Ο πόλεμος του Πούτιν καταστρέφει την ευρωπαϊκή οικονομία

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρώπη βιώνει ήδη τους πρώτους ισχυρούς κλυδωνισμούς του πολέμου, των κυρώσεων και της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης.

Οι οικονομικές συνέπειες είναι ορατές σε όλο το οικονομικό και επιχειρηματικό φάσμα -από τη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας έως την αλιεία του ευρωπαϊκού Νότου-, η απειλή της κρίσης διαβίωσης γίνεται οξεία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) να προβλέπει περαιτέρω εκτίναξη του κόστους των τροφίμων κατά 22%, και οι διεθνείς τράπεζες προειδοποιούν για οξύ κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.

Η Citigroup αναθεώρησε χθες προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος στην Ευρωζώνη, η JP Morgan προειδοποιεί για εισοδηματικό σοκ κόστους 550 δισ. και η Goldman Sachs βλέπει πλήγμα στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ της τάξης του 2,2% στο -ακραίο- σενάριο διακοπής όλων των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Η βαθιά επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θεωρείται ήδη δεδομένη, με τη Citigroup να προβλέπει πλέον για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 2,2% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,3%.

«Η γεωπολιτική κρίση θα μειώσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, θα συμπιέσει το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και θα διαταράξει το επενδυτικό κλίμα και την παραγωγική διαδικασία», λέει στο Reuters ο αναλυτής της τράπεζας Κρίστιαν Σουλτζ.

Σύμφωνα με την JP Morgan, εάν οι ενεργειακές τιμές διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα, το επιπλέον κόστος για τις εισαγωγές αερίου και πετρελαίου θα είναι ισοδύναμο με εισοδηματικό σοκ 550 δισ. ευρώ – ήτοι, με το 4,5% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η JP Morgan προεξοφλεί επίσης άνοδο του πληθωρισμού στο 8% και συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πλέον τι θα συμβεί εάν η Μόσχα κλιμακώσει τα αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις και περιορίσει περαιτέρω, ή διακόψει εντελώς, τις εξαγωγές αερίου.

Με βάση ανάλυση της Goldman Sachs, εάν οι ρωσικές ροές παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα το κόστος για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα είναι 0,6%, ενώ ειδικά για τη γερμανική οικονομία το πλήγμα αναμένεται ακόμη μεγαλύτερο, στο 0,9%.

Στο σενάριο κατά το οποίο η Ρωσία σταματήσει όλες τις εξαγωγές της, το πλήγμα για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα φθάσει στο 2,2%, ενώ οι επιπτώσεις για ορισμένες οικονομίες θα είναι πολύ μεγαλύτερες:

Εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες του ρωσικού αερίου, η Goldman Sachs προβλέπει ότι θα κόψει 3,4% από το γερμανικό ΑΕΠ και 2,6% από το ιταλικό.

Σ’ αυτή την περίπτωση ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κλιμακωθεί επιπλέον κατά 0,7%.

Την ίδια ώρα, το αποτύπωμα του οικονομικού πολέμου γίνεται ήδη επώδυνα αισθητό και στις επιχειρήσεις.

Η Porsche σταμάτησε την παραγωγή των ηλεκτρικών μοντέλων Taycan στο εργοστάσιό της στη Στουτγκάρδη λόγω έλλειψης καλωδιώσεων που κατασκευάζονται και εισάγονται από την Ουκρανία.

Η μητρική της Volkswagen επίσης αναμένεται να δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τη διακοπή της παραγωγής της στο ρωσικό εργοστάσιο της Καλούγκα έξω από τη Μόσχα, ενώ στο Λάτσιο της Ιταλίας, σύμφωνα με το Bloomberg, το 80% των αλιευτικών σκαφών έχουν παροπλιστεί λόγω της εκτίναξης του κόστους των καυσίμων.
Πηγή: Ναυτεμπορική

loading...