Ξεσηκωμός των υγειονομικών και προειδοποιήσεις προς την Κυβέρνηση: «Να μην τολμήσουν…»


 Καταπέλτης η ΠΟΕΔΗΝ: «Ετοιμάζουν την επιστροφή των νταβατζήδων της Δημόσιας Υγείας» – Ξεσπούν και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας»

Την προσεχή Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η μεγάλη πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση, η οποία θα περιλαμβάνει και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή.


Οι Ομοσπονδίες του χώρου της Υγείας υψώνουν τη φωνή τους για να αναδειχθούν τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προβλήματα που φαίνεται να αναγνωρίζουν όλοι, πλην της Κυβέρνησης, η οποία προχωρά με βήμα ταχύ στη διάλυση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.


Τόσο η ΠΟΕΔΗΝ, όσο και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, με δύο σκληρές ανακοινώσεις τονίζουν ότι δεν μπορούν να σιωπήσουν άλλο.


«Δεν κρύβονται με τίποτα οι προθέσεις για ιδιωτικοποίηση … Η Κυβέρνηση ακόμα και σήμερα που αναδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο η σημασία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας δεν κρύβει τα σχέδιά της να καταργήσει, να συγχωνεύσει Υγειονομικές Μονάδες  για να προωθήσει τα σχέδια συρρίκνωσης, ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.


Μετά από δύο χρόνια πανδημίας «ο απολογισμός θλιβερός. Δεν προλαβαίνουμε να ‘μαζεύουμε’ τους νεκρούς από τα Νοσοκομεία», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και αναλύει:


«Τον πρώτο χρόνο χάθηκαν 6.500 άνθρωποι από κορωνοϊό και το δεύτερο χρόνο παρ’ ότι υπήρχαν οι εμβολιασμοί, μακρύς χρόνος να οργανωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας χάθηκαν 19.000 άνθρωποι. Από τις ΜΕΘ εξήλθαν μόνο 4.200 ασθενείς και πλέον των 18.000 πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Όλοι κατά βάση οι σοβαρά ασθενείς θα πρέπει να δίνουν τη μάχη για τη ζωή εντός ΜΕΘ και όχι να γίνεται επιλογή ασθενών. Πολυτέλεια οι ΜΕΘ κατά τον κο Μητσοτάκη».


Η ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα απευθύνει και προειδοποίηση στην Κυβέρνηση, αν αυτή προχωρήσει στην απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών:


«Μην τολμήσετε κύριε Μητσοτάκη, κύριε Πλεύρη, κυρία Γκάγκα, να τους απολύσετε. Τέτοιες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις δεν θα έχετε ξαναδεί»!Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«ΤΕΤΑΡΤΗ 23/02/2022
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
7ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 8πμ – 15μμ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 8:30πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗΣ
ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΒΟΥΛΗ, Γ.Λ.Κ., ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Το ερχόμενο Σάββατο 26/02/2022 κλείνουμε 2 χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο απολογισμός θλιβερός. Δεν προλαβαίνουμε να «μαζεύουμε» τους νεκρούς από τα Νοσοκομεία.

Τον πρώτο χρόνο χάθηκαν 6.500 άνθρωποι από κορωνοϊό και το δεύτερο χρόνο παρ’ ότι υπήρχαν οι εμβολιασμοί, μακρύς χρόνος να οργανωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας χάθηκαν 19.000 άνθρωποι. Από τις ΜΕΘ εξήλθαν μόνο 4.200 ασθενείς και πλέον των 18.000 πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Όλοι κατά βάση οι σοβαρά ασθενείς θα πρέπει να δίνουν τη μάχη για τη ζωή εντός ΜΕΘ και όχι να γίνεται επιλογή ασθενών. Πολυτέλεια οι ΜΕΘ κατά τον κο Μητσοτάκη.
Με αυτά τα δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα αναδεικνύονται οι παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε Πρωτοβάθμια και Νοσοκομειακή Περίθαλψη.

