Σ.Λαβρόφ προς Ουάσινγκτον: «Οι ΗΠΑ είναι σαν τον Χίτλερ - Θέλουν να ελέγχουν όλη την Ευρώπη» «Οι Αμερικανοί υπαγορεύουν στους Γερμανούς»


 Σκληρές δηλώσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αλλά και όλης της Δύσης, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την κατάσταση στις ΗΠΑ. 


Ο Σ.Λαβρόφ σύγκρινε τις ΗΠΑ με τον Χίτλερ και τον Ναπολέοντα, τονίζοντας ότι όπως και αυτοί, έτσι και οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγχουν όλη την Ευρώπη. 


«Τώρα, θέλουν να επιβάλλουν τις θέσεις τους για το μέλλον της Ευρώπης σ’ εμάς. Ο Ναπολέων και ο Χίτλερ είχαν στόχο να έχουν όλη την Ευρώπη υπό τον έλεγχο τους και τώρα το κάνουν οι Αμερικάνοι», είπε χαρακτηριστικά.


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στα περί δικτάτορα που είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τον Πούτιν είπε: «Οι Αμερικανοί υπαγορεύουν στους Γερμανούς τι είναι καλό για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και τους λένε ότι δεν έχουν ανάγκη τον Nordstream 2 και πως η ενεργειακή τους ασφάλεια θα διασφαλιστεί από τις ΗΠΑ των οποίων το φυσικό αέριο είναι πολλές φορές πιο ακριβό».Στόχος της εισβολής στην Ουκρανία η αποναζιστικοποίηση

Ο Λαβρόφ επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία μετείχαν και δυτικοί δημοσιογράφοι, ότι στόχος της Ρωσίας είναι η «αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και ότι «ο ουκρανικός λαός έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης».

Ο Σ.Λαβρόφ τόνισε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας είναι «πλιατσικολόγοι» και ότι «οι νεοναζί» στην Ουκρανία είναι «οι πραγματικοί δολοφόνοι».

Είπε επίσης ότι «έχουμε δώσει αυστηρές εντολές στους αξιωματικούς μας να μη χτυπούν αμάχους» και πρόσθεσε ότι «απώλειες υπήρξαν και στις ρωσικές μονάδες, αλλά τα πράγματα εξελίσσονται βάσει των σχεδιασμών μας, δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Εβραίος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι νεοναζί, ο Λαβρόφ είπε ότι ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που δεν αναγνωρίζει τους ρωσόφωνους ως «γηγενείς» στην Ουκρανία, πράγμα που τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους. «Αφιερώστε μισή ώρα για να διαβάσετε τις επίσημες πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών», είπε.

Ερωτηθείς αν η ρωσική εισβολή κατέληξε σε διπλωματικό φιάσκο για τη Μόσχα, ο Λαβρόφ προτίμησε να μιλήσει για τον ίδιο τον πόλεμο: «Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις μας είναι σωστές. Είναι φυσικά θλιβερό που πεθαίνουν άμαχοι. Δεν θέλουμε τον φόνο κανενός αμάχου. Στο Ιράκ, τη Λιβύη ο όρος “παράπλευρες απώλειες” εφευρέθηκε από τους Δυτικούς. Εκεί ήταν εκατοντάδες χιλιάδες μεταξύ των αμάχων».

«Κοιτάξτε, αυτό που κάνουμε τώρα είναι σόου. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν κι αυτοί συνείδηση. Σας καλώ να θυμηθείτε πώς αντιδράσατε όταν χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή την οκταετία στο Ντονμπάς και δεν μιλήσατε», πρόσθεσε. 

Στην ερώτηση αν το σχέδιο της Μόσχας είναι να επαναφέρει τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στην εξουσία στο Κίεβο, ο Λαβρόφ απάντησε ότι ο Πούτιν θέλει οι Ουκρανοί να λαμβάνουν μόνοι τους τις αποφάσεις τους.

Η ειδική επιχείρηση βαίνει καλώς για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας

«Είστε έτοιμοι να διαπραγματευτείτε με τον Ζελένσκι; Θα καταλάβετε όλη την Ουκρανία;», τον ρώτησε δημοσιογράφος.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε», απάντησε ο Λαβρόφ. «Όταν είπε ο Ζελένσκι ναι, ο Πούτιν ανταποκρίθηκε αμέσως. Μετά άλλαξε γνώμη, αλλά αργότερα μετέβαλε και πάλι τη γνώμη του. Παρ' όλες αυτές τις παλινωδίες, θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά και την επιχείρηση για την καταστροφή υποδομών στην Ουκρανία που απειλούν τη ρωσική ασφάλεια. Ακόμη κι αν υπογραφεί κείμενο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, θα έχουν προχωρήσει οι στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Απειλή το ΝΑΤΟ για τη Ρωσία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε και για το ΝΑΤΟ και την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Η Ουκρανία έχει μια αχαλίνωτη επιθυμία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά δείχνει απροθυμία να επιτελεί τις υποχρεώσεις της. Δεν θα επιτρέψουμε την οποιαδήποτε απειλή κατά της ρωσικής ομοσπονδίας», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνει είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ χωρίς να απειλείται η Ρωσία. Δεν θα αφήσουμε καμία χώρα να αποτελεί κυρίαρχο παίκτη», είπε επίσης ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «είμαστε ακόμα ανοιχτοί σε διάλογο με τις ΗΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια :