Putin> Tα ηλεκτρόνια είναι οι νέες σφαίρες. Εάν με αποκλείσετε από το SWIFT, θα κόψουμε την οικονομία σας από το GPS, το Διαδίκτυο και το ρεύμα. Δεν θα έχετε πλέον χρηματιστήρια και τράπεζες

 Η νέα πυρηνική επιλογή είναι να σκοτώσει την ιδέα ότι το μέλλον μπορεί να προεξοφληθεί. Έτσι σκοτώνεις σιγά σιγά την πίστη και την πίστη στην έννοια της πίστωσης

Escalation: Electrons are the New Bullets

Αφήνοντας κατά μέρος την καταποντισμένη αξιοπιστία του Βρετανού πρωθυπουργού, δεν έχει άδικο που λέει ότι υπάρχει πιθανότητα να βρισκόμαστε στο χείλος του «μεγαλύτερου πολέμου στην Ευρώπη από το 1945». Η απειλή πολέμου ανάγκασε τον Πρόεδρο Biden να συναντήσει τον Πρόεδρο Putin στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έρχεται Σύνοδος Κορυφής. Όμως, ο Πρόεδρος Putin είπε ότι η Ρωσία (και σιωπηρά και η Κίνα τώρα) σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «στρατιωτικοτεχνικά αμοιβαία μέτρα» εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους. Τι εννοεί με αυτό; Εννοεί ότι τα ηλεκτρόνια είναι οι νέες σφαίρες.

Dr Pippa/Feb 21/ΑΠΟΔΟΣΗ> BY THE CLOCKWORK ORANGE

Ξέρει ότι δεν θα συναντηθούν τανκς με τανκς στο πέτρινο έδαφος της Ουκρανίας. Εννοεί, εάν κόψετε την οικονομία μας από το SWIFT, θα κόψουμε την οικονομία σας από το GPS και τη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για μια κλιμάκωση που δεν έχουμε ξαναδεί.

Μας αποσπούν οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους η Ρωσία δείχνει κλιμάκωση συμβατικών δυνάμεων. Όλες οι πλευρές μετακινούν διάφορες πυρηνικές δυνατότητες σε πιο κοντινή απόσταση η μία από την άλλη. Υπάρχουν ρωσικοί υπερηχητικοί-hypersonic πύραυλοι που έχουν αναπτυχθεί τώρα στη Βαλτική. Τα βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας της Αμερικής B-52 έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα και πέρυσι στη Νορβηγία. Τα αεροπλάνα αεροπλάνα P-8 Spy της Αμερικής αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο απώθηση στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Αυστραλίας και στη Βαλτική. Οι ΗΠΑ πλέον αναγνωρίζουν ότι το θέατρο ή η σύγκρουση είναι ο Ινδο-Ειρηνικός καθώς και η Ευρώπη. Είναι παγκόσμιο πλέον.

Όλες οι πλευρές έχουν δείξει ότι έχουν οριστικές δυνατότητες στο διάστημα να διαταράσσουν, να προλάβουν, να καταστρέψουν ή να αποσπάσουν την πρόσβαση της άλλης πλευράς στο GPS και στα δορυφορικά συστήματα διοίκησης και επικοινωνίας. Ο Πρόεδρος Putin πρόκειται να επιβλέψει προσωπικά τις πυρηνικές ασκήσεις στο Kaliningrad και τη Belarus, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από μερικές συγκλονιστικές στιγμές. Ο χρόνος απόκρισης της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ μπορεί να έχει επιταχυνθεί από 45 ημέρες σε 30, αλλά η ξαφνική και σιωπηλή κατάληψη της Belarus από τη Ρωσία αποδεικνύει πόσο γρήγορα και πόσο αθόρυβα μπορούν να μετακινηθούν τα σύνορα. Η Λευκορωσία είναι πλέον Ρωσία. Η Ρωσία θα βρει σύντομα έναν τρόπο να καταλάβει το χάσμα Sulwalki και ξαφνικά η Βαλτική θα περικυκλωθεί από τη Ρωσία. Τα πράγματα κλιμακώνονται.

