Δύσκολες ώρες για την ΕΕ: Η Ρωσία απαγόρευσε εξαγωγές σιτηρών & ζάχαρης στα «μη φιλικά κράτη»

 Για πρώτη φορά μετά το 1950 άδειασαν τα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ

Νέες ανατιμήσεις φαίνεται πώς αναμένεται να υπάρξουν, καθώς η Ρωσία, γνωστοποίησε πώς προχωρά στον περιορισμό της εξαγωγής σιτηρών και ακατέργαστης λευκής ζάχαρης.
Πρακτικά απαγορεύει τις εξαγωγές στα «μη φιλικά κράτη», ανάμεσα στα οποία είναι και η Ελλάδα, «χάρη» στις ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά όχι η Τουρκία ή το Ισραήλ!
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας υπέγραψε σήμερα διάταγμα για την απαγόρευση των εξαγωγών λευκής και ακατέργαστης ζάχαρης μέχρι τις 31 Αυγούστου και των εξαγωγών σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού μέχρι τις 30 Ιουνίου στις γειτονικές χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.
Tα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ  είναι ήδη άδεια ή αδειάζουν με γοργό ρυθμό.
Έλλειψη σε μαγειρικό λάδι, αλεύρι, μαγιά, αλλά και βασικών ειδών όπως το αλάτι και τα ζυμαρικά.
Πολλοί καταναλωτές, υπό τον φόβο κρίσης με μονιμότερα χαρακτηριστικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης των τιμών ενέργειας, σπεύδουν να προμηθευτούν μεγαλύτερες ποσότητες.
«Θεωρούμε ότι αυτός ο πόλεμος θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις τιμές», δηλώνει στην Augsburger Allgemeine ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτοπαραγωγών Γιοάχιμ Ρούκβιντ και επισημαίνει ότι οι αγρότες υποφέρουν ήδη από το υψηλό κόστος παραγωγής.
«Στην περίπτωση των λιπασμάτων, υπάρχουν ήδη τα πρώτα σημεία συμφόρησης ή αστοχιών, οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και, λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, θα συνεχίσουν να αυξάνονται», τονίζει ο ίδιος και επισημαίνει ότι αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν άμεσα τις τιμές και την επάρκεια αλεύρων και προϊόντων σιτηρών.
Το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, ενώ η Ουκρανία βρισκόταν στην πέμπτη θέση. Ο πόλεμος έχει τώρα ακινητοποιήσει τις εξαγωγές, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στην αγορά.
Οι ειδικοί της κυβέρνησης παρόλα αυτά δεν θεωρούν για την ώρα ότι θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές ελλείψεις τροφίμων. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για Καταστροφές, δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα στην προμήθεια προϊόντων όπως η μουστάρδα, τα δημητριακά και το μαγειρικό λάδι.
loading...