Η Επόμενη Φάση του Πολέμου στην Ουκρανία;


Valentin Vasilescu.,Reseau International,27-2-22

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Από την εξέλιξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας μέχρι το D+2 (τις πρώτες δύο ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης), φαίνεται ότι ο ρωσικός στρατός απέφυγε το λάθος που έκαναν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στο Στάλινγκραντ, οι οποίοι πολέμησαν μέσα στην πόλη, προσπαθώντας να την κατακτήσουν κτίριο με κτίριο. Ο ρωσικός στρατός έχει τοποθετήσει δυνάμεις αποκλεισμού στα περίχωρα των ουκρανικών πόλεων, με το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατευμάτων να τις παρακάμπτει και να συνεχίζει την πορεία του. Αυτό απέφυγε τον αστικό ανταρτοπόλεμο για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εκπαιδεύσει τον ουκρανικό στρατό.

Από την πρώτη ημέρα των μαχών, η ρωσική στρατιωτική ομάδα που εδρεύει στην Κριμαία κατέλαβε τις γέφυρες που διέσχιζαν τον ποταμό Δνείπερο στη νότια Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός έχει έτσι ένα μεγάλο χώρο ελιγμών στην κεντρική, βόρεια και δυτική Ουκρανία, σε μια περιοχή χωρίς ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες.

Από την κλίμακα των ελιγμών και την ένταση των συγκρούσεων, είναι σαφές ότι η νούμερο ένα προτεραιότητα της Ρωσίας είναι να περικυκλώσουν και να αφοπλίσουν τις ομάδες του Βορρά και του Νότου της Ουκρανίας, περισσότερους από 100.000 στρατιώτες και εθελοντές που πολεμούν στο Ντονμπάς (αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του ουκρανικού στρατού). Ένας άλλος λόγος είναι ο κίνδυνος που θέτει ο μεγάλος αριθμός εθελοντών ναζί που πολεμούν εκεί και σκοτώνουν Ουκρανούς πολίτες που φεύγουν από τον πόλεμο.

Οι πολιτοφυλακές του Ντονμπάς πραγματοποιούν την μετωπική επίθεση, ενώ οι ρωσικές ομάδες κρούσης, που προέρχονται από το Χάρκοβο και την Κριμαία, βασίζονται στη μεγάλη κινητικότητα και υποτίθεται ότι περιβάλλουν και περικυκλώνουν την ουκρανική μηχανή και την αναγκάζουν να παραδοθεί. Σε λίγες ημέρες, οι απώλειες που υπέστησαν και η έλλειψη πυρομαχικών ή καυσίμων θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ουκρανικές ομάδες στο Ντονμπάς και θα μπορούσαν να υπάρξουν μαζικές λιποταξίες. Ως εκ τούτου, στο D +5, ο ρωσικός στρατός μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Το δεύτερο στάδιο είναι η διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων στον τομέα ευθύνης της Νότιας Ουκρανικής Επιχειρησιακής Διοίκησης. Αυτό σημαίνει απομόνωση και περικύκλωση της Οδησσού και συνέχιση της προέλασης βόρεια στον αυτοκινητόδρομο Μ20 προς Κίεβο. Με στόχο να καθαρίσει το χώρο μεταξύ του Δνείστερου και του Δνείπερου από τους Ουκρανούς Ναζί. Η διάρκεια αυτού του σταδίου δεν θα υπερβαίνει τις 24 ώρες (D+6), επειδή δεν αναμένεται αντίσταση από τους λίγους ουκρανικούς λόχους.

Όσον αφορά το τρίτο στάδιο, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν θα υπάρξει ή όχι. Θα λάβει χώρα μόνο εάν ο ουκρανικός στρατός αρνηθεί να παραδοθεί ή εάν ο Πρόεδρος Ζελένσκι, με την κυβέρνησή του των ολιγαρχών, φανατικών της SBU και εθελοντών Ναζί, σχηματίσει ένα κέντρο ένοπλης αντίστασης στο Λβόφ.

Το Κίεβο περιβάλλεται από ρωσικά στρατεύματα και δεν μπορεί να λάβει βοήθεια από το πουθενά. Επιπλέον, ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίκο, έχει διανείμει 18.000 όπλα στον πληθυσμό, και ήδη οι κάτοικοι του Κιέβου πυροβολούν ο ένας τον άλλον, νομίζοντας πως πολεμούν Ρώσους σαμποτέρ. Η ανομία και η παντελής έλλειψη οργάνωσης εκ μέρους των αρχών έχουν καταστήσει τις τρεις πυροβολαρχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Buk-1M που υπερασπίζονται τα αεροδρόμια της πρωτεύουσας πραγματικό κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό. Οι πύραυλοί τους έπληξαν σπίτια και κατέρριψαν ένα ουκρανικό αεροπλάνο Su-27 που πετούσε πάνω από το Κίεβο και έπεσε σε μια πολυκατοικία. Φυσικά, τα δυτικά ΜΜΕ κατηγόρησαν τους Ρώσους για όλα αυτά. Ως εκ τούτου, τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα εισέλθουν σύντομα στην πόλη του Κιέβου και θα διατηρήσουν τις τρέχουσες θέσεις τους.

Η φάση 4 αντιστοιχεί στο τέλος της εκστρατείας του ρωσικού στρατού και θα επικεντρωθεί στα πολιτικά και διοικητικά κτίρια του Κιέβου. Μπορεί εξάλλου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού να δώσει εντολή να σταματήσουν οι μάχες. Προκειμένου να περιοριστεί η απώλεια ανθρώπινων ζωών, πιστεύω ότι η τελική επίθεση θα δοθεί από ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα και ότι θα είναι αστραπιαία.

loading...