«ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» στα ρώσο-ουκρανικά σύνορα – Μόσχα: Η κατάσταση ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ – Ξεκίνησαν ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ στο Ντονέτσκ! BINTEO

 

Αλληλοκατηγορίες για την επίθεση…

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι ακούστηκαν εκρήξεις που παραπέμπουν σε βομβαρδισμούς σήμερα Πέμπτη (17.2.2022) κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας, το οποίο ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Το Reuters μεταδίδει την είδηση για τους βομβαρδισμούς, επικαλούμενο τον αυτόπτη μάρτυρα, την ώρα που οι αυτονομιστές αντάρτες και ο στρατός της Ουκρανίας αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα.

Ακόμη, υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού.

Η κατάσταση «κλιμακώνεται» στην περιοχή του Ντονμπάς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, και αναφέρθηκε σε «τεράστια δυναμικό πυρός από την πλευρά των ουκρανικών δυνάμεων».

Ο Πεσκόφ κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ για «απροκάλυπτη επικοινωνιακή επιθετικότητα εναντίον της Ρωσίας» και πρόσθεσε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα δώσει στην Δύση τις απαντήσεις του για «τα προβλήματα των εγγυήσεων ασφαλείας».

Από την πλευρά του το Κίεβο και συγκεκριμένα ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε σήμερα τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ 09.55:

Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται στα ρωσό-ουκρανικά με την τοπική διοίκηση στο Ντονιέτσκ να κάνει λόγω για όξυνση της κατάστασης.

Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ισχυρίζονται πως ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις. Οι φιλοναζιστές του Κίεβου κατηγορούνται για απόπειρα ενεργού δραστηριότητας εναντίον των γραμμών των ρωσόφιλων αυτονομιστών, ενώ αναφορές κάνουν λόγο και για ανταλλαγή πυρών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν «όλμους, εκτοξευτήρες ρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά» σήμερα Πέμπτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί», τόνιζε η ανακοίνωση.

Η κατάσταση στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς έχει επιδεινωθεί αρκετά την τελευταία ημέρα, με το Κίεβο να κάνει προσπάθειες κλιμάκωσης της έντασης, επεσήμανε ο Yan Leshchenko, ο επικεφαλής της πολιτοφυλακής της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, η κατάσταση στη γραμμή επαφής έχει κλιμακωθεί σημαντικά. Ο εχθρός, με άμεσες οδηγίες της στρατιωτικής-πολιτικής ηγεσίας του Κιέβου, επιχειρεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση» είπε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως οι διεθνείς παρατηρητές πρέπει να καταγράψουν τα στοιχεία για βομβαρδισμούς από την Ουκρανία και να λάβουν μέτρα για την αποφυγή της αιματοχυσίας στο Ντονμπάς.

loading...