Αυτός ο πόλεμος είναι μια υπενθύμιση στο Ισραήλ. Έχουμε φίλους, έχουμε συμμάχους, αλλά η ασφάλειά μας πρέπει πάντα να είναι μόνο στα χέρια μας

Yair Lapid, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ μετά τη συνάντησή του με το Αμερικανό ομόλογό του στη Riga της Λετονίας.

Δείτε πόσο “ελληνική” ακούγεται αυτή η θέση του Ιραηλινού ΥΠΕΞ. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται και η χώρα μας με την Τουρκία και επειδή η εισβολή στη Κύπρο είναι ακόμη νωπή, η ασφάλειά μας πρέπει πάντα να είναι μόνο στα χέρια μας. Όπως επίσης και στο βαθμό που μπορούμε η Οικονομία της χώρας πρέπει να είναι στα χέρια μας. Κι εδώ μπαίνει ένα μείζον θέμα που αφορά τα αποθέματα Χρυσού που βρίσκονται στη χώρα μας. Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη με το απόθεμα του ελληνικού χρυσού στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας και πως το διαχειρίσθηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Όλες οι συνναλαγές που μεσολάβησαν και το αιτιολογικό τους.

Πάμε τώρα στους Blinen-Lapid.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ευχαρίστησε το Ισραήλ για τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία καθώς ο ίδιος και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid, συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη Λετονία για να συζητήσουν τη σύγκρουση.

Ο Blinken είπε στον Yair Lapid ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να προσπαθήσει να σταματήσει τη σύγκρουση θα ήταν ευπρόσδεκτη, εφόσον είναι συνεπής με τις αρχές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης και ότι η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας γίνονται σεβαστές.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Naftali Bennett συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin στη Μόσχα, καθώς η Ιερουσαλήμ δοκιμάζει την τύχη της στη μεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δεδομένης της μοναδικής της θέσης ως συμμάχου και των δύο εθνών. Αν και αναγνωρίζει ότι οι πιθανότητες επιτυχίας μπορεί να είναι μικρές, ο Bennett είπε ότι το Ισραήλ έχει «ηθική υποχρέωση» να προσπαθήσει να μεσολαβήσει για την ειρήνη.

«Εκτιμούμε πολύ τις προσπάθειες που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε από τους στενούς μας εταίρους και φίλους και συμμάχους για να δει αν υπάρχει κάποιο άνοιγμα για τον τερματισμό του πολέμου, συνεπείς, φυσικά, με τις αρχές που όλοι έχουμε καθιερώσει, ξεκινώντας από την ουκρανική κυβέρνηση και τον ουκρανικό λαό, ο οποίος πρέπει να έχει την κυριαρχία του, την ανεξαρτησία του και την εδαφική του ακεραιότητα», είπε ο Blinken στον Yair Lapid μπροστά σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή τους κεκλεισμένων των θυρών.

«Ανυπομονώ να ακούσω τις ιδέες σας, να ακούσω για ορισμένες από τις δεσμεύσεις που είχε το Ισραήλ, αλλά εκτιμούμε όλες τις προσπάθειες φίλων και συμμάχων να αναζητήσουν μια διπλωματική λύση», είπε.

«Ο τρόπος για να σταματήσει ένας πόλεμος είναι η διαπραγμάτευση. Το Ισραήλ μιλά και με τις δύο πλευρές, τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, και εργαζόμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον μεγαλύτερο σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε ο Lapid.

Σχετικά με το Ιράν σημείωσε τις ανησυχίες του Ισραήλ για τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά που ενδέχεται να βρίσκονται στο σημείο μιας σημαντικής εξέλιξης, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει γνωστές διαφορές με τις ΗΠΑ σχετικά με μια συμφωνία, ακόμα κι αν μοιράζονται τον τελικό στόχο να εμποδίσουν το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.

«Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε τις διαφορές μας σε αυτό, αλλά είναι μια συνομιλία μεταξύ συμμάχων που έχουν έναν κοινό στόχο, που είναι να αποτρέψουν το Ιράν από το να γίνει μια πυρηνική χώρα και να σταματήσει την ικανότητα του Ιράν να εξαπλώνει τον τρόμο και την αστάθεια σε όλο τον κόσμο».

Ο Blinken απάντησε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ενωμένοι και αφοσιωμένοι στην πρόταση ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είπε ότι τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία είναι μια υπενθύμιση ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να βασίζεται σε άλλους για να αμυνθεί.

Η Ουκρανία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας. Αν και πολλές χώρες της παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και όπλα, οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να επέμβουν στρατιωτικά, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία για περιορισμό της ικανότητας της Ρωσίας να λειτουργεί από αέρος.

Σημειώνοντας ότι το Ισραήλ επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ενεργήσει στρατιωτικά κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ο Lapid πρόσθεσε: «Αυτός ο πόλεμος είναι μια υπενθύμιση στο Ισραήλ. Έχουμε φίλους, έχουμε συμμάχους, αλλά η ασφάλειά μας πρέπει πάντα να είναι μόνο στα χέρια μας».

kourdistoportocali.com

loading...