Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδικάζει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έβγαλε “λαγούς” που ορισμένοι αντελήφθησαν:

 

Από τις 193 χώρες που συμμετέχουν στη Γ.Σ. προέκυψαν οι εξής ψήφοι:

ΝΑΙ: 141 χώρες. Το block των ΗΠΑ μαζί με ΝΑΤΟ και ΕΕ.

ΟΧΙ: 5 χώρες: Russia, Belarus, North Korea, Eritrea, Syria. Το Ρωσικό block.

ΠΑΡΩΝ: 35 χώρες: Algeria, Angola, Armenia, Bangladesh, Bolivia, Burundi, Central African Republic, China, Congo, Cuba, El Salvador, Equatorial Guinea, India, Iran, Iraq, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Laos, Madagascar, Mali, Mongolia, Mozambique, Namibia, Nicaragua, Pakistan, Senegal, South Africa, South Sudan, Sri Lanka, Sudan, Tajikistan, Tanzania, Uganda, Vietnam, Zimbabwe. Το block της Κίνας που συναντήθηκε σε κοινή άποψη με την Ινδία.

ΑΠΩΝ: 12 χώρες: Azerbaijan, Burkina Faso, Cameroon, Eswatini, Ethiopia, Guinea, Guinea-Bissau, Morocco, Togo, Turkmenistan, Uzbekistan, Venezuela. Εκτός από κάποιες μικρές χώρες που είχαν προβλήματα συμμετοχής, οι υπόλοιπες είναι επιτήδειοι ουδέτεροι με αρκετή τουρκική επιρροή.

Η Σερβία πιέστηκε αφόρητα αλλά είναι και ενάντια κατά βάση σε κάθε αποσχιστική δραστηριότητα.λόγω Κοσόβου.

Το ίδιο και η Κίνα λόγω Ταιβάν που ωστόσο κατηγορεί τις ΗΠΑ για το ουκρανικό τελείως ανοιχτά.

Η Σερβία δεν στάθηκε στο ύψος της δυστυχώς και δείχνει την επαμφοτερίζουσα πολιτική της χώρας.

Το Αζερμπαιτζάν αντίστοιχα με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό αλλά γενικά στηρίζει τη Ρωσία.

Το Καζακστάν είναι η πιο ανησυχιτική περίπτωση, έγιναν και κάποιες περίεργες δηλώσεις από την πολιτική ηγεσία. Και το Τουρκεμινιστάν επίσης.

Λογικά επειδή πολλές χώρες έχουν αποσχιστικά θέματα απέφυγαν να πάρουν θέση.

Αλλά είναι και κάτι άλλο συνδυαστικά. Ότι η Ρωσία δεν έχει την πολιτική επιρροή να επηρεάσει/πιέσει τόσες χώρες. Γιατί πολλές από αυτές τις χώρες με τις ιδιαίτερες ευαισθησίες αναγνώρισαν παλιότερα το Κόσοβο, το πιθανότερο κατόπιν πολιτικών και οικονομικών εκβιασμών. Χώρες μακρινές ειδικά που είναι αδιάφορες λίγο πολύ δε θέλουν και πολύ πίεση.

Η Ρωσία τέλος θεωρώ πως δεν ενδιαφέρθηκε να αναλώσει το διπλωματικο της κεφάλαιο σε ένα ψήφισμα που δεν είναι δεσμευτικό και δεν μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Και το Ισραήλ έχει αντίστοιχες καταδίκες δεν άλλαξε κάτι στο πεδίο. Μόνο οι δυτικοί θέλανε λυσσασμένα το ψήφισμα για να δικαιολογήσουν την αντιρωσική και καθόλα άδικη υστερία τους.

loading...