Αναβολή στην επιλογή των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού- Μία κακή απόφαση

 Με την ψήφιση από τη Βουλή της προμήθειας των νέων φρεγατών FDI-HN έναντι 3,25 δις περίπου ευρώ,

το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να αισιοδοξεί πλέον ότι 30 χρόνια μετά την τελευταία αγορά πλοίων ( των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ ), θα δεί μία νέα μέρα να ξημερώνει από το 2025 και έπειτα αν και θα χρειαστεί αν λυθούν μερικά ακόμα ζητήματα που αφορούν τα πλοία αυτά καθ’ εαυτά και τον εξοπλισμό τους (βλ. Συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου) στο χρονικό διάστημα μέχρι την επιχειρησιακή παράδοση των σκαφών στον τελικό τους χρήστη.

Η αγορά όμως των 3 FDI-HN δε λύνει το πρόβλημα του Πολεμικού Ναυτικού καθώς θα απαιτηθεί να ασκηθεί σίγουρα το δικαίωμα της προαίρεσης για ακόμα μία φρεγάτα FDI-HN μέχρι τον Ιούνιο του 2023 αλλά και να πραγματοποιηθεί η αγορά ακόμα 4-5 κορβετών για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 9 πλοίων ( οι φρεγάτες κλάσης «S» ) που απαιτείται να αντικατασταθούν εντός της δεκαετίας καθώς τα σκάφη αυτά θα είναι ξεπερασμένα τεχνολογικά και σε δυνατότητες κατά πολύ.

Από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε ότι το πρόγραμμα των κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό πάει για τον ερχόμενο Ιούνιο αφού ανέφερε ότι τότε θα ληφθεί η τελική απόφαση αντί αυτές τις ημέρες όπως κυκλοφορούσε όλο το προηγούμενο διάστημα. Μία κίνηση πάρα πολύ λάθος αν κρίνουμε από τον τρόπο που η παρούσα κυβέρνηση έχει κινηθεί στο πρόγραμμα των φρεγατών τα τελευταία 2 έτη.

Για να θυμίσουμε τα γεγονότα, η Κυβέρνηση έτρεξε μία διαδικασία πολύ περίεργη όπου ο κάθε διαγωνιζόμενος κατέθεσε στο διαγωνισμό την πρότασή του με βάση κυριολεκτικά το ότι διέθετε και όχι μετά από σαφείς επιχειρησιακές απαιτήσεις που συντάχθηκαν και κοινοποιήθηκαν παρά μόνο στο.. περίπου αλλιώς δεν εξηγείται το πως οι ΗΠΑ κατέβηκαν με σκάφος με περιστρεφόμενο ραντάρ, χωρίς πυραύλους μακράς εμβέλειας, διαφορετικά προωστήρια σκεύη σχεδόν σε όλες τις υποψηφιότητες και άλλα σοβαρά ζητήματα.

Εκτός των παραπάνω, το πρόβλημα ήταν ότι έγινε προσπάθεια διασύνδεσης του προγράμματος φρεγατών με την τύχη των ναυπηγείων, πράγμα που είναι εξ ορισμού λάθος όπως έχει αποδείξει η αμαρτωλή ιστορία της ναυπήγησης των υποβρυχίων U-214 και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά αφού το σχήμα που ήθελε τα ναυπηγεία, το αμερικανικό με μπροστάρη την ΟΝΕΧ, πρόσφερε το χειρότερο πλοίο του «τύποις» διαγωνισμού και θα ήταν σκάνδαλο ολκής η επιλογή τους για να.. σωθούν τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Τέλος, η λεγόμενη ενδιάμεση λύση πλοίων για να καλυφθεί το κενό των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ για τον καιρό που αυτές θα έμπαιναν στο ναυπηγείο για Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής, έκανε ακόμα πιο περίπλοκη την κατάσταση αφού.. σχεδόν κανένας δεν είχε πλοία διαθέσιμα ή αν είχε, αυτά ήταν ακατάλληλα για το Πολεμικό Ναυτικό, είτε διαθέσιμα πολύ αργότερα και με ένα ίσως να πλανάται.

