«Μαύρα μαντάτα» για τους λογαριασμούς ρεύματος και στην Ελλάδα! Τα χειρότερα έρχονται κατά το Reuters

 Τελικά η ακρίβεια δεν έφυγε μαζί με τον Αη Βασίλη , όπως διαβεβαίωναν με πολύ σιγουριά και αυτοπεποίθηση υπουργοί της κυβέρνησης. Κι όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters τα χειρότερα για Ευρώπη και Ελλάδα είναι μπροστά!

Σύμφωνα με το Reuters μπορεί εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη να κλήθηκαν να πληρώσουν τριπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, ωστόσο θα πρέπει να προετοιμαστούν για νέο σοκ ακρίβειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης από τα 1.200 ευρώ που πλήρωναν κατά μέσο όρο για φυσικό αέριο το 2.020, θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 1.850 ευρώ φέτος! 

Αιτία οι  γεωπολιτικές εντάσεις που ανεβάζουν τις τιμές του φυσικού αερίου.

Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες και τη βιομηχανία.

Η ενέργεια συνήθως καλύπτει λίγο πάνω από το 6% της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Ευρωζώνη, αλλά το μεριδιό της θα μπορούσε να φτάσει στο 8% με 10% φέτος, υπολογίζει η ING, προειδοποιώντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε κάμψη άλλου είδους δαπάνες.

Στην Ιταλία για παράδειγμα η Nomisma Energia υπολογίζει ότι η τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος θα ροκανίσουν 2,9% από την κατανάλωση των νοικοκυριών και 1,1% από το ΑΕΠ φέτος, εάν παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Η εικόνα είναι ακόμη πιο ζοφερή στην Ισπανία, όπου οικονομολόγοι της BBVA «βλέπουν» πλήγμα 1,4% στο εφετινό ΑΕΠ.

Το Reuters χρησιμοποιεί και δύο παραδείγματα για να δείξει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Στο πρώτο επικαλείται έναν Γερμανό τον Christian Hurtz που όταν άνοιξε τον λογαριασμό νόμισε ότι το ποσό για τρεις μήνες. «Όταν συνειδητοποίησα ότι το ήθελαν κάθε μήνα, μου έπεσε το σαγόνι. Μου χάλασε λίγο τις διακοπές των Χριστουγέννων», είπε στο Reuters.

Στην Ελλάδα  ιδιοκτήτης βιοτεχνίας ξηρών καρπών, ο κ. Μπαλαμούτσος καλείται να πληρώσει το ποσό των 7.289 ευρώ, όταν πέρυσι για το ίδιο διάστημα πλήρωσε 3.743 ευρώ.

Δηλαδή η αύξηση αγγίζει τα 3.546 ευρώ. Η συγκεκριμένη σχεδόν διπλάσια τιμή ήρθε παρόλο που η επιχείρηση είχε ελαφρώς μικρότερη κατανάλωσή ρεύματος. Στην τελική τιμή μάλιστα περιλαμβάνεται μάλιστα και η κρατική έκπτωση, η οποία φτάνει στα 650 ευρώ.

loading...