jazeera ο Einar Tangen, πολιτικός αναλυτής με έδρα το Πεκίνο.

ΙΣΡΑΗΛ

Το Ισραήλ καταδίκασε έντονα την απόφαση του Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία. Σε μια σύντομη δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Yair Lapid καταδίκασε την κίνηση της Ρωσίας ως «σοβαρή παραβίαση της διεθνούς τάξης», αλλά τόνισε επίσης «τις βαθιές, μακροπρόθεσμες και καλές σχέσεις του Ισραήλ με τη Ρωσία και την Ουκρανία » .

«Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι και στις δύο χώρες. “Η διατήρηση της ασφάλειας τους είναι στην κορυφή των εκτιμήσεών μας “, είπε ο Λάπιντ.
Itamar Rabinovich, ανώτερος συνεργάτης στο Dayan Age Center for Middle East and African Studies στο Τελ Αβίβ: Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι η Ρωσία είχε επιτρέψει στο Ισραήλ να «συνεχίσει τον πόλεμο κατά του Ιράν» εντός της Συρίας, ενώ δεν εμπόδισε τον μόνιμο εχθρό της Τεχεράνης «να ακολουθήσει τη γραμμή της εντός του βόρειου γείτονα του Ισραήλ, όπου υποστηρίζει το καθεστώς – Δαμασκός» .

«Το Ισραήλ δεν πρέπει » να θέσει σε κίνδυνο τη λεπτή ισορροπία στις σχέσεις με τη Ρωσία », είπε ο Ραμπίνοβιτς στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τις στρατιωτικές ενέργειες της Μόσχας «σοβαρό πλήγμα» για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και επανέλαβε «την έκκληση της Τουρκίας για λύση στα προβλήματα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας » .

Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη τις, λέξεις «καταδίκη» ή «κατοχή», καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τις δύο χώρες – και οι δύο γείτονες μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Τουρκία πίεσε εδώ και καιρό για μια διπλωματική λύση, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και της Μόσχας.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε καμία από τις χώρες. Έχουμε πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία και έχουμε επίσης πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις και με την Ουκρανία », δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο Ερντογάν.

Καθώς οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, οι αναλυτές λένε ότι η Τουρκία δεν αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμά τους, όπως και με την κατάσταση το 2014 όταν δεν επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας, παρά την καταδίκη της κατοχής της διεθνώς αναγνωρισμένης χερσονήσου. ως ουκρανική γη.

ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ

Οι ηγέτες του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, της Κιργιζίας και του Τατζικιστάν δεν έκαναν καμία επίσημη δήλωση. Μάλλον, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πίεζαν για την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Yomart Tokayev και ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin συναντήθηκαν για να συζητήσουν πώς να διατηρήσουν τους οικονομικούς δεσμούς και το εμπόριο εν μέσω ενός μπαράζ κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση.

Ένας στους 10 πολίτες του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν και της Κιργιζίας εργάζεται στη Ρωσία. Τα εμβάσματα – κυρίως από τη Ρωσία – αντιπροσωπεύουν το 30 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) του Τατζικιστάν, το 28 τοις εκατό για το Κιργιστάν και σχεδόν το 12 τοις εκατό για το Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Καν εξέφρασε την ανησυχία του για τις οικονομικές συνέπειες της σύγκρουσης της Ουκρανίας στις αναπτυσσόμενες χώρες σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα την Πέμπτη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν. Ο Χαν ήταν ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που συνάντησε τον Πούτιν από τότε που διέταξε την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχοντας φτάσει στη Μόσχα για μια προκαθορισμένη επίσκεψη λίγες ώρες πριν από την έναρξη της κατοχής.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σύγκρουση δεν ήταν προς το συμφέρον κανενός και ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δέχονταν πάντα το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα σε περίπτωση σύγκρουσης», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Χαν είχε πάει στη Μόσχα με στόχο να βελτιώσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο, τη στιγμή που οι ενεργειακές ανάγκες του Πακιστάν αυξάνονται ραγδαία.

ΜΙΑΝΜΑΡ

Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η ρωσική κατοχή της Ουκρανίας ήταν «δικαιωμένη» και κατέδειξε τη θέση της Μόσχας ως παγκόσμιας δύναμης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάε Μιν Τουν είπε ότι ο στρατός της Μόσχας «έκανε ό,τι ήταν δικαιολογημένο για τη σταθερότητα της κυριαρχίας της χώρας τους». «Η Ρωσία δείχνει τη θέση της στον κόσμο ως παγκόσμια δύναμη» , ανέφερε σε δήλωση, η οποία δημοσιεύτηκε και στα ρωσικά.