Τελικά αποφασίστηκε ο διαμοιρασμός των προγραμμάτων, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εξ αρχής καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος για το πρόγραμμα και παρ’ ότι πέρυσι των Ιούνιο είχε αναφερθεί ότι θα λαμβανόταν η απόφαση, πραγματοποιήθηκε τέλος Ιουνίου συμβούλιο το οποίο έκοψε δύο σχεδιάσεις και η απόφαση μετατέθηκε για Ιούλιο Αύγουστο και τελικά Σεπτέμβριο. Όπου το Σεπτέμβριο η απόφαση για την επιλογή των FDI-HN υπαγορεύτηκε από τις εξελίξεις με την AUKUS και τον παραγκωνισμό των Γάλλων από το πρόγραμμα υποβρυχίων της Αυστραλίας ενώ έπαιζαν σταθερά οι αμερικανικές φρεγάτες προς επιλογή άσχετα αν τα πλοία προέρχονταν από κλάση η οποία δεν παραλαμβάνεται πλέον ούτε από το Πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

Ακριβώς επειδή η απόφαση για την προμήθεια των FDI-HN λήφθηκε.. ταχέως, δεν έγινε η απαραίτητη μελέτη για τυχόν επιπλέον βιομηχανική συμμετοχή από την ελληνική αμυντική βιομηχανία αλλά και δεν έκλεισε άμεσα το πρόγραμμα και των κορβετών το οποίο πρέπει να έχει έργο για την ελληνική αμυντική βιομηχανία υποχρεωτικά αλλιώς θα πρόκειται για ακόμα μία ανάθεσης έργου με χαμηλό ποσοστό εγχώριας συμμετοχής χωρίς μεταφορά τεχνογνωσίας ήτοι, αγορά με αρκετά χρήματα συστημάτων τα οποία θα είναι μεν καλά αλλά χωρίς ανταποδοτικό όφελος για το μέγεθος της επένδυσης.

Και ο χρόνος είναι αμείλικτος στην περίπτωσή μας καθώς τρέχει, χωρίς σταματημό, και πιέζει τα ήδη υπάρχοντα πλοία του στόλου προς ακόμα περισσότερη παλαίωση τη στιγμή που ο αντίπαλος δεν αναμένεται να μείνει στάσιμος τα επόμενα έτη γνωρίζοντας ότι θα έρθουν στο Αιγαίο εξελιγμένα πλοία από τα μέσα της δεκαετίας και έπειτα.

Η αναβολή λοιπόν της απόφασης για το πρόγραμμα των κορβετών, που κάτι μας λέει ότι για ακόμα μία φορά συνδέεται με το άλυτο χάος γύρω από τα ναυπηγεία Ελευσίνας, προκαλεί πρόβλημα αφού αντί για Ιούνιο, η απόφαση μπορεί να ληφθεί πάλι.. Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και οι υπογραφές να πέσουν το.. 2023 για ένα πρόγραμμα το οποίο υποτίθεται ότι θα απέδιδε το πρώτο πλοίο το 2025 ώστε να καλυφθεί το κενό κάποιας εκ των ΜΕΚΟ 200 που θα έχει συμφωνηθεί να εισέλθει στο ναυπηγείο για τον εκσυγχρονισμό της.

Έναρξη του προγράμματος ναυπήγησης κορβετών του χρόνου αντί φέτος, θα πάει πίσω όλο τον προγραμματισμό τόσο για τις κορβέτες και τις ΜΕΚΟ 200 όσο και θα επιβαρύνει τα ήδη υπάρχοντα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού με επιπλέον χρόνια επιχειρήσεων στην πλάτη τους με ότι σημαίνει αυτό για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ορθό είναι η απόφαση να ληφθεί άμεσα και να δρομολογηθούν οι συμβάσεις το δυνατόν γρηγορότερα ώστε να εκκινήσει άμεσα η ναυπήγηση του πρώτου σκάφους στο εξωτερικό, πράγμα το οποίο θα γίνει υποχρεωτικά ανεξαρτήτως του ποια σχεδίαση θα επιλεγεί για πρακτικούς λόγους, και μετά να δρομολογηθούν με ένα ακόμα καλό χρονικό περιθώριο όσα απαιτούνται για την εγχώρια ναυπήγηση των υπολοίπων.

Τέλος, η Κυβέρνηση πιστώνεται το ότι έχει προχωρήσει σε σοβαρές κινήσεις ενίσχυσης της άμυνας της χώρας μετά από 10ετία αυτοαφοπλισμού, πρέπει να καταλάβει όμως ότι δε μπορεί να παρακάμπτει τις όποιες διαδικασίες κατά το δοκούν καθώς δημιουργεί άσχημα προηγούμενα και εντυπώσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό ενώ ταυτόχρονα το τελικό αποτέλεσμα είναι να καταναλώνεται ο ίδιος χρόνος που θα καταναλωνόταν σε περίπτωση που γινόταν κανονικός διαγωνισμός με απαιτήσεις, προσφορές, χρονοδιαγράμματα και όσα προβλέπονται.

loading...