Παρατηρήθηκε υπερβάλλουσα θνησιμότητα και στη Γερμανία. Σύγκριση 2020 χωρίς «τσιμπήματα» – 2021 με «τσιμπήματα»…

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ενώ το 2020, το έτος πανδημίας χωρίς εμβολιασμούς, δεν παρατηρήθηκε σχεδόν υπερβάλλουσα θνησιμότητα, παρατηρείται σχετικά ισχυρή αύξηση της υπερβολικής θνησιμότητας το 2021, έτος πανδημίας με τους εμβολιασμούς.

Ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός απροσδόκητων θανάτων το 2021 μπορεί να σχετίζεται με τα εμβόλια για τον COVID που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά και χορηγήθηκαν σε ολόκληρο τον πληθυσμό το 2021.

Άρθρο από Joel Smalley

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

Από τους φίλους μας στη Γερμανία…Christof Kuhbandner & Matthias Reitzner

Σήμερα, δημοσίευσα μια νέα εργασία σε μια πλατφόρμα ανοιχτής πρόσβασης (OSF) την οποία έχω γράψει μαζί με έναν μαθηματικό που είναι ειδικός στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να σας ενδιαφέρει.

Σε αυτό το έγγραφο, συγκρίνουμε για τα έτη 2020 και 2021 τον αριθμό των παρατηρούμενων θανάτων για όλες τις αιτίες με τον αριθμό των αναμενόμενων θανάτων όλων των αιτιών στη Γερμανία, λαμβάνοντας υπόψη τη δημογραφική εξέλιξη και το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ενώ το 2020, το έτος πανδημίας χωρίς εμβολιασμούς, δεν παρατηρήθηκε σχεδόν υπερβάλλουσα θνησιμότητα, παρατηρείται σχετικά ισχυρή αύξηση της υπερβολικής θνησιμότητας το 2021, έτος πανδημίας με τους εμβολιασμούς.

Πέρα από αυτές τις συνολικές επιπτώσεις θνησιμότητας, δείχνουμε επιπλέον δύο πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της αύξησης της θνησιμότητας το 2021:
Μοτίβο που εξαρτάται από την ηλικία

Μια αύξηση της παρατηρούμενης θνησιμότητας σε σύγκριση με την αναμενόμενη θνησιμότητα εμφανίζεται όχι ομοιόμορφα στις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Η αύξηση της υπέρβασης της θνησιμότητας που παρατηρήθηκε το 2021 οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μια άνω του μέσου όρου αύξηση των θανάτων στις ηλικιακές ομάδες μεταξύ 15 και 79 ετών, σε ορισμένες από τις οποίες παρατηρούνται υψηλές αποκλίσεις του παρατηρούμενου αριθμού θανάτων από την αναμενόμενη τιμή.

Οι υψηλότερες τιμές επιτυγχάνονται στην ηλικιακή ομάδα 40-49, όπου παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των θανάτων που είναι εννέα τοις εκατό υψηλότερη από τις αναμενόμενες τιμές.

Ακολουθεί το αντίστοιχο σχήμα στην εργασία μας:

Η πορεία της υπερβολικής θνησιμότητας κατά το έτος 2021

Προσδιορίσαμε επιπλέον την πορεία της υπερβάλλουσας θνησιμότητας για το έτος 2021 για την ηλικιακή ομάδα 15-79 (η ηλικιακή ομάδα όπου παρατηρήθηκε υπερβολική θνησιμότητα). Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ενδιαφέροντα.

Υπάρχει σημαντική υπέρβαση θνησιμότητας τον Ιανουάριο η οποία σχεδόν αποζημιώνεται μέχρι τον Μάρτιο. Δηλαδή, στις αρχές Απριλίου, σωρευτικά, η υπερβολική θνησιμότητα ήταν κοντά στο μηδέν. Τον Απρίλιο και τον Μάιο, παρατηρείται σημαντική αύξηση της υπέρβασης της θνησιμότητας, ακολουθούμενη από μείωση μέχρι τον Αύγουστο.

Ωστόσο, εκτός από την αρχή του έτους, η υπέρβαση της θνησιμότητας παραμένει πάνω από το μηδέν, έτσι ώστε η αύξηση της υπέρβασης θνησιμότητας τον Απρίλιο και τον Μάιο να μην αντισταθμίζεται. Τον Σεπτέμβριο παρατηρείται και πάλι σημαντική αύξηση της υπερβολικής θνησιμότητας, η οποία υπερδιπλασιάζεται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, φτάνοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα περίπου 20%.

Ακολουθεί το αντίστοιχο σχήμα στην εργασία μας:

Τα μοτίβα της παρατηρούμενης υπερβολικής θνησιμότητας – ηλικιακή εξάρτηση, πορεία καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους – μιλούν έντονα ενάντια σε μια σειρά πιθανών εξηγήσεων για τον υψηλό αριθμό απροσδόκητων θανάτων το 2021.

Το μοτίβο που εξαρτάται από την ηλικία έρχεται σε αντίθεση με το προφίλ κινδύνου για τη νόσο COVID-19, επομένως μια εξήγηση από παράγοντες που σχετίζονται με τον COVID-19 φαίνεται απίθανη.

Άλλες πιθανές εξηγήσεις, όπως η αναβολή της χειρουργικής επέμβασης ή τα μακροχρόνια αποτελέσματα του COVID-19 είναι επίσης απίθανες, επειδή τέτοια αποτελέσματα θα πρέπει να επηρεάσουν επίσης και ιδιαίτερα τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να δείχνουν μια τέτοια πορεία υπερβολικής θνησιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όπως παρατηρήθηκε.

Είναι ενδιαφέρον ότι η πορεία της υπερβολικής θνησιμότητας το 2021 ποικίλλει σημαντικά με την πορεία των εμβολιασμών: η αύξηση των απροσδόκητων θανάτων τον Απρίλιο και η αύξηση από τον Οκτώβριο και μετά συμπίπτουν με την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού και την έναρξη των ενισχυτικών εμβολιασμών, αντίστοιχα.

Μια τέτοια παρατήρηση υποδηλώνει ότι ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός απροσδόκητων θανάτων το 2021 μπορεί να σχετίζεται με τα εμβόλια για τον COVID που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά και χορηγήθηκαν σε ολόκληρο τον πληθυσμό το 2021.

Ακολουθεί ένα αντίστοιχο Σχήμα (δεν φαίνεται στο έγγραφο OSF μας, το οποίο αφορά μόνο την υπερβολική θνησιμότητα). έχουμε δημοσιεύσει ένα παρόμοιο σχήμα σε ένα έγγραφο συζήτησης στη γερμανική γλώσσα .

Θα χαιρόμουν αν κάποιος έχει σχόλια, και αν κριθεί ενδιαφέρον, μη διστάσετε να τα αναδιανείμει.

Καθ. Δρ. Christof Kuhbandner
Τμήμα Ψυχολογίας
Πανεπιστήμιο του Regensburg

93053 Regensburg
Γερμανία

loading...