Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα από τα ραντάρ ήχου – Θα έρθουν και Ελλάδα;

 Τα πρώτα «θύματα» των ραντάρ ήχου, των περίφημων συσκευών που έχουν τοποθετηθεί για τον εντοπισμό των πιο θορυβωδών αυτοκινήτων, έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστά στο διαδίκτυο.

Τα ραντάρ ήχου είναι νέες συσκευές που προς το παρόν έχουν τοποθετηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην πόλη της Νέας Υόρκης και από τις 14 Φεβρουαρίου και στην πόλη του Παρισιού, οι οποίες μετρούν τα ντεσιμπέλ του ήχου από τα διερχόμενα οχήματα και εάν αυτά βρεθούν ότι είναι πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, τότε μια κάμερα αναλαμβάνει να φωτογραφίσει το αυτοκίνητο του παραβάτη για να του επιβληθεί το σχετικό πρόστιμο.

Ένας από τους πρώτους οδηγούς που έπεσαν «θύμα» των νέων συσκευών είναι ο ιδιοκτήτης μιας BMW M3 στη νέα Υόρκη, ο οποίος έλαβε μήνυμα από τις τοπικές αρχές ότι το αυτοκίνητό του εκπέμπει υψηλότερο ήχο από τα όρια και εάν δεν προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, τότε θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 875 δολαρίων (770 ευρώ).

Όπως αναφέρεται μάλιστα στο μήνυμα που έλαβε ο οδηγός, το αυτοκίνητο απλώς πέρασε από το ραντάρ, το οποίο μέτρησε τον ήχο, τον κατέγραψε ως πάνω από τα όρια και στη συνέχεια η κάμερα έβγαλε φωτογραφίες τον αριθμό της πινακίδας για να βεβαιώσει την παράβαση. Η όλη διαδικασία έγινε απολύτως αυτόματα.

Πλέον ο οδηγός καλείται να μεταβεί με το αυτοκίνητο σε ειδικό χώρο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης όπου θα μετρηθούν ξανά τα επίπεδα θορύβου και μόνο εάν διορθώσει το πρόβλημα θα μπορέσει να γλιτώσει το πρόστιμο.

Θυμίζουμε ότι στη Νέα Υόρκη το σύστημα των ραντάρ ήχου βρίσκεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε πιλοτική εφαρμογή και θα μείνει σε λειτουργία μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022. Μετά από αυτή την ημερομηνία θα αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί η χρήση του ή θα εγκαταλειφθεί.

Στη Γαλλία, από τις 14 Φεβρουαρίου αντίστοιχα ραντάρ ήχου έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους του Παρισιού και θα λειτουργούν μέχρι την Άνοιξη του 2023. Το πρόστιμο εκεί είναι 135 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συζήτηση για την εφαρμογή του μέτρου στις μεγάλες πόλεις και κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο είναι σίγουρο ότι εάν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας, τότε θα δούμε τα ραντάρ ήχου τα επόμενα χρόνια και σε κάποιον δρόμο των πόλεών μας.

https://www.carandmotor.gr/

loading...