Τα ηλεκτρόνια είναι οι νέες σφαίρες

Ίσως το πιο σημαντικό και διορατικό έργο που γράφτηκε ποτέ για την κλιμάκωση και την αποκλιμάκωση ήταν το βιβλίο του Herman Kahn, On Escalation: Metaphors and Scenarios από το 1965. Ο Kahn είπε ότι το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα σε μια τέτοια υπαρξιακή κρίση είναι «να ξεφύγουμε από την αδράνεια που τείνει να μας κρατήσουν δέσμιους παρωχημένων αντιλήψεων». Η αποκλιμάκωση δεν είναι να “κερδίζεις” ή να έχεις καλύτερο εξοπλισμό ή δυνατότητες. Πρόκειται για τη δυνατότητα επαναδιαμόρφωσης της κατάστασης, η οποία από μόνη της απαιτεί κατανόηση της κατάστασης και των δυνατοτήτων του αντιπάλου με ενσυναίσθηση.

Η κατάσταση μοιάζει με την κουβανική τουρκική πυραυλική κρίση. Πόσο γρήγορα όλοι ξέχασαν ότι ήταν η αμερικανική απόφαση να βάλουν πυρηνικά στην Τουρκία που ώθησε τους Ρώσους να απειλήσουν να βάλουν πυρηνικά στην Κούβα. Είτε δικαίως είτε αδίκως, η ρωσική πλευρά αισθάνεται εδώ και καιρό στεναχωρημένη που οι ΗΠΑ τις αντιμετώπισαν ως αξιολύπητη – με ένα ασήμαντο ΑΕΠ παρά ως πυρηνική υπερδύναμη. Ή, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, ο Πρόεδρος Putin έχει από καιρό αισθανθεί ότι δεν λάμβανε επαρκή σεβασμό ή ακρόαση για την άποψή του για την πραγματικότητα. Αναμφίβολα πολλοί θα συνεχίσουν να εικάζουν εάν είναι ένας τρελός σε μια μεσσιανική αποστολή ή ένας αρχηγός κράτους που δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ή ο αρχηγός μιας συμμορίας οργανωμένου εγκλήματος της οποίας οι ταμειακές ροές έχουν στερέψει. Όποια και αν είναι η περίπτωση, η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι όλοι βρισκόμαστε τώρα στη μέση ενός στεγνού κουτιού με πολλά σπίρτα τριγύρω. Λοιπόν, τι μπορεί να γίνει για να αποκλιμακωθεί;

Πρώτον, ας είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με το ερώτημα. Ο Putin περιέγραψε ορισμένες λεπτομέρειες που έχουν ήδη απορριφθεί, όπως η αποτροπή της Ουκρανίας να ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ. Αλλά, αυτά είναι απλώς ανοίγματα για κάτι μεγαλύτερο. Ο πρώην πρεσβευτής του Προέδρου Ομπάμα στη Ρωσία, Michael McFaul, είχε δίκιο όταν είπε ότι ο Putin αναζητά τις Συμφωνίες του Ελσίνκι 2.0. Αυτό θέλουν και η Ρωσία και η Κίνα. Και οι δύο έχουν χάσει εδώ και καιρό κάθε πίστη στο μεταπολεμικό σύστημα που ηγήθηκε η Αμερική που υποσχόταν ισότητα και ευκαιρίες, αλλά το οποίο χρησιμοποιήθηκε (κατά την άποψή τους) για να τους τιμωρήσει σε κάθε βήμα. Και οι δύο θέλουν αναγνώριση της «εδαφικής τους ακεραιότητας». Η Δύση απειλεί τη Ρωσία με αποβολή από το SWIFT και σκοτώνει τις προσπάθειες της Κίνας να χτίσει ένα παγκόσμιο εμπορικό σήμα (Huawei). Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι οι «συμφωνίες κυρίων» της μεταπολεμικής περιόδου δεν ισχύουν πλέον και τα γάντια είναι κλειστά. Οι ΗΠΑ θέλουν πίσω τους παλιούς κανόνες. Η Κίνα και η Ρωσία θέλουν νέους.

