«Γκρεμίστηκε» το αφήγημα: Χιλιάδες εμβολιασμένοι σε καραντίνα - Μπήκαμε σε άτυπο lockdown - Τα νέα μέτρα που εξετάζονται«Παγώνει» η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού - Εμμονή με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Αυξάνονται διαρκώς τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού και ταυτόχρονα η πίεση στο ΕΣΥ, αλλά και στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, αφού πολλοί εμβολιασμένοι νοσούν και είναι σε καραντίνα, βάζοντας «βόμβα» με αυτό τον τρόπο στο αφήγημα που έκτιζε εδώ και μήνες η κυβέρνηση.


Η Ελλάδα έχει μπει ουσιαστικά σε ένα άτυπο lockdown, αφού τα πάντα υπολειτουργούν, όχι γιατί υπάρχουν απαγορεύσεις, αλλά γιατί υπάρχουν χιλιάδες πολίτες σε καραντίνα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα εντοπίζεται στο ΕΣΥ, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να βγάλει σε αναστολή εργασίας 7.000 υγειονομικούς. 


Πολλοί εμβολιασμένοι υγειονομικοί νοσούν τον τελευταίο καιρό με Covid-19, κάτι που έχει δημιουργήσει μια τεράστια «τρύπα» σε πολλά νοσοκομεία, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για να περιθάλψει τους ασθενείς. 


Προς το παρόν το βλέμμα των «ειδικών» και της κυβέρνησης είναι στον εορτασμό των Θεοφανείων, γιατί ως γνωστόν (σύμφωνα με τους «ειδικούς) οι Χριστιανοί μεταδίδουν τον ιό, αντιθέτως με τους Μουσουλμάνους που μπορούν να συνωστίζονται στο Σύνταγμα και να μην ενοχλείται κανείς. 


Μετά θα γίνει μια ανάλυση των δεδομένων και εάν υπάρχει αύξηση των υγειονομικών δεικτών, τότε κάποια μέτρα θα βγουν από το «συρτάρι». 

Τα νέα μέτρα και το plan B


Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη και θα είναι κρίσιμη, καθώς στο μικροσκόπιο θα μπει το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων, αλλά και χρονική επέκταση των υφιστάμενων, τα οποία λήγουν στις 16 Ιανουαρίου.


Το επόμενο δεκαήμερο η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει ποια μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή ενώ ήδη έχει κλειδώσει η επτάμηνη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού.


Αυτό σημαίνει ότι όσοι πολίτες δεν κάνουν εγκαίρως την αναμνηστική δόση θα χάνουν τα σχετικά προνόμια για την είσοδο στους κλειστούς χώρους (εφαρμόζεται ήδη στους άνω των 60).


Το μέτρο με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό θα μπει σε εφαρμογή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.


Η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους 50ρηδες πήρε μια μικρή μετάθεση, ώστε να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα της διασποράς του ιού κατά την εορταστική περίοδο. Πάντως ανάλογη συζήτηση διεξάγεται ήδη σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών και το μέτρο παραμένει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα αν αυξηθεί το πρέσινγκ στα νοσοκομεία.


Επιπρόσθετα, στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμα η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίαση, με ταυτόχρονη μείωση της χωρητικότητας των καταστημάτων.


Επίταξη


Εξελίξεις αναμένονται παράλληλα και για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας τους τελευταίους μήνες.


Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται δεν θα τους δοθεί παράταση και εάν δεν έχουν εμβολιαστεί έως 31/3 θα βρεθούν εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες εξαιρετικής πίεσης.


Η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τους χιλιάδες υγειονομικούς που νοσούν από κορωνοϊό, δημιούργησε την ανάγκη για νέα επίταξη ιδιωτών γιατρών.


Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αύριο Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα έχουν παραδοθεί τα φύλλα πορείας προς τους υγειονομικούς.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ποσοστό των υγειονομικών που νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα είναι μικρό ανά νοσοκομείο και δεν φθάνει στο 4%.


Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αποφασιστεί ο αριθμός των γιατρών που θα κληθούν να συνδράμουν το ΕΣΥ, καθώς ακόμη καταγράφονται τα κενά στα νοσοκομεία.


Ωστόσο οι ιδιώτες γιατροί θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο κατά 50% ώστε να μπορούν να διατηρήσουν και τα ιατρεία τους, κάτι που είχε αποδειχθεί αποτρεπτικό στις προηγούμενες επιτάξεις με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμένη προσέλευση αλλά και αντιδράσεις.


Συναγερμός για το δημόσιο


Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η ανησυχία, για το ενδεχόμενο η εξάπλωση της Όμικρον, να προκαλέσει παράλυση στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι τίθενται σε καραντίνα.


Ήδη η κυβέρνηση έχει καταρτίσει το Plan B σε περίπτωση μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού σε δημόσια υπηρεσία.


Μετά την τηλεργασία το υπουργείο Εσωτερικών ενεργοποιεί και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων όπου κριθεί απαραίτητο για τη λειτουργία νευραλγικών πόστων δημοσίου συμφέροντος.


Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΣ με έγγραφό του στις διευθύνσεις των δημόσιων οργανισμών ζητά να υπάρξει έκτακτο σχέδιο σε κάθε υπηρεσία εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης της Όμικρον.


Η καταληκτική ημερομηνία για τη σύνταξη του εναλλακτικού σχεδίου για κάθε υπηρεσία, το οποίο θα εφαρμοστεί σε έκτακτη περίπτωση, είναι σήμερα, όπως σημειώνεται στο έγγραφο του ΥΠΕΣ. Όπως ζητείται, ο αρμόδιος προϊστάμενος θα πρέπει να εξασφαλίσει και να προσδιορίσει το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα, το οποίο είναι κατ’ ελάχιστο απαιτούμενο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υπηρεσία αιχμής.


Η καταληκτική ημερομηνία για τη σύνταξη του εναλλακτικού σχεδίου για κάθε υπηρεσία, το οποίο θα εφαρμοστεί σε έκτακτη περίπτωση, είναι σήμερα, όπως σημειώνεται στο έγγραφο του ΥΠΕΣ.


Τα ΜΜΜ


Βαρύτητα δίνεται και σε άλλους κρίσιμους τομείς όπως για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για να μην υπάρξουν προβλήματα. Πάντως το γεγονός πως η καραντίνα για τους εμβολιασμένους που δεν έχουν συμπτώματα έχει περιοριστεί στις πέντε ημέρες από τις δέκα εκτιμάται πως διευκολύνει την κατάσταση και περιορίζει τα κενά που ενδεχομένως θα προκύψουν.


Προβλήματα αντιμετωπίζουν και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που συνήθως στρέφονται στις υπερωρίες για να καλύψουν τις κενές θέσεις λόγω της νόσησης εργαζόμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :