ΠΕΡΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ. ΠΕΡΙ “ΚΑΘΑΡΟΥ” ΚΑΙ ΠΕΡΙ “ΒΡΩΜΙΚΟΥ” CO2.




Δρ. Ευριπίδης Μπίλλης *       

 Κύριοι Βουλευτές της ΝΔ

Η χώρα μας διαθέτει 3.347.000.000.000 κιλά λιγνίτη (1ο συνημμένο). Και  με  0,1 του ευρώ ανα κιλό λιγνίτη,  η αξία των λιγνιτικών αποθεμάτων της ΔΕΗ ανέρχεται σε 334 δις ευρώ.

Το 2004 το 67,4 της όλης παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από τον λιγνίτη μας 

 

Προκαλεί «κατάπληξη» (σε εισαγωγικά) η δήθεν αποδοχή από το κράτος μας και την ΕΕ, του ότι, το μεν CO2 της καύσης του ρωσικού και αμερικάνικου φυσικού αερίου είναι «καθαρό» και αυτό της καύσης του λιγνίτη μας είναι ακάθαρτο!!!!!!!

·     Μεγαλύτερη «έκπληξη» (πάλιν σε εισαγωγικά)  αποτελεί η μη αντίδραση της πατρίδας μας στις τερατώδεις επιβαρύνσεις λόγω του CO2 της καύσης μόνον του τζάμπα  λιγνίτη μας

·     Και προφανώς η όχι μόνον ανοχή αλλά η μετά ενθουσιασμού αποδοχή από τον κ. Μητσοτάκη  και όχι μόνον του παραλογου αυτού, έχει δύο  επακόλουθα.  Εσκεμμένα ή ου.

·     Το όφελος των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας  με καύση φυσικού αερίου (πχ Μυτιληναίος).

·     Και το  όφελος  για τους εγκαθιστώντες τις ανεπαρκέστατες και δαπανηρότατες ΑΠΕ που εγκαθίστανται στα όχι προς τούτο καμένα δάση μας.

·     Και  επίσης το όφελος των γερμανών που ως λέγεται εγκαθιστούν τα ανεπαρκέστατα γερμανικά φωτοβολταϊκά  σε λιγνιτικές περιοχές.

Υπεύθυνος όμως δεν είναι μόνον ο κ. Μητσοτάκης για την ήδη αφιχθείσα οικονομική ενεργειακή καταστροφή

·     Αλλά και όσα κόμματα σιωπούν ή αμελούν να ομιλήσουν ως είχαν Ελληνικό  και όχι γερμανικό καθήκον.

·     Έτσι με έκπληξη ακούσαμε επίσης βουλευτίνα του ΚΚΕ του κ. Κουτσούμπα να ομιλεί σε συνεδρίαση αρμοδίας επιτροπής και σχεδόν να αποδέχεται την Μητσοτακική ενεργειακή πολιτική.

·     Λέγοντας μόνον δειλά-δειλά ότι ότι θα δοθεί ο λιγνίτης της πατρίδας μας σε  μία αυστραλιανή εταιρία για να παράγει απ αυτόν φυσικό αέριο σε ανταγωνιστική τιμή.

·     Θυμίζω επίσης ότι ως μας πληροφόρησε εδώ και πολλά χρόνια ο ομογενής Γιώργος Γιαλτουρίδης,  από τον λιγνίτη μπορεί να παραχθεί ακόμα και πετρέλαιο σε ανταγωνιστική τιμή 

·     Τέλος συνεχίζεται με την σιωπή του κ.Μητσοτάκη και όλων των κομμάτων, η εγκληματική με ανόρυξη του θησαυρού του φυσικού αερίου της Κρήτης.

·     Για να αγοράζουμε ως λέγεται «υπερήφανα», το  πανάκριβο υγροποιημένο  φυσικό αέριο των ΗΠΑ κτλ.

Δρ. Ευριπίδης Μπίλλης

 

loading...