«Αλεύρι για 2 μήνες έχουν οι μύλοι στην Ελλάδα»! SOS από αρτοποιούς για ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ στα σιτηρά – ΒΙΝΤΕΟ

 

Δυστυχώς η χώρα μας έπαψε προ πολλού να είναι αυτάρκης…

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επαγγελματίες στον κλάδο της αρτοποιίας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις προειδοποιήσεις για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Χαρακτηριστικό είναι το “καμπανάκι” του προέδρου Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλη Μούσιου, ο οποίος μιλώντας σε τοπικό μέσο της Θεσσαλίας δήλωσε:

«Οι ελλείψεις θα φέρουν αυξήσεις στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα. Πέρα από Ρωσία και Ουκρανία και οι υπόλοιπες χώρες, όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Μολδαβία, η Γαλλία, η ύΓερμανία και ο Καναδας, έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε εξαγωγές σιτηρών, με αποτέλεσμα η τιμή του μαλακού σίτου να έχει εκτιναχθεί, ενώ οι μύλοι στην Ελλάδα, έχουν αλεύρι για λιγότερο από δύο μήνες και τα αλώνια για τα ελληνικά σιτηρά είναι μετά από 3 με 4 μήνες».

Με δεδομένο ότι Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής σίτου και πλέον, πρόκειται για «χαμένες αγορές» (τουλάχιστον για την Ευρώπη) με τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.

Οι κυρώσεις και ο οικονομικός πόλεμος που κήρυξαν, ενεργώντας ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΑ οι ηγέτες της Δύσης, ήταν το “κερασάκι” στην τούρτα:

Ρώσος μεγιστάνας λιπασμάτων: «Ετοιμαστείτε για παγκόσμια επισιστική κρίση»

Μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση ελλοχεύει, εκτός κι αν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία,

καθώς οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται τόσο γρήγορα, που πολλοί αγρότες δεν μπορούν πλέον να τα αγοράσουν, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος μεγιστάνας λιπασμάτων και άνθρακα Αντρέι Μελνιτσένκο.

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι πραγματικά τραγικά. Χρειαζόμαστε επειγόντως ειρήνη», δήλωσε ο 50χρονος Μελνιτσένκο, που είναι Ρώσος, αλλά γεννήθηκε στη Λευκορωσία, σε δήλωσή του, που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον εκπρόσωπό του.

«Ένα από τα θύματα αυτής της κρίσης θα είναι η γεωργία και τα τρόφιμα», δήλωσε ο Μελνιτσένκο, που ίδρυσε την EuroChem, έναν από τους μεγαλύτερους στη Ρωσία παραγωγούς λιπασμάτων, που μεταφέρθηκε στο Τσουγκ της Ελβετίας, το 2015, και τη SUEK, τον κορυφαίο παραγωγό άνθρακα στη Ρωσία.

Ο Πούτιν προειδοποίησε την περασμένη Πέμπτη, ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως μπορεί να αυξηθούν, λόγω της εκτίναξης των τιμών λιπασμάτων, εάν η Δύση προκαλέσει προβλήματα για τους εξαγωγείς λιπασμάτων της Ρωσίας –που αντιστοιχούν στο 13% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ο πόλεμος «έχει ήδη οδηγήσει σε άλμα τιμών στα λιπάσματα, που δεν είναι πλέον προσιτά από οικονομικής άποψης για τους αγρότες», δήλωσε ο Μελνιτσένκο. Είπε ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων, που ήδη διαταράχθηκαν λόγω της COVID-19, υφίστανται τώρα ακόμα περισσότερες πιέσεις.

«Τώρα θα οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη και πιθανώς σε ελλείψεις τροφίμων στις φτωχότερες χώρες του κόσμου», δήλωσε ο ίδιος.

loading...