Η Μόσχα είναι βασικός σύμμαχος και προμηθευτής όπλων στους στρατηγούς της Μιανμάρ και υπερασπίζεται σταθερά την απομονωμένη χώρα στα Ηνωμένα Έθνη.

Πέρυσι, ο αρχηγός του στρατού της Μιανμάρ Min Aung Hlaing συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εξαγωγέως όπλων, Rosoboronexport ,στη Μόσχα για να συζητήσουν μία «πιθανή στρατιωτική τεχνική συνεργασία » .

Αργότερα είπε στον υπουργό Άμυνας της Μόσχας Σεργκέι Σόιγκου ότι ο στρατός της Μιανμάρ «έχει γίνει ένας από τους ισχυρότερους στην περιοχή» χάρη στη βοήθεια της χώρας του, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Η Βενεζουέλα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του απέρριψε «διστραμμένα σχέδια που στοχεύουν να περικυκλώσουν τη Ρωσία στρατιωτικά και στρατηγικά » .

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ παραβίασαν τις συμφωνίες του Μινσκ, μια συμφωνία του 2014 με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Ντονμπάς, μια αυτονομιστική περιοχή στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας εκφράζει την ανησυχία της για την επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία και διαμαρτύρεται για τον εμπαιγμό και την παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ από το

ΝΑΤΟ, την οποία ενθαρρύνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

«Η παραβίαση αυτών των συμφωνιών [του Μινσκ] έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και έχει θέσει ισχυρές απειλές για τη Ρωσική Ομοσπονδία, την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία και έχει παρεμποδίσει τις καλές σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

ΚΟΥΒΑ

Η Κούβα επέκρινε δριμύτατα τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιβολή της «προοδευτικής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και ζήτησε μια διπλωματική λύση για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης.

Σε μια δήλωση αργά την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας είπε ότι οι ΗΠΑ αύξησαν τις απειλές κατά του Πούτιν, επιδεινώνοντας την κρίση. Η κουβανική δήλωση δεν ανέφερε συγκεκριμένα την πρόοδο της Ρωσίας στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλεί τη Ρωσία εδώ και εβδομάδες και χειραγωγεί τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τους κινδύνους μιας “επικείμενης μαζικής εισβολής” στην Ουκρανία», ανέφερε η κουβανική δήλωση . «Προμήθευσε όπλα και στρατιωτική τεχνολογία, ανέπτυξε στρατεύματα σε αρκετές χώρες της περιοχής, εφάρμοσε μονομερείς και άδικες κυρώσεις και απείλησε με άλλα αντίποινα».

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ

Ο Ντάνιελ Ορτέγκα από τη Νικαράγουα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ότι «χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να προκαλέσουν τη Ρωσία », η οποία είπε απλώς «επιδιώκει ασφάλεια».

Ο Ορτέγκα ήταν ένας από τους πρώτους παγκόσμιους ηγέτες που υποστήριξε τη στάση της Ρωσίας για την Ουκρανία. Την περασμένη Δευτέρα, είπε ότι ο Πούτιν είχε το δικαίωμα να αναγνωρίσει τις δύο περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, ως ανεξάρτητες.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αν κάνουν ένα δημοψήφισμα όπως αυτό στην Κριμαία, ο λαός θα ψηφίσει υπέρ της προσάρτησης εδαφών στη Ρωσία », δήλωσε ο Ορτέγκα, ένας μακροχρόνιος αντίπαλος της επιρροής των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική

ΣΕΡΒΙΑ

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντική, η Σερβία. Ο Βούτσιτς συγκαταλέγεται μεταξύ των συμμάχων του Πούτιν, χωρίς να καταδικάζει την επίθεση στην Ουκρανία, αν και προσπάθησε να διατηρήσει μια ισορροπία λέγοντας ότι «υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Βούτσιτς είπε:

«Πιστεύετε ότι θα επιβάλουμε απλώς κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία εν μία νυκτί, η οποία είναι η μόνη που δεν μας επέβαλε κυρώσεις τη δεκαετία του 1990, που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Δημοκρατία Σέρπσκα (οντότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη);» ρώτησε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι η Ρωσία υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Σερβίας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ρωσία υποστηρίζει επίσης τη Σερβία στον αγώνα κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Vuiqiiq πρόσθεσε ότι η Σερβία βρίσκεται σε «δύσκολη θέση», γιατί η Ουκρανία υπερασπίζεται επίσης την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και ότι η Σερβία «δεν έχει κάνει ποτέ κάτι κακό»

Επιμέλεια Κειμένου : ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

loading...