Ο πρώτος νέος κανόνας της παγκόσμιας διπλωματίας είναι ότι τα ηλεκτρόνια είναι σφαίρες. Ξεχνάμε. Εμείς στη Δύση μπήκαμε στη ψηφιακή εποχή. Η Ρωσία και η Κίνα παρέμειναν σχεδόν αναλογικές. Η Κίνα απενεργοποίησε όλα τα δεδομένα της και απέκοψε εντελώς τους Κινέζους από το παγκόσμιο διαδίκτυο. Μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτά τα πράγματα. Η Δύση δεν μπορεί. Ο ευκολότερος τρόπος να βλάψεις τη Δύση τώρα δεν είναι μέσω κυβερνοεπίθεσης, αν και αυτό είναι επίσης σε εξέλιξη. Ξεχάστε τον αποκλεισμό της θύρας στην Οδησσό και αντ’ αυτού φανταστείτε έναν αποκλεισμό της θύρας του υπολογιστή σας.

Η νέα κλιμάκωση είναι απλώς να απενεργοποιήσετε το ρεύμα, το GPS και το διαδίκτυο. Αλλά όχι για πολύ. Αυτοί οι μηχανισμοί χρειάζονται για τη διάδοση των ειδήσεων, αλλά η διαθεσιμότητά τους μπορεί να γίνει σποραδική. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν από την Κίνα και τη Ρωσία την ίδια στιγμή που οι ίδιες θα το αρνούνται. Όταν τα ηλεκτρόνια είναι όπλα, οι πόλεμοι γίνονται αόρατοι και δεν χρειάζεται να κηρύσσονται. Συμβάντα συμβαίνουν και κανείς δεν συνδέει τις τελείες ή δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς ποιος το έκανε. Τα ηλεκτρόνια μπορούν να ξεκινήσουν πυρκαγιές, να πυροδοτήσουν εκρήξεις, σήματα εμπλοκής. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι εκρήξεις στο διάστημα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Μπορούν να διαταράξουν τον πυρήνα των σύγχρονων οικονομιών.

Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι απλώς «ποια είναι η σωστή θέση στην αγορά»; Το ερώτημα είναι «Θα υπάρξει αγορά;» Θυμηθείτε, έχουμε τον αντίποδα της αποκέντρωσης-decentralization. Οι περισσότερες χρηματοοικονομικές ανταλλαγές έχουν συμπιεστεί σε ένα μόνο τσιπ υπολογιστή. Γνωρίζω από την παρουσία μου στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια του 911 ότι όλα τα ανταλλακτήρια λένε ότι έχουν ένα εφεδρικό σχέδιο, αλλά όταν σβήσει το ρεύμα, η δυνατότητα συναλλαγής θα είναι περιορισμένη για όλους ή για ορισμένους. Όμως, εάν δεν υπάρχει ή διαταραχθεί με τρόπο που να δίνει κάποια πλεονεκτήματα έναντι άλλων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απλώς θα κλείσουν τις αγορές για να αποφύγουν την αδικία και την αβεβαιότητα.
Τα καλά νέα είναι ότι αυτό αφήνει τους πάντες να ξεκολλήσουν. Οι διαπραγματευτές θα κάνουν ένα πολύ αναγκαίο διάλειμμα και θα κουτσομπολεύουν για το πόσο καιρό θα χρειαστεί για να ενεργοποιήσουν ξανά τις ανταλλαγές. Τα κακά νέα είναι ότι αν αυτό συμβεί αρκετά επίμονα, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι – οδηγούμενοι από τις μη αληθινά καπιταλιστικές ιδεολογίες τους – μπορεί να σκοτώσουν το υποκείμενο σύστημα πεποιθήσεων του ίδιου του καπιταλισμού, την ιδέα ότι μπορείς να τιμολογήσεις τις πιστώσεις και τις συμφωνίες και ότι μπορείς πάντα να συναλλάσσεσαι. Όλες οι επιλογές γίνονται άχρηστες εάν δεν μπορούν να ασκηθούν. Η νέα πυρηνική επιλογή είναι να σκοτώσει την ιδέα ότι το μέλλον μπορεί να προεξοφληθεί. Έτσι σκοτώνεις σιγά σιγά την πίστη και την πίστη στην έννοια της πίστωσης. Το Διαδίκτυο έφαγε το μεσημεριανό γεύμα όλων και μας έδωσε Uber Eats. Σε αυτό το σενάριο, δεν υπάρχει πλέον Uber Eats. Όχι άλλο SatNav, GPS ή τίποτα στο διαδίκτυο. Όχι άλλο διαδίκτυο. Όχι πια μετασύνδεση. Όχι άλλη αγορά. Όχι άλλη Wall Street.
Ο συγχρονισμός είναι επίσης σχεδόν τέλειος. Έχουμε τις υψηλότερες χρηματιστηριακές τιμές, τα πιο αυστηρά πιστωτικά επίπεδα και τα χαμηλότερα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων στη Δύση. Ο πληθωρισμός επιταχύνεται. Η Fed βρίσκεται στα πρόθυρα της σύσφιξης και ο Πρόεδρος Βiden είναι στα πρόθυρα να θυμηθεί τι επρόκειτο να πει (χα,χα). Οι εγχώριοι διαδηλωτές αναγκάζουν τους ηγέτες του δυτικού κόσμου να κρυφτούν (Καναδάς) και προκαλούν αυστηρές αστυνομικές αντιδράσεις που κάνουν το κοινό να αμφισβητεί εάν ζουν σε μια ελεύθερη κοινωνία. Η Δύση είναι ευάλωτη. Η κλιμάκωση με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσει πολύ πόνο στη Δύση. Ένα πράγμα που δίδαξε ο COVID ήταν ότι ένας ιός θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Φανταστείτε τι θα κάνει μια σκόπιμη, έστω και προσωρινή, απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας, τα συστήματα δικτύου και δορυφόρων για να διαταράξουν την αλυσίδα εφοδιασμού.
Φαντασθείτε να συμβεί αυτό και στην Ελλάδα που εμφανίζεται γενικότερα πρόθυμη. Από την υποχρεωτικότητα των εμβολίων COVID έως την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
Χωρίς ρεύμα δεν υπάρχει διαδίκτυο, δεν υπάρχουν δορυφόροι, δεν υπάρχουν τράπεζες, δεν υπάρχουν υποθηκοφυλακεία, δεν υπάρχουν εξωχώριες, αν με εννοείς.
Και σε όλο αυτό, καιρό τώρα, καραδοκεί η Ιστορία. Δεν θα ξεφύγει κανείς.

Όπως είπε ο Kahn , πρέπει να αλλάξετε τρόπο σκέψης για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Θυμηθείτε ότι η Δύση έχει κάνει τεχνολογικούς πολέμους με αναλογικούς αντιπάλους. Αυτός είναι ένας τεχνολογικός πόλεμος με τεχνολογικούς αντιπάλους που μπορούν να μετατραπεί ανά πάσα στιγμή σε αναλογικό. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν smartphone ή να εκτοξεύσουν ένα όπλο χωρίς πρόσβαση στο δίκτυο. Εάν η λύση είναι να παραδεχτούμε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι τόσο βαθιά συνυφασμένη που δεν μπορούμε να αφορίσουμε την Κίνα και τη Ρωσία αλλά αντίθετα χρειαζόμαστε ένα νέο σύνολο κανόνων και συμφωνιών για να τις προσαρμόσουμε, τότε γιατί να μην ξεκινήσουμε το Ελσίνκι 2.0;

Εάν δεν μας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται ο Putin τη διαχείριση του κράτους και πιστεύουμε ότι η μάρκα του δηλητηρίου του είναι απαράδεκτη (Novichok και Polonium) όπως επίσης ο δυτικής προέλευσης ιός COVID-19 και τα εμβόλια mRNA τότε πρέπει να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου οι νέοι κανόνες του παιχνιδιού θα αντιμετωπίζουν αυτές τις συμπεριφορές.

kourdistoportocali.com

loading...