ΑΚΚΕΛ: Η αντιρωσική λύσσα του Μητσοτάκη στερεί και λιπάσματα από την Ελλάδα επιπλέον με το σιτάρι για ψωμί

Μετά το μαλακό σιτάρι που γίνεται το ψωμί, η Ελλάδα λόγω της ανεύθυνης πολιτικής στάσης του πρωθυπουργού θα μείνει και χωρίς λιπάσματα, που συνεπάγεται μείωση της φυτικής παραγωγής άνω του 50%. Ο Μητσοτάκης αισθανόμενος ότι καταρρέει, αφού έχασε τα ερείσματα του στην Γερμανία και η πολιτική “μαμά” του Μέρκελ δεν είναι πλέον στα “πράγματα” έσπευσε πρώτος να προβεί σε ανόητες και καταστροφικές κινήσεις για την Ελλάδα κατά της Ρωσίας, στέλνοντας όπλα (μόνο 10 χώρες της Ευρώπης έστειλαν), κλείνοντας τον εναέριο χώρο στα ρωσικά αεροσκάφη (κατι που δεν έκαναν ούτε οι ΗΠΑ), αλλά και με εμπρηστικές δηλώσεις που στην κυριολεξία ήταν βρώμικες και ανήθικες, για να αποδείξει ότι είναι το “καλό παιδί” για κάθε βρώμικο θέλημα του αμερικανικού καθεστώτος. Κατέστησε την Ελλάδα ως την πιο εχθρική χώρα απέναντι στην Ρωσία.

Σε προηγούμενο δελτίο τύπου του ΑΚΚΕΛ δημοσιοποιήσαμε ότι σε λίγες ημέρες και μετά την απαγόρευση της Ρωσίας σε εξαγωγές σιτηρών, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας στα σιτηρά. Βλέπουμε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία επηρεάζουν την τιμή της βενζίνης και του φυσικού αερίου και γενικά την παραγωγική διαδικασία της χώρας μας. Το πρόβλημα γίνεται όμως ακόμη μεγαλύτερο μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι σταματάει τις εξαγωγές λιπασμάτων προς μη φιλικές χώρες. Η Ουκρανία λόγω των γεγονότων δεν μπορεί να εξάγει, οι υπόλοιπες χώρες που παρήγαγαν λιπάσματα έχουν σταματήσει να παράγουν ή μείωσαν την παραγωγή λόγω της τεράστιας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. Γεγονότα που προκαλούν εκρηκτικό μίγμα και θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά για την παραγωγική διαδικασία στην χώρα μας καθώς χωρίς λιπάσματα η παραγωγή θα μειωνόταν πάνω απο 50%.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και πριν την απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την εξαγωγή λιπασμάτων η τιμή τους που ξεπερνούσε τα 1000€ τον τόνο ήταν απαγορευτική για τους αγρότες, οι τιμές των εφοδίων αλλά και η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα κάνουν απο δύσκολη έως αδύνατη την φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Θα πρέπει το ΥΠΑΑΤ επιτέλους αυτή την έσχατη στιγμή να σκεφτεί σοβαρά και να υλοποιήσει κάθε πρόταση του ΑΚΚΕΛ ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Ως ΑΚΚΕΛ τους έχουμε στείλει πολλές ρεαλιστικές προτάσεις και δεν υλοποίησαν τίποτα απολύτως. Όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης έχουν καίρια την ευθύνη που μετέτρεψαν μια χώρα με υπερκαλυμένη διατροφική αυτάρκεια 117% προ του 1981 (είσοδος στην ΕΟΚ) σε μια χώρα εισαγωγέα τροφίμων και εξαρτώμενη με εισαγωγές ακόμη και στο να ταΐσει τον λαό της, μια χώρα που η αυτάρκειά της σε μαλακό σιτάρι σήμερα είναι κάτω από 10%.

Ας δούμε όμως ποιό είναι το ποσοστό εισαγωγής λιπασμάτων από Ρωσία και Ουκρανία και ας αναλογιστούμε πόσο θα επηρεάσει την αγροτική μας παραγωγή. Λιπάσματα από την Ρωσία (9.500.000 ευρώ) η οποία συνιστά τον μεγαλύτερο εξαγωγέα συνθετικών λιπασμάτων στον κόσμο, καθώς προμηθεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο της ουρίας, το οποίο είναι ένα βασικό λίπασμα που χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των καλλιεργειών.Η Ουκρανία εξάγει κάθε χρόνο 200.000 τόνους αμμωνίας.

Δυστυχώς μετά την παύση εξαγωγων σιτηρών από την Ρωσία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σερβία, Μολδαβία και άλλες χώρες, η έλλειψη λιπασμάτων θα έριχνε την ευρωπαϊκή παραγωγή πάνω απο 50% και σε συνδυασμό με τις τιμές των καυσίμων στην κυριολεξία οδεύουμε σε επισιτιστική κρίση και πείνα, σε καταστάσεις που έχουμε να δούμε στην Ευρώπη απο το 1942.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπεύθυνη που η Ελλάδα κρίθηκε εχθρική χώρα προς την Ρωσία και σήμερα δέχεται τα αντίμετρα τα οποία ήταν αναμενόμενα και δυστυχώς ενώ βαδίζει με σταθερά βήματα προς την καταστροφή, συνεχίζει ανέμελα να αγοράζει αγρό που δεν θα μπορεί να καλλιεργήσει.

Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας – ΑΚΚΕΛ

Agriculture and Livestock Party of Greece – AKKEL

Σάκκoς 60, 68200 Ορεστιάδα, 6943077470, 6984581480

Sakkos 60, 68200 Orestiada, Greece, +30 6943077470, 6984581480

[email protected][email protected]

https://akkelparty.blogspot.com/ Twitter: @AkkelParty

https://www.facebook.com/VakisTsiompanidis

https://www.facebook.com/akkelGR/

http://www.akkel.gr/

12/3/2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

loading...