ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΡΗΚΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΡΩΣΙΑΣ…

BINTEO

Από τον Karsten Riise
Μετάφραση: Απολλόδωρος,

Σχόλιο: Το άρθρο προσφέρει μια εξαιρετική συνοπτική ιστορική ανασκόπηση πλην όμως δεν αγγίζει το παρασκήνιο που είναι εντονότατο όπως

πάντα και οι στόχοι του δεν είναι άμεσα διακριτοί αλλά τα αποτελέσματα τους, οδυνηρά πάντα για τα έθνη , θα φανούν σε βάθος χρόνου. 

Το να λέμε ότι η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία είναι σαν να λέμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εισβάλλουν στην Καλιφόρνια.

JEA: Έχω πει ξανά και ξανά ότι το να λέμε ότι η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία είναι σαν να λέμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εισβάλλουν στην Καλιφόρνια. Αυτό το πρόσφατο άρθρο δίνει μερικούς καλούς λόγους για τους οποίους ισχύει αυτό.

Τι είναι η Ουκρανία; Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Η Ρωσία γεννήθηκε στο Κίεβο.

Η πρώτη ιστορική ρωσική αυτοκρατορία ήταν η Κιέβαν-Ρους (Kievan-Rus), η οποία ιδρύθηκε από τους Βίκινγκς και τον βασιλιά Ρούρικ, ο οποίος ταξίδεψε από τη Βαλτική Θάλασσα μέσω των ποταμών Νταουγκάβα και Ντνέπρ μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και την Κωνσταντινούπολη.

Το 882 μ.Χ. έκαναν το Κίεβο πρωτεύουσα του πρώτου ρωσικού βασιλείου. Οι Μογγόλοι έβαλαν οριστικό τέλος στο Κίεβο-Ρωσσία τον 13ο αιώνα, αλλά η δυναστεία των Ρούρικ (Rurik) κυβέρνησε στη συνέχεια από βορειότερα, σε αυτό που τον 15ο αιώνα ήταν ακόμη ένα μικρό πριγκιπάτο γύρω από μια άλλη ποτάμια πόλη που ονομαζόταν Μόσχα. Μόνο το 1598 οι κυβερνώντες Ρουρίκοι πέθαναν στη Μόσχα, όπου τους διαδέχθηκαν οι Ρομανόφ.

Η Ουκρανία δεν υπήρξε ως χώρα για εκατοντάδες χρόνια και αναβίωσε (ή δημιουργήθηκε) μόνο μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917, μόλις πριν από 105 χρόνια. 

Αμέσως μετά, η Ουκρανία απορροφήθηκε και πάλι, από τη Σοβιετική Ένωση και επανεμφανίστηκε μόνο μία φορά ως ανεξάρτητη χώρα και πάλι σχεδόν τυχαία, μόλις πριν από 31 χρόνια, το 1991, όταν ο Ρώσος Μπόρις Γέλτσιν έβαλε τον Ουκρανό Λεονίντ Κούτσμα να γαντζωθεί στην ιδέα της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης με ένα πραξικόπημα που κήρυξε τη Ρωσία και την Ουκρανία ανεξάρτητες.

ΔEΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ KAI TO BINTEO ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...