Τα νοσοκομεία διαθέτουν απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές. Σε πολλά δεν υπάρχει επαρκή οξυγόνο. Δεν σηκώνουν τα δίκτυα λόγω αυξημένων αναγκών. Το προσωπικό γονάτισε από την κούραση. Δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς με κορωνοϊό. Δεν υπάρχουν πνευμονολόγοι, παθολόγοι και τα περιστατικά κορωνοιού τα φροντίζουν γιατροί άλλων ειδικοτήτων (αλλεργιολόγοι, οφθαλμίατροι κλπ). Σε σχέση με πέρυσι είμαστε 10.000 λιγότεροι υγειονομικοί στα Νοσοκομεία. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων είναι 1 δις ευρώ και οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5%. Η ιχνηλάτηση αφέθηκε στην τύχη και στις τσέπες των πολιτών. Τα τεστ κορωνοιού δεν συνταγογραφούνται, δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Δεν χορηγούνται δωρεάν. Είναι σε διατίμηση 47 ευρώ όταν η τιμή που αγοράζουν τα νοσοκομεία είναι λιγότερη των 18ευρώ. Οι πρωτοβάθμιες μονάδες στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού, υποδομών και υλικών. Αποψιλώθηκαν από προσωπικό για να καλύπτουν ανάγκες των νοσοκομείων.

Αντί λοιπόν να σκύψουν το κεφάλι οι κυβερνώντας να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με επαρκή εξοπλισμό και στελέχωση συνεχώς ανακοινώνουν τις προθέσεις για ιδιωτικοποίηση (ακόμη και τώρα!!!) για κατάργηση – συγχώνευση Υγειονομικών Μονάδων. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Αν. Υπουργού Υγείας στην τελευταία συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ. Όποια Υγειονομική Μονάδα δεν είναι παραγωγική θα κλείνει!!! Υπάρχουν σήμερα Υγειονομικές Μονάδες είπε που έχουν υπεράριθμο προσωπικό!!!

Κυρία Υπουργέ, οι Υγειονομικές Μονάδες δεν είναι υποκαταστήματα Τραπεζών που όταν δεν είναι παραγωγικές, κερδοφόρες κλείνουν. Που είδατε εσείς το υπεράριθμο προσωπικό;
Αυτές οι απόψεις είναι ακραίος νεοφιλελευθερισμός.

Δεν μας νοιάζει είπε η κα. Γκάγκα ποιός καθαρίζει τα Νοσοκομεία. Πόσο στοιχίζει αλλά πως τα καθαρίζει για να δικαιολογήσει την παλινόρθωση των εργολάβων που στοιχίζουν περισσότερο στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Ετοιμάζουν την επιστροφή των νταβατζήδων της Δημόσιας Υγείας.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ξεκίνησε ως ένα αδιέξοδο, λάθος της κυβέρνησης και κατέληξε να είναι ένα «καπρίτσιο» καθ’ ότι εφαρμόστηκε μόνο στο Υγειονομικό προσωπικό που είναι εμβολιασμένο σε καθολικό ποσοστό 97% και σε κανένα άλλο επαγγελματικό κλάδο με πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού (ιερείς, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί κλπ) προς αποφυγή του πολιτικού κόστους. Επιμένουν στην αναστολή εργασίας χωρίς να υπάρχει το παραμικρό υγειονομικό όφελος καθ’ ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν ήπια και μεταδίδουν τον ιό.

Επιπλέον εκατοντάδες συνάδελφοι σήμερα εργάζονται με ενεργή τη νόσο κορωνοιού λόγω των επικίνδυνων οδηγιών ΕΟΔΥ (5 ημέρες καραντίνα και επιστροφή με θετικό τεστ και ήπια συμπτώματα, κατάργηση καραντίνας υγειονομικών όταν έρχονται σε στενή επαφή με θετικό κρούσμα).

Να επιστρέψουν πίσω οι συνάδελφοι χθες. Μην τολμήσετε κύριε Μητσοτάκη, κύριε Πλεύρη, κυρία Γκάγκα, να τους απολύσετε. Τέτοιες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις δεν θα έχετε ξαναδεί.

Έχουμε 16.000 Συμβασιούχους, Επικουρικούς, ΟΑΕΔ και προσπαθούν να τους χωρέσουν σε μία προκήρυξη 4.000 θέσεων με ισχνή μοριοδότηση και προτεραιότητα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ήταν θεατές στην πανδημία. Διεκδικούμε την μονιμοποίηση όλων. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δεν τόλμησαν να επιτάξουν τον ιδιωτικό τομέα για νοσηλεία επειγόντων περιστατικών κορωνοιού σε κλινικές και ΜΕΘ. Δεν κρύβονται με τίποτα οι προθέσεις για ιδιωτικοποίηση.

