ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ;;;

‘’Μου φαινόταν ότι τα τρομερά, αγωνιώδη, απελπισμένα ουρλιαχτά, που εκλιπαρούσαν για βοήθεια δεν θα έπαυαν να με κυνηγάνε σε όλη μου την ζωή’’

Έιζα Τζένιγκς

Τα λόγια αυτά του αμερικανού πάστορα, που έσωσε την ζωή 350.000 ελλήνων από την προκυμαία της Σμύρνης , ηχούν αυτή την στιγμή εκκωφαντικά στα αυτιά μου.

Όταν κανένας στρατός, κανένας πολιτικός, και καμιά ελληνική κυβέρνηση τότε δεν έκανε τίποτε. Αυτός ήταν που έπεισε και ένα αμερικάνο πλοίαρχο, αντίθετα στις διαταγές, να πάρει Μικρασιάτες πρόσφυγες στο πλοίο του, (ενώ οι αγγλογάλλοι «σύμμαχοι», έσπαγαν, τα χέρια σε όσους επιχείρησαν να ανέβουν στα καταστρώματα).

Η κατάσταση των χιλιάδων ελλήνων ομογενών στην Μαριούπολη, αυτή την στιγμή είναι μια ΝΕΑ Μικρασιατική καταστροφή. Και σε χείριστες συνθήκες. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς τρόφιμα, νερό, ρεύμα και εγκλωβισμένοι στην δίνη ενός ξενοκίνητου άγριου εμφυλίου. Έχουν αρχίσει φρικαλεότητες που κάθε στιγμή μεγαλώνουν. Και η μητέρα Ελλάδα απλώς παρακολουθεί!!!

Έχοντας ταξιδέψει πολλές φορές στα μέρη αυτά διαπίστωσα ότι υπάρχει μια καθάρια ελληνική ομογένεια χιλιετιών. Δεν είναι μόνο οι αρχαίοι μύθοι τόσο παλιοί που αποδεικνύουν ότι για χιλιετίες στην Μαριούπολη ,Οδησσό και Κριμαία αποτέλεσαν πατρίδες των ελλήνων. Είναι και η ιστορική αλήθεια. ΕΚΕΙ ‘’φούσκωσε’’ η μαγιά στην οποία στηρίχτηκε η ελληνική επανάσταση του 1821 και η οικονομική στήριξη του νέου ελληνικού κράτους. Από τις δωρεές των ελλήνων ευπατρίδων που ζούσαν στην ουκρανική και ρωσική γη. Με δικές τους στερήσεις «..κρατώντας για τον εαυτό τους το απολύτως απαραίτητον…» όπως γράφει ο ιστορικός για τους αδερφούς Ζωσιμάδες.

Οι έλληνες με το εμπόριο και την παιδεία τους διατήρησαν την ελληνική παράδοση, διέδωσαν τις ιδέες του ελληνισμού, προώθησαν την ορθοδοξία και αναδημιούργησαν την ελεύθερη Ελλάδα της διασποράς. Και τη φλόγα αυτή την μεταλαμπάδευσαν και στο ντόπιο στοιχείο.

Σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη μας δεν συνεχίστηκε αδιάκοπα ο Ελληνισμός, όσο σε εκείνα τα μέρη. Είναι από τα μοναδικά μέρη του πλανήτη που ο Ελληνισμός υπάρχει συνεχώς για τέτοιο χρονικό διάστημα σχεδόν όσο στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αυτό επιβεβαιώνεται από την ιστορία. Η Ελλάδα λοιπόν έχει παλιό βαρύ και ανεξόφλητοι χρέος για την ομογένεια στις χώρες αυτές. Για την Μαριούπολη που τώρα δοκιμάζεται.

Κάνω ΕΚΚΛΗΣΗ στην αρχηγό του ελληνικού έθνους – την ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ,στον ΈΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ και στον ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ – ΑΜΕΣΑ να αποσταλούν επιβατικά πλοία στην Μαριούπολη για την σωτηρία, των ομογενών. Είμαστε αυτή την στιγμή θεατές και συνένοχοι με την αδιαφορίας μας, σε μια ιστορική γενοκτονία, ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ. Κανείς και ποτέ στο μέλλον δεν θα συγχωρέσει την παρούσα στάση της ελληνικής πολιτείας αν δεν παρέμβει άμεσα ,υλικά και διπλωματικά.

«Εμείς φυτρώσαμε σε μια πατρίδα,

εσύ Έλληνας, εγώ Ελληνίδα,

ΕΛΛΑΔΑ! Δικό μας το ΦΩΣ!

Εμπρός, πατριώτες, Εμπρός!».

(Από τον ύμνο των ελλήνων της Ουκρανίας)

Χαριλαος Δαμιανάκος

Αξιωματικος Π.Ν. (ε.α)

[email protected]

Συγγραφέας του βιβλίου:

ΡΩΣΙΑ –ΟΥΚΡΑΝΙΑ χιλιετίες ελλήνων πατρίδες

loading...