Κοιτάσματα αξίας 250 δισ. στην Κρήτη… οι ταγοί και τα “πράσινα άλογα”

 

Για τεράστιο κοίτασμα στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης και ο καθηγητής γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης. Οι δύο αναφέρθηκαν στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και μίλησαν για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα και Κύπρο.

“Θεμιτή η πράσινη ενέργεια, αλλά η μετάβαση δεν γίνεται έτσι”, αναφέρθηκε και τονίστηκε ότι το κοίτασμα της Κρήτης ισούται με 1,5 φορά του ελληνικού ΑΕΠ και οι ταγοί αρκούνται απλώς στα… “πράσινα άλογα”.

Αξίζει να επισημανθεί ότι αυτά τα ποσά εκπροσωπούν συντηρητικότερες των συντηρητικών εκτιμήσεων για τα πραγματικά μεγέθη. Πολύ καλά κάνει η ΕΔΕΥ και κρατάει “μικρό καλάθι”, αφού η διατήρηση της αξιοπιστίας επιβάλει πρώτα την έρευνα σε κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί, τον επίσημο υπολογισμό τους που γίνεται μόνο εάν μπει τρυπάνι και στη συνέχεια να υπάρξουν υπεύθυνες τοποθετήσεις.

Όσο μεγαλύτερες είναι οι εκτιμήσεις, τόσο παροξύνεται ο αναθεωρητισμός και η αρπακτική διάθεση κακών γειτόνων. Διότι η πραγματική συζήτηση μεταξύ ειδικών, κάνει λόγο για πολύ διαφορετικά μεγέθη…

loading...