Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα από την εισβολή στην Ουκρανία - Τι θα γίνει με φυσικό αέριο και ρεύμα


 

Ο Θ. Κοντογεώργης για την ενίσχυση στην ενέργεια & το έκτακτο βοήθημα

Για το πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία την κατάσταση στην Ελλάδα μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο ΓΓ συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Θανάσης Κοντογεώργης ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, πως δεν έχει αλλάξει ο προγραμματισμός για το έκτακτο βοήθημα που αναμένεται το Πάσχα, ενώ μίλησε και για τις κινήσεις της κυβέρνησης για την απορρόφηση του νέου κύματος ακρίβειας στην ενέργεια, ως απόρροια των εξελίξεων.


Η κυβέρνηση εξετάζει το πώς θα ενισχύσει το εισόδημα σε νοικοκυριά & επιχειρήσεις

«Από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση ανέπτυξε ένα πλαίσιο ενεργειών, έχει ήδη διαθέσει πάνω από 2 δις ευρώ, αλλά η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παρατείνει και επιτείνει το πρόβλημα. Για αυτό η κυβέρνηση κοιτάζει πώς θα ενισχύσει το εισόδημα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και όσους είναι πιο ευάλωτοι», είπε ο κ. Κοντογεώργης.


Τι θα γίνει με το έκτακτο βοήθημα

Απαντώντας στο αν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός σε ό,τι αφορά στο έκτακτο βοήθημα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας για το Πάσχα, ο ίδιος σημείωσε ότι «Ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι θα υπάρξει ενίσχυση εφόσον παρατείνεται η κρίση. Ο σχεδιασμός για το έκτακτο βοήθημα δεν έχει αλλάξει. Θα δούμε και πώς θα κυλήσει ο Φεβρουάριος που θα έχουμε τα αποτελέσματα το Μάρτιο. Παράλληλα με τις ενισχύσεις που δίνονται για τα ενεργειακά ζητήματα, γίνεται και αυτή η προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή εξετάζεται και η περίμετρος που θα δοθεί το έκτακτο βοήθημα, και το ύψος και η δυνατότητα. Όλα εξετάζονται σε ένα ευρύτερο δημοσιονομικό περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή η χώρα ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με το χτες, η χώρα μπορεί να αποπληρώσει πρόωρα του ΔΝΤ. Ό,τι κάνουμε κατατείνει στο να ενισχύσουμε τα εισοδήματα και την πίεση που υφίστανται όλα τα νοικοκυριά. Η βούληση για το έκτακτο βοήθημα είναι συγκεκριμένη».


Τι θα γίνει με τις αυξήσεις στην ενέργεια

«Ο πρωθυπουργός κινείται για να αντιμετωπίσει το βραχυπρόθεσμο αλλά και το μακροπρόθεσμο. Είπε ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπο να ενισχύσουμε τους πολίτες ώστε να ανταποκριθούν στις αυξήσεις στην ενέργεια, αυτό θα πρέπει να γίνει ώστε να μη διαταραχτεί το δημοσιονομικό περιβάλλον, και να δημιουργηθεί ταμείο που θα μπορεί να αντισταθμίζει και να απορροφά τις όποιες ενεργειακές ανατιμήσεις. Θα πρέπει η ΕΕ να έχει κοινή διαπραγματευτική θέση σε σχέση με το φυσικό αέριο», πρόσθεσε.


«Είμαστε εξασφαλισμένοι και για το φυσικό αέριο & για το ρεύμα»

«Αυτή τη στιγμή είμαστε εξασφαλισμένοι, και για το φυσικό αέριο και για το ρεύμα, και λειτουργούν μηχανισμοί έκτακτης κρίσης ανάλογα και με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ουκρανία», ξεκαθάρισε ακόμα ο κ. Κοντογεώργης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :