Νέος «Αρμαγεδών» στα ράφια του σούπερ μάρκετ – Σοκ και δέος για ρεύμα, πετρέλαιο και αέριο!

 Νέος κύκλος ανατιμήσεων αναμένεται στην αγορά σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει μία τρελή κούρσα στο κόστος ενέργειας.

Ο φόβος ότι σύντομα θα δούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, μεγάλες αυξήσεις σε μία σειρά από βασικά αγαθά, όπως μακαρόνια, ρύζι, όσπρια κ.λπ. είναι υπαρκτός και όπως σημειώνουν παράγοντες της αγορές είναι μόνο η αρχή και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει, πότε και που θα … σταματήσει η τρελή αυτή κούρσα.

Οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται πλέον σε έντονα ανοδικό κύκλο και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει την επόμενη ημέρα. Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον έρχονται και οι αυξήσεις σε αγροτικά προϊόντα, όπως σιτάρι και καλαμπόκι, που φωτογραφίζουν αυξήσεις και μάλιστα σημαντικές σε μία σειρά προϊόντων.

Εφιαλτικά σενάρια για την επόμενη ημέρα

Είναι προφανές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι εφιαλτικό για την αγορά, αφού η μία αύξηση θα διαδέχεται την άλλη και μάλιστα χωρίς να είναι κανείς σε θέση να προβλέψει που και πότε θα σταματήσει αυτή η παράλογη κατάσταση.

Σήμερα στην αγορά προκλήθηκε μία άνευ προηγουμένου τρελή κούρσα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και σιτάρι καλαμπόκι.

Πιο συγκεκριμένα το πετρέλαιο άγγιξε τα 140 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει εν συνεχεία σε χαμηλότερα, δηλαδή στην περιοχή των 124 δολαρίων το βαρέλι. Εκ των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δούμε την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να ίπταται πάνω τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που αναμφίβολα θα παρασύρει τόσο το diesel κίνησης, όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο τη ΕΡΤ ότι πολύ σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, όπως και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην νησιωτική Ελλάδα ίσως αγγίξει και τα 2,5 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν το δεύτερο κύμα ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης πανελλαδικά ήταν στο 1,944 ευρώ το λίτρο, το diesel κίνησης στα 1,685 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,341 ευρώ.

Το ηλεκτρικό ρεύμα έκανε σήμερα ένα πραγματικό άλμα κατά 52,50% σε μία μόλις ημέρα και εκτινάχθηκε στα 426,90 ευρώ η μεγαβατώρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους λογαριασμούς ρεύματος στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Επίσης άλμα έκανε για μία ακόμη ημέρα η τιμή του φυσικού αερίου, που αφού προσέγγισε τα 350 ευρώ η μεγαβατώρα, υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στα 215 ευρώ.

Την ίδια ώρα η τιμή του σιταριού στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο αυξήθηκε κατά το ημερήσιο όριο για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σημειώνοντας άνοδο 7%, στα 12,94 δολάρια το μπουσέλ.

Η αύξηση αυτή έρχεται να προστεθεί στο τεράστιο άλμα κατά 41% που σημείωσε το σιτάρι την περασμένη εβδομάδα (68% από την αρχή του έτους), το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί εδώ και έξι δεκαετίες, και φέρνει την τιμή στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2008. Το συμβόλαιο του Παρισιού σημείωσε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, μετά από άνοδο που έφτασε το 11%.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, το σιτάρι είναι ένα από τα σημαντικότερα βασικά προϊόντα διατροφής και η αύξηση της τιμής του θα αυξήσει την πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ θα επιτείνει το πρόβλημα της πείνας παγκοσμίως.

Αλμα διαρκείας για τις τιμές των τροφίμων

Οι τιμές έχουν φθάσει σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης των τιμών των τροφίμων το 2008, ξεπερνώντας τα υψηλά που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της «Αραβικής Άνοιξης» πριν από μια δεκαετία.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο χρυσός πέρασε σήμερα, ενδοσυνεδριακά, τα 2.000 δολάρια η ουγκιά, που απέχει ελάχιστα για το ιστορικό υψηλό των 2.041 δολαρίων.

loading...