Πολεμήσαμε ως ήρωες το αναγνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία εκτός της κυβέρνησης. Χάσαμε 30 συναδέλφους από κορωνοϊό ακόμη 50 νοσηλεύτηκαν στις εντατικές, νόσησαν χιλιάδες και όμως δεν έχουν θεσμοθετήσει το εργατικό ατύχημα, δεν προωθούν την ένταξή μας στα ΒΑΕ παρά το θετικό πόρισμα της Επιτροπής που παραμένει ένα χρόνο στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας.

Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που αποτελεί μέρος του πενιχρού μισθού μας (850 ευρώ το μήνα) με πρόταση της Επιτροπής ετοιμάζουν δυσμενείς αλλαγές. Αντί να το αυξήσουν, να το επεκτείνουν σε όλους του Υγειονομικούς περικόπτουν, υποβιβάζουν κατηγορία ειδικότητας Υγειονομικών. Τέτοια επιβράβευση από την πολιτεία!!!

Για άλλη μία φορά η αστυνομία, τα ΜΑΤ μας γέμισαν χημικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε μία ειρηνική διαδήλωση για την προστασία του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.

Καταγγέλλουμε την πρακτική αυταρχισμού και τρομοκρατίας της κυβέρνησης. Να μην τολμήσουν τα ΜΑΤ να βρεθούν στην μεθαυριανή μας πορεία».
Η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στο «Άγιος Ανδρέας»«Ο Σύλλογός μας συμμετέχει στην Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση για την Υγεία την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 για την ανάδειξη των προβλημάτων του ΕΣΥ, που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες του χώρου της Υγείας (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ).

2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΟΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 100 ΘΑΝΑΤΟΙ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΣΙΩΠΗΣΟΥΜΕ

Πολλοί ασθενείς θα γλίτωναν τη ζωή τους εάν το Δημόσιο Συστημα Υγείας ήταν καλύτερα οργανωμένο στην Πρωτοβάθμια & Νοσοκομειάκη Περίθαλψη, στην Εντατικη Θεραπεία. Όμως η Κυβέρνηση ακόμα και σήμερα που αναδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο η σημασία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας δεν κρύβει τα σχέδιά της να καταργήσει, να συγχωνεύσει Υγειονομικές Μονάδες για να προωθήσει τα σχέδια συρρίκνωσης, ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Προστατεύουν τον ιδιωτικό τομέα, επίταξαν 665 κλίνες από τις οποίες καλυμμένες είναι οι μισές με περιστατικά χαμηλής βαρύτητας. Το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει το σύνολό τους. ΖΗΤΑΜΕ την επίταξη άνευ όρων και προϋποθέσεων.

Οι Υγειονομικοί δεν είναι μηχανές να εργάζονται ακατάπαυστα 2 χρόνια τώρα και κάθε ημέρα οι συνθήκες να χειροτερεύουν. Εξαπατημένοι ως «ΗΡΩΕΣ» εξαθλιωμένοι ως εργαζόμενοι.

Τα χειροκροτήματα «εξαργυρώνονται» με στοχοποίηση, διαρκή ομηρία των συμβασιούχων, απειλές παράνομων απολύσεων όσων βρίσκονται σε αναστολή, απαξίωση, εξευτελιστικούς μισθούς, επιστροφή των εργολάβων και του εργασιακού μεσαίωνα στις Υπηρεσίες στήριξης με απολύσεις 6000 συμβασιούχων Συναδέλφων. Χάσαμε 30 συναδέλφους από κορωνοϊό.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!

ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ τα όριά μας! Κάθε ημέρα χάνεται ένα χωριό από κορωνοϊό και «χαμπάρι» δεν παίρνει κανείς από την κυβέρνηση.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ:
Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για την ενίσχυση των Νοσοκομείων. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Μειώθηκε το προσωπικό πάνω από 10.000 υπάλληλους σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (ΣΟΧ – ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ – ΟΑΕΔ). ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.
Ένταξη στα ΒΑΕ.
Αύξηση μισθών. 13ος και 14ος μισθός ενάντια στην ακρίβεια, που λεηλατεί το εισόδημά μας.
Αύξηση – Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος.
Καμία κατάργηση οργανικών θέσεων των Νοσοκομείων.
Ανάκληση επικίνδυνων οδηγιών ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του Προσωπικού.
Δωρεάν Πρωτοβάθμια Περίθαλψη
Συνταγογράφηση των τεστ για ανίχνευση κορωνοϊού».

newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :