Η Αυστραλία αναμένει να γίνει μια «κοινωνία χωρίς μετρητά» μέχρι το 2031 (σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις μέχρι το 2024).

 

Από το 2019, οι τράπεζες έχουν αφαιρέσει 3.800 ΑΤΜ σε ολόκληρη τη χώρα, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των ταμειακών μηχανών της Αυστραλίας, ανέφερε το news.com.au. Οι τέσσερις κορυφαίες τράπεζες της Αυστραλίας, εν τω μεταξύ, έχουν κλείσει οριστικά 459 υποκαταστήματα.

Η CBA, η μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας, έχει τώρα μόλις 875 υποκαταστήματα, σε σύγκριση με 1.200 που διέθετε πριν από τον COVID-19. Την ίδια στιγμή, η τράπεζα έχει περικόψει τα ΑΤΜ κατά περισσότερο από το ήμισυ, έχοντας αφήσει 2.000.

Στη Νέα Νότια Ουαλία, πάνω από 200 προάστια δεν έχουν τρόπο να βρουν μετρητά στην περιοχή τους, σύμφωνα με το news.com.au, και 300 δεν έχουν κατάστημα τραπέζης.

Οι ψηφιακές συναλλαγές κυριαρχούν ήδη στην Αυστραλία, όπου λιγότερο από το 25 τοις εκατό των συναλλαγών αφορούν φυσικό χρήμα και το 80 τοις εκατό των κατοίκων προτιμούν το virtual banking (εικονικές τραπεζικές συναλλαγές).

Η στροφή στην ψηφιακή τεχνολογία, είπαν οι ειδικοί, θα αφήσει τη χώρα ουσιαστικά χωρίς μετρητά έως το 2031 ή νωρίτερα.

Ο καθηγητής Robert Breunig του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας είπε στο news.com.au το περασμένο φθινόπωρο ότι ο COVID-19 επιτάχυνε τη μετάβαση στο online banking, κάτι που θα βοηθήσει τις αρχές να παρακολουθούν και να φορολογούν πιο εύκολα τις πληρωμές. «Οι άνθρωποι συχνά αποφεύγουν τους φόρους κάνοντας εργασίες τύπου μετρητών και αν δεν υπάρχουν μετρητά κάτω από το τραπέζι, τότε θα είναι ευκολότερο να παρακολουθούν πραγματικά τις συναλλαγές», είπε ο Breunig.

Σε μια έρευνα ειδικών που διεξήχθη από το Finder πέρυσι, το 89 τοις εκατό είπε ότι πιστεύει ότι ο COVID έχει επισπεύσει την κατάρρευση των μετρητών. Το 56% είπε ότι το φυσικό νόμισμα πιθανότατα θα εξαφανιστεί στην Αυστραλία μέσα σε 10 χρόνια, αν και αυτό θα μπορούσε ήδη από το 2024, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

«Τα μετρητά έχουν ήδη ωθηθεί στα άκρα της οικονομίας μας και οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μόνο μετρητά είναι λίγες. Να περιμένετε να γίνουν ακόμη πιο σπάνιες», δήλωσε ο Graham Cooke, επικεφαλής της έρευνας καταναλωτών για το Finder. «Ο Finder προέβλεψε μια κοινωνία χωρίς μετρητά στην Αυστραλία μέχρι το 2036 πριν από μερικά χρόνια, αλλά σήμερα ακόμη και αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να δείχνει πολύ μακρινό».

Η ώθηση για εύκολα ανιχνεύσιμες ψηφιακές πληρωμές υποστηρίζεται από καιρό από τη λίμπεραλ παγκόσμια ελίτ.

Ο Μπιλ Γκέιτς χαιρέτισε την ανάπτυξη εικονικών νομισμάτων, λέγοντας σε πρόσφατο φόρουμ κρυπτονομισμάτων ότι «μπορούν να μειώσουν το κόστος μιας σειράς συναλλαγών έως και 90%, παρέχοντας σχεδόν καθολική πρόσβαση σε καινοτόμα χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες».

Στο βιβλίο του Klaus Schwab, “COVID-19: The Great Reset”, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ παρουσιάζει τις σκέψεις του για την άνοδο ενός παγκόσμιου ψηφιακού νομίσματος. Η κομμουνιστική Κίνα, παρατήρησε ο Schwab, «είναι χρόνια μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού νομίσματος σε συνδυασμό με ισχυρές πλατφόρμες ηλεκτρονικών πληρωμών».

Και σε ένα άρθρο πέρυσι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρότεινε ένα σύστημα κοινωνικής βαθμολόγησης πιστώσεων όπως αυτό της Κίνας που θα καθόριζε την καταλληλότητα των πιστώσεων με βάση το ιστορικό αναζήτησης στο Διαδίκτυο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα ανοίξει συζήτηση σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας, αντικατοπτρίζοντας παρόμοιες προσπάθειες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε.

loading...